Skip to content

Veckobrev 5 – Hua Hin

Veckobrev 5 – Hua Hin

Ännu en rolig vecka med nya kompisar som börjat hos oss! