Veckobrev 5 – Huay Yang

Vilken häftig avslutning på veckan vi fick! På morgonen kläddes en av våra verandor i oranga och guldiga tyger. Blommor och buddhastatyer ställdes fram. En grupp buddistiska munkar kom till oss för att välsigna oss och vår skola. Vi fick sitta framför dem när de bad böner och sjöng sånger. Ceremonin avslutades med att en av munkarna skvätte heligt vatten på skolan och på oss. Besöket avslutade med att munkarna blev bjudna på lunch.

Den här veckan har vi arbetat med andra bokstaven i vårt värdegrundsarbete RAR. Temat har varit A som i ansvar för sina egna handlingar. Grupperna har arbetat med kooperativt lärande, fyra hörn och andra samarbetsövningar.

Veckan har varit lite kortare än vanligt på grund av lärarnas planeringsdag. Alla har jobbat extra hårt för att hinna med veckans planeringar. Nu är ni alla värda en härlig helg.

 Förskolan/Barnklubb

Vi kickstartade veckan med att öva på olika yogapositioner, b la berget, kobran, katten, båten och krigaren. Det var en uppskattad aktivitet, så det får vi göra fler gånger. På idrotten fick barnen springa en hinderbana; krypa, rulla stock, balansera, hoppa jämfota etc. Efteråt svalkade vi oss i poolen. En måndag full av kroppskontroll!

Att ta ansvar för sina handlingar, vad betyder det egentligen? Vi bjöd på en liten dramatisering kring ämnet för att väcka lite tankar hos barnen.

Några kloka reflektioner från våra barn:

  • man kan säga förlåt!
  • man kan hjälpa till att bygga upp något man kraschat!
  • man ska tänka efter före!

Barnens intresse för Projekt Havet håller i sig. Alla har vi ju någon slags relation till havet, speciellt nu när vi är i Thailand, så det är ett tacksamt och spännande projekt

att jobba med. Min mamma har bränt sig på en manet! Jag har sett en jättestor manet på stranden! Jag vill inte bada i havet, jag är rädd för maneter.

Så den här veckan föll det sig naturligt att skapa våra egna ofarliga maneter.

Vi har tackat av några barn och välkomnat några nya!

Förskoleklass

Den här veckan har vi arbetat med årstider, månader och vintern. Inte helt lätt att tänka på vintern här i Thailand. Men några fina djur i vintermiljö har vi allt tecknat. Vi har klappat stavelser och klappramsor “Fågel Fenix fixar allt” Be att era barn lär er den, för kanske kommer ni att få göra den på en storsamling 😉

Flaggor i massor har vi också målat, både Sveriges, Thailands och “handflaggor” Nu vet vi att den röda färgen på Thailands flagga står för livet, den vita står för den rena buddhistiska tron och den blå färgen representerar kungamakten.

År 1-2

Klassen har tränat lite på geografi, vi har lärt oss om vilken världsdel Thailand ligger i och vad huvudstaden heter bl.a. Flera av eleverna hade lagt märke till att barnen här i Thailand har likadana kläder på sig, skoluniformer. Någon hade lite erfarenhet av skolorna här och vi jämförde med hur stora klasserna är, skolmat, hur stränga lärarna är m.m och klassen kom fram till att de föredrog svenska skolsystemet. Vi pratade också om att barnen sett att thailändska barn ofta är med och hjälper föräldrar på jobbet. Spännande iakttagelser.

Munkarna som var här fick mat innan de gick tillbaka till templet. Det blev efterrätter kvar som vi provade. Så roligt och annorlunda. Vi testade ca sju olika sorter och betygsatte dem mellan 1-10. De var väldigt annorlunda mot t.ex svensk chokladpudding och glass. Omdömena var allt från oätligt till aroj mack mack.

År 2-3

Nu har vi haft vår första avtackning men även tagit emot en ny kamrat.

Många i klassen läser om forntiden och vi har i omgångar tittat film om hur det var att leva som barn under den tiden. Nästa vecka börjar vi att läsa om istiden. Vi tränar också på multiplikationstabellerna genom att spela spel, förhöra varandra men också genom att testa oss själva på tid.

Veckans “Lilla aktuellt” innehöll många intressanta ämnen, vi fastande den här veckan för inslaget om Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet. Vi diskuterade vad vi själva kan göra för vår planet. Alla hade många bra förslag.

År 3-5

Gruppen har arbetat mycket bra denna vecka. Alla arbetar med individuella planeringar och eleverna har tagit stort ansvar med att följa sina planeringar. Denna vecka har vi bara gått fyra dagar men de flesta har ändå lyckats fullfölja det som var planerat.

Vi har också hunnit med två GOTD denna vecka och då har vi fått lära oss mer om pingviner och om Youtube.

Vi avslutade dagen med att göra leken “soffan” och vi har också sagt hejdå till två elever så nästa vecka är vi 10 elever i klassen.

År 5-9

Vi har tackat av två elever denna vecka så nu är vi tio i gruppen. Förutom att följa planeringar har vi jobbat med att stärka oss själva och varandra med positiva ord och egenskaper. Vi har också haft intressanta diskussioner om mobiltelefonens vara eller icke vara i skolorna. Resultatet av omröstningen (“mobiler i skolan – ja eller nej” blev en överraskning för läraren…

Nästa vecka

Idrott

Kerstins och Annikas grupper och F-klass  – Onsdag

Sussies och Åsas grupper – Torsdag

Förskolan – Fredag

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med en fylld vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Thaitema

Vi kommer att uppmärksamma det kinesiska nyåret på tisdag, som också firas här i Thailand.

Gå in på vår hemsida, där kan ni få löpande information från oss. Vi lägger också ut bilder från skolan när det händer något speciellt men också från vår vardag. Vi har även en sida på Facebook.

Ha en riktigt skön långhelg!

Önskar personalen på Sanuk