Skip to content

Veckobrev 6 – Huay Yang

Veckobrev 6 – Huay Yang

Denna vecka har vi gjort intressanta och lärorika studiebesök på en gummiodling ett par mil från Huay Yang. Vår maid hade ordnat så att vi fick åka i byns gula skolbuss. Själva resan dit var också givande då vi passerade banan- och ananasodlingar  och andra spännnande saker på thailändska landsbygen. Det fanns mycket att prata om under resan. På gummiodlingen fick vi se hur hela processen gick till. Från det att saven rinner ut från träden till en färdig gummimatta. Eleverna har sedan fått berättat och skrivit om det de upplevt. Arbeten som sedan hamnar i elevernas thaiböcker.

Morgonsamlingarna i skolan har innehållit kompismassage, nyheter, dans- och rytmik. Vi har också haft flera avtackningar denna vecka. Det blev enbart en lektion idrott den här veckan eftersom vi var på studiebesök. På idrotten tränade vi bl.a. längddykning, dyka till botten efter ett föremål, samt trampa vatten.

Förskolan/Barnklubb
Denna vecka hade vi tillsammans med förskoleklassen hand om storsamlingen. Vi visade upp en liten bit av hur en morgonsamling kan gå till. Både barn och pedagoger var lite spända och nervösa men vi klarade det galant. Därefter var det vår tur att åka iväg till gummiodlingen det var väldigt lärorikt och vi vill ge en stor eloge till dem som visade hur det går till, det var både spännande och intressant.

För övrigt har denna vecka innehållit rollekar och bygg och konstruktionslekar, så har vi sjungit mycket så klart. I år har vi massor av sångfåglar på förskolan/barnklubb och i förskoleklass vilket är superroligt, vi älskar att sjunga och gör det med glädje.

Förskoleklass
En härlig vecka med många roliga inslag som t ex lek med ljud, detektivleken där vi har letat oss fram till saker genom beskrivningar för kompisarna. En annan rolig aktivitet var att sjunga sånger med olika ljud eller med samma ord i hela sången, lite klurigt ibland! Vi har börjat läsa en ny kapitelbok som verkar väldigt spännande tycker barnen. Denna veckan hade vi lekar på idrotten tillsammans med förskola/barnklubb. När vi badade i poolen så dök vi ner på botten för att leta skatter. Barnen är så skickliga i vattnet!

Vi har varit på studiebesök på en gummiodling, spännande och intressant. Att tillsammans åka skolbuss dit var också ett annorlunda inslag.

På storsamlingen uppträdde barnklubb/förskola och förskoleklass för alla de andra barnen och föräldrarna, lite nervöst och pirrigt men vi fick härliga applåder!

 

Åk 1-2

Vi har arbetat med att skriva hela meningar med stor bokstav och  punkt. Vi har också pratat om vikten av att skriva fina tydliga bokstäver.  Många elever har läst faktatexter, gjort tankekartor och skrivit egna presentationer om elefanter, ormar och världsdelarna. Vi har också tagit del av böcker som har lästs på ”tyst läsning”. Eleverna har berättat  kort om vad boken handlat om och sedan talat om vad de tycker om den. Bra sätt att få boktips och inspiration till bokläsning. I matematik arbetar många med  addition och subtraktion  med tiotalsövergång. Vi har pratat om begreppet R A R, som står för respekt och ansvar och alla var överens om att det är viktigt att vara en bra kompis och att alla är lika mycket värda. Stämningen i gruppen är mycket god och nya elever som kommer tas lätt in i gemenskapen.

Åk 3-4

Tjohooo! Veckans arbete i gruppen har varit fantastiskt. Flera av barnen har hunnit med betydligt mer saker än sina grundplaneringar. Ett härligt flyt på arbetspassen där flera av barnen själva uttryckt sin glädje över sin arbetsinsats.

Nationella prov är ett återkommande inslag för alla åk 3 elever under vårterminen. Med anledning av det har gruppens treor fått testa på lite gamla prov för att vara väl förberedda inför det som komma skall. En text om rädsla och olika typer av matteuppgifter är vad barnen fått möjlighet att bekanta sig med och det kommer mera…

För övrigt har barnen i gruppen arbetat med allt ifrån näringskedjor, Jesu liv, multiplikationstabeller till att undersöka klasskompisars favordjur på engelska.

På måndag får vi ett tillskott på en ny elev igen. Ska bli spännande att se om även han smälter in lika fint i gruppen som övriga gjort under terminen.

Veckan avslutades med elevernas egna musikval ”Nu är det slut på veckan, det är dags för fredagsmyyyys!”. Sången symboliserar den härliga stämning som råder i vår lilla gemytliga grupp.

Åk 5-9

De äldsta eleverna på skolan har jobbat på som vanligt denna veckan. Flera elever har fått läxförhör och prov mailade från Sverige så de har haft fullt upp . Några elever har det lite lugnare och de har då jobbat lite extra med beskrivande text och analys och tolkning av texter. Denna vecka har vi tackat av två elever som ska åka hem till Sverige och nästa vecka kommer en ny pojke. På idrotten hade vi tema vattenvaneövningar, simning och livräddning. En av de äldre eleverna visade fjärilsim och crawl och instruerade teknik. Sedan fick de andra prova. De provade också på att livrädda varandra igen, trampade vatten och tränade längd- och djupdykning.

Stämningen i gruppen blir alltmer hjärtlig, de spelar kort och king på rasterna, pratar och skrattar och det är nästan svårt att få in dem till nästa arbetspass för att de har så trivsamt på rasterna- kul!

Hälsningar

Pedagogerna Huay Yang