Skip to content

Veckobrev 50 – Huay Yang

Veckobrev 50 – Huay Yang

Så kom då Lucia även till Huay Yang. Det var blev ett annorlunda firande men med inslag av de vanliga traditionerna. I veckan har vi lagt tid på att träna inför torsdagens framförande. Det är spännande när förutsättningarna ändras och man får ta det som finns. Ingen hade ju plockat med sig luciakläder och då gäller det att tänka lite kreativt. Luciakrona av sugrör ser man inte hemma i Sverige. Efter allt tränande var det roligt att uppträda framför en stor och varm publik. Roligt att så många kom!

Idrottslektionerna har förlagts till stranden den här veckan. De yngre eleverna fick åka tuktuk och de äldre eleverna fick ta sig en joggingtur till stranden. Starkt gjort! Vi tränade på kast med kokosnöt, krabbgång och längdhopp.

Förskola/Förskoleklass/Barnklubb

Vi välkomnar tre nya barn till förskolan! Alltid roligt med påfyllning!

Vi har börjat arbeta med projekt “Havet” denna vecka. Idén föddes ur Loy Krathong som väckte mycket tankar och funderingar hos barnen. “Vi tackar havet för…” ja, vad då?

  • för att vi får mat; räkor och fiskar
  • för att man kan lära sig flyta och simma
  • för att man lär sig att man kan bränna sig på maneter
  • för att den ger oss fina snäckor

Våra kloka barn berättade också att man inte ska kasta skräp i havet. Fiskarna som sväljer plasten får ont i magen och kan gå sönder inuti. Sedan är det ju inte bara fiskar som lever i vattnet, utan även maneter, delfiner, hajar, sjöhästar och sköldpaddor.

Vi bestämde oss för att måla ett hav tillsammans, ett friskt hav utan skräp. Barnen blev naturligtvis inspirerade att börja fylla havet med diverse djur.

Veckans idrottspass – hade vi på stranden, det var en upplevelse! Efteråt plockade vi snäckor som vi tog med oss tillbaka till förskolan.

I övrigt har vi sjungit mycket julsånger och lärt oss några nya ramsor.

År 1-2

En vecka full av arbete. Det är många barn som slutar till jullovet och därför har vi jobbat på så att alla ska hinna klart med sina planeringar innan ledigheten.

Det har varit mycket faktatexter den här veckan, vi har talat om hur man bygger upp en beskrivande text och också diskuterat skillnaden mellan faktatext och berättande text. Några av barnen har också repeterat världsdelar och de största haven.

Vi har också fortsatt med sago/berättelsetemat. Sagor är något som alltid fångar barns intresse och det är spännande att prata om hur olika samma sagor kan berättas på olika håll i Sverige bara. En av våra elever har skrivit en så fin saga om igelkotten Igge som hon läste upp för sina kompisar. Kanske en blivande författare?

Vi har vår snällkalender som vi öppnar nästan varje dag. På något sätt känns adventskalendern inte lika viktig här i värmen som hemma men uppdragen vi får är däremot fina och viktiga. I dagens lucka stod det att man ska lära ut något man är bra på och då finns det ju massor att välja på.

År 2-5

På fredag tackar vi för första gången, den här terminen, av en i vår grupp men har även fått en ny klasskamrat.

Vi ser att fler och fler saker kan bockas av på våra planeringar. Det är en härlig känsla när man börjar känna sig klar. Många elever arbetar just nu med geometri och längd. Det mäts med linjaler och dm omvandlas till cm.

I veckan har några elever haft ett ganska stort prov om medeltiden. De fick frågor muntligt och fick svara skriftligt. Vi har även en grupp elever som varje vecka tränar på att skriva/stava på “vanliga” ord i svenskan tillsammans. Det är roligt när man hittar en kompis som man kan samarbeta och bli inspirerad av. Då är det lite lättare att jobba…

År 5-8

Eleverna i den här gruppen har blivit mycket duktiga på att hjälpa varandra med skolarbetet, både vid diverse problemlösningar i olika ämnen och vid läxförhör. Vi har sett Lilla Aktuellt och haft intressanta diskussioner kring teman såsom strejker, könsbyten och klimatpåverkan. Gemensamt har vi gått igenom begrepp i svensk grammatik, övat muntlig engelska och några elever har gjort ett fint grupparbete om Thailand.

Nästa vecka

Idrott

Annikas och Susanne N:s grupper – Nästa vecka är idrotten förlagd till måndag istället för tisdag.  

Kerstin och Förskola/Förskoleklass/Barnklubb – den här gruppen har idrott som vanligt på onsdag.

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med en fylld vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Vi börjar närma oss julavslutning, därför har vi enbart ett idrottspass denna vecka eftersom storsamlingen blir lite längre än vanligt! Vi har julavslutning med föräldrarna på storsamlingen och har lite eget mys med eleverna på fredag.

Om drygt en vecka går vi på jullov och vi startar skolan igen måndagen den 14 januari klockan 08.30 med presentation, upprop och lärakännaövningar. Klockan 09.00 har rektor informationsmöte för nya föräldrar medan alla barn och elever är tillsammans i sina grupper och lär känna varandra. Skoldagen slutar 10.00 för alla.

 

Pop kan mai wan jan och ha en fin tredje advent!

 

Önskar personalen på Sanuk