Skip to content

Veckobrev 6 – Koh Lanta

Veckobrev 6 – Koh Lanta

Vilken aktivitet det var på skolan i torsdags! Det var dags för vår årliga välgörenhetsdag till förmån för ”Children of the Forest”-projektet. Oj, så många som kom för att delta i allt spännande som skulle ske. På skolgården sköts det fotbollsstraffar, kastades bollar på burkpyramider och blöta svampar. Det pågick även ansiktsmålning, limbo, gissningstävling och poängpromenad.

Det smakade gott med fikat som serverades i skuggan. Tack till Birgitta och Madeleine som ordnade detta med bravur!

Inför dagen hade eleverna på skolan sålt ca 550 lotter till föräldrar, vänner och andra på ön. Lokala företag och privatpersoner hade generöst skänkt massor med fina priser till detta lotteri.  Vi tackar så mycket alla som skänkt priser!

Vi vill också rikta ett stort tack till er alla som kom och spred en härlig stämning och deltog i aktiviteterna. Dagen inbringade hela fantastiska 57 632 THB till ”Children of the Forest. Det är pengar som kommer väl till användning och gör skillnad.
Sist men inte minst, tackar vi våra fantastiska barn och ungdomar för ert engagemang och på vilket sätt ni genomförde dagen! Ni är bäst!

Insamlingen fortsätter
På skolan pågår en omfattande insamling av kläder, skor, leksaker, husgeråd mm. Även dessa saker kommer att skänkas till ”Children of the Forest”. Om ni har saker, som ni inte vill ta med er tillbaka till Sverige, går det bra att lämna dessa på skolan. Lämna sakerna i så fall i klassrum 8 på övre våningen. Insamlingen kommer att överlämnas under maj till organisationen i samband med att de kommer till ön.

Facebook
Ni som har facebook vet väl om att vi har en facebooksida? ”Gilla” oss gärna, så att du inte missar alla fina bilder, nyheter och andra händelser på skolan.

Kom ihåg
Nästa vecka är det Alla hjärtansdag på torsdag. Det uppmärksammar vi på skolan bl.a. genom att ta ett ”Alla hjärtans dag-kort”. Det är kul om alla elever har på sig röda eller rosa tröjor.

Vi påminner även alla långtidselever att de har februarilov vecka 8.

Glöm inte att skicka ett SMS till skolan om ert barn blivit sjukt. Telefonnummer till skolan 08-444 37 566 och till förskolan 08-728 49 877.

Musik
Morgonsamlingarna denna vecka har gått i musikens tecken. På måndagen tränade vi på vår nyskrivna ”Hejdå” sång. Den är medryckande och positiv, en låt som snabbt sätter sig. På torsdagens storsamling fick elever, pedagoger och föräldrar testa låten på riktigt då vi sa hejdå till flera elever.
Det har varit ännu mer musikskapande och vår sångfågel Malin har skrivit en Sanukssång som vi till och med sjöng i kanon. Wow, det blev gåshud på kroppen! På fredagen var elever i skolår 1-6 i Svenska kyrkan på en musikdag med deras duktiga musikpedagog Emmy. Dagen bjöd på sång, lekar, rytmer och lite fika. Tack Maria och Ingvar för en givande och härlig dag.

Thailandstema: Thaiboxning
Ett av veckans thaiteman var thaiboxning. Det var en förväntansfull och lite pirrig grupp som åkte iväg med skolbussen. Thaiboxning är som bekant en stor nationalsport i Thailand och nu skulle även vi få prova på den.
Väl på plats i thaiboxningshallen möttes vi upp av de lokala tränarna. Vi fick lära oss enklare steg och rörelser, träna kondition och koordination.
Alla kämpade på som bara den och gjorde det riktigt bra. Vilken utmaning i sig att träna i värmen, vi fick ta många vattenpauser… Trötta, men nöjda åkte vi tillbaka till skolan. Kanske fortsätter några att träna på fritiden också, vem vet?

Barnklubb
Under veckan som gått har det som vanligt varit stor glädje och lust att lära ifrån era barn. Tack för att vi får ”låna” dem under dagarna!  Under veckan har vi arbetat med att förbereda vår station på vår välgörenhetsdag. Barnen gjorde fiskar i papper som pyntades på många olika sätt. Vi har lärt oss att fisk heter plaa på thai.

