Skip to content

Veckobrev 6 – Huay Yang

Veckobrev 6 – Huay Yang

Det är varmt i Huay Yang nu och det var extra skönt att ha idrottslektion på stranden den här veckan. Vi tog till vara det som fanns och eleverna fick bland annat prova på att hoppa längdhopp i sanden, stöta kokosnöt och jogga längs strandkanten.

På veckans storsamling fick två elever berätta hur vi startar våra dagar på Sanuk, sen visade vi föräldrarna hur man dansar den klassiska dansen Jenka. Det det blev en stor ring av dansande elever och föräldrar. Vi avslutade samlingen med att leka “Ring i ring”.

Den här veckan har vi uppmärksammat det kinesiska nyåret som firas här i Thailand.  Nu går vi in i Grisens år. Vi har berättat sagan om hur den kinesiska almanackan kom till och tagit reda på vilket djur/ tecken vi själva är födda i.

Förskolan/Barnklubb

Den här veckan har vi uppmärksammat det kinesiska nyåret. Vi har pratat om hur man firar nyåret i Thailand och så har vi berättat  “Legenden om kejsaren Jade”. Efteråt fick barnen rita sitt eget djur ur zodiaken. Tokigt tyckte barnen! Ett av barnen envisades med att hen absolut inte var någon orm, hen var med bestämdhet född i oxens tecken.

Vi har arbetat med första R:et i RAR arbetet; Respekt för andra. Vi tittade på ett avsnitt från UR: Ugglan och kompisproblemet. Efteråt reflekterade vi över vad vi sett och som vanligt besitter våra barn så mycket klokhet.

  • Man måste lyssna på den andra, man får inte bara bestämma själv!
  • Man kan säga STOPP, jag vill också bestämma lite!
  • Man får inte slåss, man ska vara snäll och bli vänner igen!

Barnen på förskolan älskar att måla. Skapandet i sig är ju härligt, men att se barnen gå loss på färgerna, blanda och upptäcka att de lyckats blanda till en ny nyans eller färg, är ännu härligare.

  • Kolla, det blev lila!
  • Hur gjorde du?
  • Jag tog röd och lite blå och så gjorde jag bara så här…

Vi avslutar veckan med MiniRöris och bad i poolen.

Förskoleklass

Som alltid har vi arbetat flitigt och denna vecka har vi klurat på matematisk begrepp som lång-längre-längst och lång-kort. Vi har arbetat med många frågeställningar denna vecka, vad är balans? Hur kan vi få balans på olika saker? Hur gör vi för att få balans när vi står t e x på ett ben? Vi testar med olika föremål och önskar att vi hade haft en gungbräda… 🙂  Vi har också tagit reda på vilka vilda djur vi har i Thailand. Vi valde att arbeta med krokodilen (jaw-ra-kay) och elefanten (chang) Vi ritade, målade, klippte, klistrade och skrev en faktatext.

Avsvalkande lek i poolen och skön penselmassage har också förgyllt vår vecka.

År 1-2

Vi har haft en spel- och tävlingsvecka. Vi har spelat olika spel som tio-kamraters memory och kortspel som tecknet. Många har ägnat sig åt att förfina pappersflygplansvikning till perfektion och vi har tävlat i längdflygning. Intressant att se hur stor skillnad det blir på flygbanan bara genom att böja lite på nosen på planet.

Vi fortsätter också att jämföra livet här med hemma i Sverige. Vi har tittat på hus som vi passerat och sett att vi inte skulle kunna bo i de husen hemma. Då skulle det nog snöa in och vi skulle frysa jättemycket. Isolering var ett nytt ord för de flesta. Vi fick också fundera över begreppet klimat. I Sverige har vi årstidsklimat medan man här i Thailand har tropiskt klimat.

Vi har även arbetat med våra planeringar, det arbete eleverna har med sig hemifrån. Tack alla lärare som skickar med så fina arbetsbeskrivningar till sina elever. Det är väldigt intressant att se vad kompisarna jobbar med i andra delar av Sverige och finns det tid över kan man få hänga på och prova någon annans uppgifter också.

År 2-3

Många har till uppgift att skriva egna texter, berättande och faktatexter. Vi läste sagan om hur de olika djuren fick var sin månad i den kinesiska almanackan. Några av eleverna fick skriva stödord under tiden de lyssnade för att sedan själva försöka återberätta sagan. Vi tränar på att skriva egna berättelser med hjälp av egna stödord.

En del av eleverna har också till uppgift att skriva om sin vistelse i Thailand.  Vi har läst om vanliga djur, maten, religionen och andra spännande traditioner. Nu vet vi varför alla thailändare har andehus utanför husen eller varför små barn har skor med pipljud på. Vi blev alla förvånade när vi fick reda på att den nya kungen är 64 år! Vi trodde att han var 25…

År 3-5

Även denna vecka har eleverna arbetat på i ett rasande tempo. Några har gjort mattediagnoser för att stämma av sina kunskaper inom det området de arbetar.

Eleverna är duktiga på att följa och beta av sina planeringar och det märks att många nu har kommit in Sanuks arbetssätt.

Det börjar så smått bli varmare nu och på tisdagen fick de som ville ta ett bad mellan samlingen och arbetet med det kinesiska nyåret. Det blev en lek tjejer mot killar vem som hade bollen. De tyckte det var roligt och önskade att vi skulle ha bad på lunchrasten på onsdagen också, vilket de självklart fick.

Idag var idrotten nere på stranden och eftersom havet var lugnt så fick också de som ville bada ta sig ett dopp i de svalkande vattnet.

Denna vecka har hittills bjudit på två Grej of the Day. Vi har fått lära oss mer om mårddjur och röda rävar. Vi fick även en ledtråd idag så vi får lära oss något ytterligare imorgon.

Vi har välkomnat en ny elev i klassen och imorgon säger vi hejdå till tre pärlor som lämnar oss.

År 5-9

Vi har varit med 3-5 på stranden och några av oss avslutade med en springtävling på vägen tillbaka. Efter det var det extra skönt att hoppa i poolen. Eleverna har varit mycket kreativa och skrivit en egen text till Sanuksången. Den har blivit mycket populär och vem vet, kanske spelar vi in den?

Vi har även denna vecka lekt med ord och skrivit positiva adjektiv om “varandra”. En mycket intressant diskussion hade vi kring snapchat och nätmobbning eftersom detta togs upp i Lilla Aktuellt. Vi säger hej då till tre elever denna vecka, så nästa vecka kommer vi att vara sju.

Nästa vecka

Idrott

Kerstins och Annikas grupper – Måndag

F-klass – Tisdag

Sussies och Åsas grupper – Torsdag

Förskolan – Fredag

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med en fylld vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Thaitema

Sussies och Åsas grupper ska iväg till kokosnötsfabriken på tisdag. Den dagen har alla på sig sina Sanuktröjor.

F-klass, Kerstins och Annikas grupper ska göra Pom ma lai på fredag. Detta görs på skolan. Pom ma lai är blomsterband, som är heliga enligt Buddhismen. Dessa kan hängas i bilar för tur och kan hängas upp på buddhastatyer och andra heliga statyer i tempel.

Alla hjärtans dag

 På torsdag är det Alla hjärtans dag. Vi önskar att alla barn bär en röd eller rosa tröja/ klänning i kärlekens tecken. Har ni ej det går det bra med vitt.

Gå in på vår hemsida, där kan ni få löpande information från oss. Vi lägger också ut bilder från skolan när det händer något speciellt men också från vår vardag. Vi har även en sida på Facebook.

Trevlig helg!

Önskar personalen på Sanuk