Skip to content

Veckobrev 8 – Huay Yang

Veckobrev 8 – Huay Yang

Den här veckan fick resten av skolans elever besöka Huay Yangs kokosåtervinning. Efter förra veckans redovisning hade vi förkunskaper som gjort oss väldigt nyfikna. Det var ett spännande besök på många sätt. Vi fick se hur alla delar av kokosnöten kom till användning, smaka och känna på den. Vi fick också se hur annorlunda det kan vara på en arbetsplats om man jämför med hemma i Sverige. Det var dammigt och varm och arbetarna jobbade vid farliga maskiner utan skyddskläder.

På storsamlingen fick vi höra om förskolans projekt. De har arbetat med havet under en längre tid. Modiga elever berättade för oss om djuren som lever i havet. Till kaffet bjöds det på kakor som förskoleklassen hade bakat. Naturligtvis innehöll de kokos…

Förskolan/Barnklubb

Att “dega” är populärt, så den här veckan har vi gjort en ny playdoh deg. Inte helt enkelt när ingredienserna inte riktigt fungerar som hemma!

– Det är kladdigt fröken!

– Mmm socker, sa ett av barnen och smakade på saltet… hua, det var inte gott!

Nåja, kul iallafall att få vara med och baka.

Vi har forskat kring några av djuren som simmar runt i barnens hav. Intresset för maneter har varit stort, så vi började med att fråga barnen vad de själva vet om maneten och sedan googlar vi tillsammans för att lära oss lite mer. Visste ni t ex att maneten inte har någon hjärna? och att den äter och bajsar från samma hål?

Riktiga fun facts.

Vi har lekt med vår fallskärm; tränar både samarbete och koncentration. Vi passade även på att leka med färgerna på thai. Alla som håller i sii luang byter plats och så lyfte vi upp fallskärmen och de som höll i gul färg på fallskärmen fick springa under.

Förskoleklass

Med tangram har vi klurat med problemlösning och logiskt tänkande. Riktigt jobbigt att få lov att klura så länge innan det blev klart, men bra att träna på uthållighet och tålamod.

När vi var på kokosnötsfabriken så fick vi smaka på stora flagor kokos och riktigt spännande att det var det vi använde (men i riven form) när vi hade praktisk matte och bakade “kokosrulle”.

“Första ljudet” bingo har vi spelat och det är ett roligt sätt som vi övar fonologisk medvetenhet på.

År 1-2

Den här veckan har vi inte varit så många i klassen. Det känns lite vemodigt när många kompisar åker hem men det kommer ju nya redan nästa vecka som tur är. Vi har jobbat på riktigt bra och fått mycket arbete gjort. Dessutom har vi hunnit med ett avsnitt av “Livet i bokstavslandet” som är ett favoritprogram.

Efter brännbollen på idrotten ställde vi fram vattenspridare och blev svalkade! Det känns att vädret här blir varmare för varje dag nu.

På bilden så målade vi med vattenfärg och konturmålning. Det blev väldigt fina målningar som eleverna nöjda tog med sig hem. Förra veckan gjorde vi ju mandalas av snäckor, blommor m.m. och det har barnen fortsatt med även den här veckan under rasterna. Naturmaterial är vackert.

År 2-8/ 3-5

Även vi säger adjö till många kompisar den här veckan men behåller storleken på klassen ett tag till. Ålderspannet är större men också utrymmet vi har att röra oss på. Eleverna kan “flyta” mellan klassrummen. Möjligheten att hitta en bra arbetsplats är större och vi kan återigen sitta ute och äta på verandan.

En morgon samlades vi på verandan och klurade tillsammans. Uppgiften var att skriva Sanuk med tangram. Det ser lätt ut till en början men visade sig vara svårare än vi trodde, men med bra samarbete och lite ledtrådar fick vi ihop det. Roligt!

Nästa vecka

Idrott

Skolan – torsdag

Förskolan och F-klass – fredag

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med en fylld vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Thaitema

Vi ska få lära oss hur man gör fiskar av bananblad.

Ha en riktigt skön helg!

Önskar personalen på Sanuk