Veckans nya sång har varit en rörelsesång som heter ” Händer kan bli fåglar”. Tänk, vad mycket man kan göra med sina händer…

Vi har även uppmärksammat det kinesiska nyåret och lärt oss att det i år är ormens år. Vi tog reda på vilket djur vi var och det fanns flest grisar och tigrar i vår grupp!

Under veckan har vi även hunnit med härliga badstunder i vår pool och på stranden! Nästa vecka, tors. 14/2, kommer vi att fira ”Alla Hjärtans Dag” och då vill vi att alla barn har på sig en RÖD eller ROSA tröja!

Förskola
Denna vecka, liksom förra veckan, har vi på förskolan pratat om olika djur man kan se i Thailand. Här finns ormar, ödlor, elefanter och apor. Denna vecka blev det även en del fisktillverkning, eftersom vår ”station” på ”Children of the forest” var en fiskedamm. Det blev ju en del samtal, kring de barn vi ville samla pengar till och på något sätt känns det som att det blev mer verkligt för oss här i Thailand.
Vi har också hunnit med att leka djurlekar som ”haj-leken”, tillverka djur, som tex ormar med garn runtom.
Mattetänk har det blivit när barnen först fått göra en ritning ,ett mönster, på ett papper och sedan tillverkat en ödla eller ett armband/nyckelring, efter den, av pärlor. Hur många röda pärlor skall det vara i rad?

Förskoleklass
Vilken härlig vecka vi har haft! En vecka full med aktiviteter och arbetsglädje. Nu är vi 10 elever i klassen och kommer att vara det fram till sportlovet.

Denna vecka har vi jobbat med ljud i svenskan. Vi har lyssnat på hur många ljud ord har och lagt ut samma antal glasspinnar på golvet. I matematiken har vi gjort ”Bulleri, bulleri, bock…” Vi har funderat runt lätt och tungt. Barnen har ritat fem tunga saker och fem lätta.

På RAR lektionen har vi pratat om hur en bra kompis kan vara. Barnen hade många bra förslag. Vi fick en lång lista på vad en bra kompis kan göra. Nu ska vi bara påminna varandra på ett bra sätt om det blir fel någon gång. “Stålmannen” är en ny sång vi lärt oss och “bergsbestigningen” vår nya yoga saga.

Skolarbete år 1-3
Denna vecka har flera av våra elever jobbat vidare med rymden och här sett filmer och jobbat med instuderingsfrågor.

Några barn har lärt sig om sandkrabban och studerat beteendet.  Det är fascinerande att se vilka mönster de gör i sanden.

Multiplikationstabeller tragglas, här spelas det spel, sjungs sång och tävlas med kortlekar. Allt för att befästa tabellerna. Öva gärna vidare hemma.

Skolarbete år 4-6
Skrivprocessen är i full gång och en grupp av eleverna har nu påbörjat kapitel 3 på romanen som går under namnet Huset. Nu arbetar vi med personbeskrivningarna till det. Den här veckan har vi arbetat vidare med arbete kring demokrati. Utöver instuderingsfrågor har eleverna skrivit ett brev till statsministern.

Det är roligt att se hur ambitiösa eleverna är och på vilket allvar de genomför sina uppgifter. Det är en fröjd att gå i korridoren och kika in i alla klassrummen. Vilken fin arbetsro och glädje det finns!
Skolarbete år 6–9
Vi fortsätter att prata engelska i klassrummet och det är mycket bra träning på hörförståelse och förmågan att uttrycka sig. Eleverna blir bara duktigare och duktigare. Vi pratar även en hel del spanska och i de moderna språken övas det verb och förmågan att använda dem i text.

Förmågan att förstå det matematiska språket har det arbetats med en hel del när eleverna jobbar med ekvationer och geometri.

Inom fysiken studeras atomfysik av några elever och det är en spännande värld att ge sig in på. Människokroppen studeras också. Frågor som “Vad skyddar näshålan mot?” har diskuterats.

Njut av helgen!
Väl mött på måndag igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk