Skip to content

Veckobrev 7 – Huay Yang

Veckobrev 7 – Huay Yang

Den här veckan har vi pratat och lärt oss lite extra om den kinesiska nyåret som infaller på fredag. Vi har läst berättelsen om Jadekejsaren och de tolv djuren som ska ta sig över floden. Alla barn har fått veta vilket djur som är kopplat till deras födelseår och även en kort beskrivelse om vad som kännetecknar en person som föddes det året.

På storsamlingen spelade förskolan upp en teater om hur det hela gick till när vi som nu går från tuppens år och in i hundens år. Många små söta hundraser var med.

Idrottspasset utfördes på stranden med grenarna spjut, kula och längdhopp och gång/ löpning tillbaka till skolan och ett efterlängtat bad.

Förskolan körde ett svettigt ”röris”pass på sin idrott med poolbad efteråt.

Vi har även uppmärksammat alla hjärtansdag genom att alla elever och pedagoger på skolan gjorde en hjärtformation med hjälp av sina egna kroppar sittande på gräsmattan. Det blev väldigt effektfullt då alla hade sina sanuktröjor på sig. Vi spred mycket kärlek genom att måla, rita och skriva fina kärleksmeddelanden till nära och kära.

Förskola/Barnklubb

Vi har repeterat och även gjort klart rekvisita till teatern. Barnen gjorde ett fantastiskt framträdande och trots lite rampfeber var alla med.

Vi har lekt många  grupplekar bl.a. ” hunden och benet” och dansat olika danser som är en bra övning i att samarbeta och turtagning som är något som är viktigt att ha med sig inför framtiden.

Mycket kojbyggen har det blivit under veckan och även dockleken har det varit fokus runt.

Vi har även hunnit med många stunder i poolen för att svalka av oss i värmen.

År F-1

Vi har ljudat bokstäver och sedan övat vår finmotorik då vi gjorde första bokstaven i förnamnen med indianpärlor. Pillrigt värre ,men fint blev det! I matematik har vi klurat med mattesagor och några har kämpat med matematikprov, med gott resultat. Vi har också övat på färger och vardagliga fraser på engelska bland annat via “pic a colour” på Ipaden. Vi avslutade en hårt arbetande vecka med lek i poolen.

År 1-2

I gruppen råder en härlig, kamratlig stämning och ännu bättre blev det när eleverna på Alla hjärtans-dag fick hemliga uppdrag tejpat under stolen. Under dagen skulle eleverna göra små goda gärningar mot sina klasskamrater.

Vi har påbörjat en ny högläsningsbok, “Åskan” av Ulf Stark, som vi bearbetar tillsammans med hjälp av läsfixarna. Denna veckan har vi fortsatt att arbeta med hur man planerar en bra berättelse. Vem ska den handla om? Var ska den utspela sig? Vad ska hända? Och när händer det?

Några elever har börjat arbeta med “Vårt samhälle” på SO:n. Vad måste finnas i ett samhälle? Vilka yrken är viktigast i ett samhälle? Är bland annat frågeställningar de arbetar med.

I matematiken har vi arbetat extra med diagram. Vi har gjort undersökningar i klassen och redovisat resultaten i stapeldiagram. Vilka tycker bäst om semlor eller kanelbullar? Var en passande undersökning på Fettisdagen.

År 3-4

Som varje vecka har eleverna arbetat hårt med sina planeringar. Alla eleverna har denna vecka även skrivit varsin berättande text, det har skrivits sagor, fantasyberättelser samt fabler. Vi har pratat om den “röda tråden” och om att “krydda” texten med person- och miljöbeskrivningar.

De elever som går i åk 3 har i matematiken fått träna på exempeluppgifter från gamla nationella prov. De har insett att det är viktigt att inte bara skriva svar utan att även redovisa hur de tänker, vilket kan vara lite klurigt. Efter lunch idag tog vi ett välbehövligt och svalkande dopp i poolen.

År 5-9

Den här veckan har två grupper slagits ihop till en grupp. Det har varit roligt att se eleverna skapa nya band, fler vänner helt enkelt. Vi har arbetat med planeringar som eleverna haft med sig och det har handla om en bredd av ämnen och områden. Exempel på sådant som vi arbetat med har varit potenser, ekvationer, räkna med bråk och prioriteringsregeln. I No har det handlat om kropp och hälsa, ljud samt kost och näring. I SO har vi arbetat med lag och rätt. Eleverna har arbetat hårt och har snabbt hittat sin tillhörighet i den nya gruppen.

Nästa vecka

Idrott

Ons: fsk – Veronica och Amanda grupp

Tor:  Lisa och Ornina grupp

Thaitema

Tisdag :

Fsk, Veronica och Amandas grupper: gör fiskar av banan blad.

Ornina och Lisas grupp :gör batik så ta med något vitt som tex  T-shirt, handduk, örngott, linne …. kom bara ihåg att det måste vara ren bomull så att färgen fäster.

Ha en underbar helg!

Önskar personalen på Sanuk