Veckobrev  5 – Koh Lanta

Vi började veckan med att på morgonsamlingen lära oss om det kinesiska nyåret som i år infaller den 31 januari. Efter den spännande legenden om draken var det dags för lite friskis och svettis för att kicka igång veckan. Denna veckas thaiteman har som vanligt bjudit på massor av roliga, givande och spännande utflykter. Grundskolans elever har testat thaiboxning, besökt ett buddhistiskt tempel, åkt till mangroveträsket, bundit blommor av blad, gjort batiktavlor och haft teoripass om Buddhismen.

På onsdagens samling fick vi återigen besök av den allvetande journalisten Veta Alltinen. Vi fick höra om nyheter på både jorden och i rymden, samt sport, nöje och kultur. På torsdagens storsamling var det dags för även föräldrarna att få och ge lite massage. Vi fick vara med om en Sanuk-massage, som tog oss alla med på en berättelse om hur en skoldag här på Koh Lanta kan se ut. Vi avslutade veckan med att på fredagens samling prata lite mer om det kinesiska året och alla djur som är kopplade till respektive år. Efter det fick varje klass klura på en samarbetsövning som kallas ”Knuten”.

Förskola, förskoleklass och barnklubb
Thaitemat denna vecka, närmiljön, kröntes med utflykten till stranden Klong Khong. Syftet var att upptäcka och undersöka vad en exotisk strand har att erbjuda. Barnen visade en fantastisk upptäckarglädje. Hur öppnar man en kokosnöt och vad är en eremitkräfta, var några frågeställningar från barnen.

Vidare så samlade barnen drivved, koraller och snäckor. Lite av materialet fick följa med tillbaka till Sanuk. Kräftorna lämnade vi dock kvar i sin naturliga miljö.

Storsamlingen, med inslag av sång och musik, knöt ihop säcken kring vårt tema; närmiljön. Barnen fick tillsammans med föräldrar och pedagoger skapa snäck- och korallmobiler. Dessa pryder nu bl.a. skolans samlingsplats salan.

Glädjande också att se hur barnen på förskolan, i förskoleklassen och barnklubben leker och samspelar med varandra. Återigen ser vi en positiv utveckling i barngrupperna vad gäller den sociala förmågan!

Skolår 1-3
Vi har arbetat med naturkunskap och de yngre eleverna har arbetat vidare med tema kroppen och sinnena. De äldre har arbetat med tema rymden och tema forntiden. På rymdtemat arbetade vi med stjärnbilder och planeter. Vi talade om vilka stjärnbilder vi kan se på kvällshimlen här i Thailand och om de är samma stjärnbilder vi kan se hemma i Sverige. På forntidstemat arbetade eleverna med att rita de första växterna, djuren, husdjuren och gravplatser under stenåldern. De olika temana fortsätter nästa vecka.

Under veckan infaller det kinesiska nyåret och vi har fördjupat oss i traditionerna och festligheterna kring denna högtid. Barnen har fått höra sagan om Jadekejsaren i himlen och hans beslut om att ha en tävling om vilka djur som skulle få personifiera ett år. Efter sagan tog vi reda på vilket djur som är vårt djur och alla fick rita och skriva om sitt ”års-djur”.

På idrotten har vi haft Friskis och svettis på stranden. Vi har också lekt olika lekar som handlade om att samarbeta och att framföra instruktioner och regler till en grupp samt att kunna ta emot och följa regler i enkla lekar och spel.

Skolår 3-5
Den här veckan har vi lärt oss mängder om vår egen puls. Hur mäter vi den och hur känns den? Hur kan vi träna vårt hjärta för att det ska orka länge? Många olika övningar gav svar på de flesta frågorna. Nästa steg blir att titta på vilken mat vi behöver äta för att bygga upp våra kroppar och orka röra på oss. Vi har räknat många tal den här veckan och det har varit provräkning för många. Vad kul det är att rätta när resultaten är så bra. Vi avslutade veckan med att lära oss historien om det Kinesiska nyåret och höra Sagan om de tolv djuren i den kinesiska zodiaken.

Skolår 6-9
Denna vecka har precis som alla andra innehållit massor med hårda studier. Eleverna har jobbat med allt från svensk grammatik, algebra i matten, läst böcker på engelska, till att forska om naturkatastrofer, lära sig om ljud, få koll på lag och rätt. Under veckan hade vi även besök av prästen Maria och hennes man Ingvar från Svenska Kyrkan. Eleverna fick höra på en biblisk berättelse som följdes upp av diskussioner. Varje elev skulle sedan även illustrera berättelsen/diskussionen med en bild. Allt detta kommer sedan att mynna ut i en bok som Maria skriver, där hon har diskuterat olika texter med ungdomar i åldrarna 4-17 år.

Välgörenhetsdag tisdag 11 februari
Vi vill redan nu flagga för aktivitetsdagen den 11 feb då vi samlar in pengar till förmån för organisationen ”Children of the forest”. Varje grupp har ordnat en aktivitet som de ska hålla i. Föräldrar, syskon, släktingar och vänner är hjärtligt välkomna att delta. Vi startar kl 12.30 och avslutar ca 15.00. Det kommer att finnas fiskedamm, ansiktsmålning, stafetter, bollkastning, fikaservering och mycket annat roligt! Vi kommer även att ha ett lotteri med mycket fina priser.
Försäljningen av lotterna har redan startat. Priserna kommer bl a från Lanta Diver, Kontiki, Dreamy Spa, May´s restaurant, Sawasdee, Diecks Deli mfl.
Om ni har kläder, leksaker, hygienartiklar eller andra saker som ni vill skänka samlar vi gärna även in detta. Alla pengar och saker vi samlar in går oavkortat till dessa barn.
Överlämningen av våra gåvor kommer att ske den 28 april då ett femtiotal barn kommer på besök på Sanuk.

Studiedag fredag 7 februari
Vi påminner om studiedagen nästa vecka då samtliga verksamheter på skolan är stängda.

Hoppas att ni alla får en underbar helg! helg!                                                                                    Väl mött igen nästa vecka!

Personalen på Sanuk