Veckobrev 8 – Huay Yang

Ännu en vecka i paradiset är slut! Den här veckan har vi haft flera avtackningar. Det är alltid lite tråkigt att säga hej då till varandra, men vi hoppas att alla har fått många härliga minnen att ta med sig hem.

Den här veckan har vi slagit ihop oss och nu jobbar alla i skolhuset. Det är kul att se nya gruppkonstellationer och aktiviteter bland barnen. I onsdags var alla barn och elever på Marli Garden och fick prova på thaiboxning. Det var spännande att prova på en av landets nationalsporter och det var både glada och nöjda barn och pedagoger åkte därifrån. Detta är verkligen någonting som många vill prova på igen!

På storsamlingen visade förskolebarnen tillsammans med förskoleklassbarnen upp bokstäverna RAR, och berättade vad de står för. Efteråt fick alla vara med på vår massagesaga, som varit en del av veckans avslappningsövningar.

Förskolan/Barnklubb

Veckan började med avslappning. Den här veckan masserade vi varandra samtidigt som vi lyssnade på en massagesaga om den lilla gumman som bjöd på middag. Vi har pratat om ordet “Sanuk” och att det betyder glädje. Barnen fick berätta vad de tycker är kul, sedan målade vi tillsammans ordet “Sanuk” på thai, samt det vi tycker är roligt på ett stort gemensamt papper. Vi har badat flera gånger i veckan och haft skattjakt i poolen. Det är många barn som tycker det är roligt att spela fotboll, så det har vi gjort så mycket vi har orkat i värmen. Barnen leker mycket med plus plus och det tillverkas en massor av härliga fantasifigurer som det sedan har lekts med. Att tillverka egna tidningar med hjälp av urklippta bilder eller ritade bilder är också ett lärande som pågår.

F-klass

Att bygga lego är något som många tycker är roligt. För att utmana barnen har vi provat att bygga “rygg mot rygg”. Vi arbetar i par där båda har lika många och likadana legobitar. Ett av barnen börjar att bestämma hur de ska användas. Barnen måste växelvis beskriva och lyssna på varandra för att konstruktionerna ska bli så lika som möjligt! Låter det svårt? Prova gärna med 5-7 bitar att börja med så får ni se. Bland annat mönster, antal och lägesbegrepp tränas i aktiviteten. Några barn har också lekt “Kims lek”. Vi memorerade geometriska former i olika färg och storlek, gömde och gissade vilken som försvunnit.

År 1-3

Vi har pratat om trafik och regler, tex att det är vänstertrafik. Barnen ( år 1)  har fått i uppgift att jämföra skillnader om bl.a trafiksäkerheten här i Huay Yang och i Sverige, samt leta trafikmärken. Eftersom denna vecka varit den sista för många av våra elever så har vi arbetat hårt för att alla ska bli klara med sina planeringar. Alla elever har tagit sitt ansvar vilket betyder att vi kunde avsluta veckan med lekar och ett härligt långt bad i poolen. År 3 har fått prova på att programmera. Syftet är att lära sig programmering är att du ska få en förståelse för vad som händer “backstage” i datorn.Använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer Lgr 11, 3.20 Teknik.Vi har arbetat i programmet Scratchoch sett korta instruktionsfilmer på You tube.De har även fått prova på appen Fix The Factory.

År 4-9

Det är en helt ny grupp som jobbar tillsammans från denna vecka och många nya kontakter skapas! Flera elever har tränat på att bli säkrare på att använda lexikon vid det egna skrivandet i engelska. Att arbeta med lexikon ökar både känslan för språket och ofta även intresset för språkets uppbyggnad.

Nästa vecka har skolbarnen idrott på måndag och onsdag

Hälsningar personalen på Sanuk