Skip to content

Veckobrev 8 – Huay Yang

Veckobrev 8 – Huay Yang

Den här veckan har gått i skapandets tecken. Thaitema har varit knytbatik och att göra fiskar av kokospalmsblad. Både batiken och fiskarna blev väldigt fina. Det var även bra för vår finmotorik att fläta bladen och knyta batik.

På idrotten hade vi yoga under salan. Vi var både krigare, djur och träd och fick slappna av till klangspel.

På torsdagens storsamlingen avtackade vi många barn som lämnar oss nu för att åka tillbaka till Sverige. Efter avtackningarna bjöd eleverna in sina föräldrar till dans, Dansa/ Pausa. Det var härligt att se hur alla verkligen gav järnet under dansen.

Förskola/ Barnklubb

Den här veckan har vi tränat på att sjunga ”Huvud, axlar, knä och tå” på thailändska. Det gick riktigt bra och vi lärde skolan den sången på fredagens sångsamling.

Idag ( fredag ) har vi haft fest, “gossedjursfest”. Vi gjorde inbjudningskort till våra gossedjur. Barnen gjorde partyhattar till dem och pyntade med färgglada vimplar som vi målat. Sen blev det disco då både barn och djur släppte loss.

År F-1

Denna vecka har vi haft kemi, vi har experimenterat 😊 Vilka ämnen löser sig i vatten och varför flyter ett ägg i saltvatten, är några frågor som vi fått besvarade.

I matematiken har vi arbetat med siffror, hur vi skriver dom och hur mycket dom är värda. Snäckor har vi använt både till matematikuppgifter och bilduppgifter.

I svenska har vi tränat att skriva hela meningar med stor bokstav och punkt. Vi har skrivit fina meningar i våra dagböcker. Charader har vi lekt och det gillar vi alla! Och då tränar vi vår fantasi, att framföra något inför andra och vi övar även på att läsa! Många flugor i en smäll alltså!

Hm… ”många flugor i en smäll” Vad menas med det? Ordspråk har vi också kommit in på denna vecka. Så pass upp där hemma! För när katten är borta dansar råttorna på bordet…..

År 1-2

Även denna vecka har vi tränat på att skriva bra berättelser, med början, mitten och slut. Efter vårt thai-tema, då vi gjorde fiskar av palmblad, fick barnen också skriva instruerande texter om hur vi gjort fiskarna. Det har skrivits faktatexter om många spännande ämnen denna vecka, t.ex. makaker och vithajar.

Många elever “nöter in” multiplikationstabeller just nu. Några håller på att öva på klockan och andra arbetar med måttenheter.

På engelskan har vi övat på hälsningsfraser på olika sätt, som avslutades med att vi spelade bingo med dessa .På bilden har barnen fått träna på att rita efter instruktion och bygga upp sin bild bit för bit, utan att veta vad det skulle bli. Det visade sig tillsist bli fina fiskstim.

År 3-4

Träning i att skriva olika slags texter är något som eleverna får mycket här på Sanuk. Det roliga är ju att väva in texterna naturligt i det vi gör här på skolan, så efter batik-temat fick eleverna träna på att skriva en instruerande text till hur processen gått till. Så nu kan alla elever göra batik hemma i Sverige  –  utifrån egenskriven instruktion.

Treorna har denna vecka fortsatt att förbereda sig inför nationella proven. De har fått göra gamla prov som handlat om att skriva faktatext utifrån nyckelord samt att svara på frågor till en berättande text.

År 5-8

Denna vecka har vi skrivit instruerande text om batik. Några har lärt sig spela ukulele, andra har arbetat med vasatiden eller stormaktstiden. I matematik har det varit mycket känguru-uppgifter – problemlösning, men även geometri i olika former samt tals användning. I Svenska har det handlat om stava ord och läsning. I NO har elever arbetat med grundläggande kemi, energi, magnetism och krafter.

Nästa vecka

Idrott

Från och med nästa vecka så har alla på skolan idrott tisdag och torsdag.

Tis: Ingen idrott på tisdag då vi har thaitema istället

Tor: Alla har idrott

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och ha med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong.

Thaitema

Förskolan och Amandas grupp har batik. Ta med er ett vitt klädesplagg i bomull, ett linne, t-hirt, en liten klänning eller kanske ett örngott/handduk.

Orninas och Lisas grupp ska göra fiskar av kokospalmsblad.

På onsdag ska förskolan till stranden så glöm inte att smörja in era barn med solkräm på morgonen och skicka med en vattenflaska.

 

Ha en skön helg och njut av nuet!

Önskar personalen på Sanuk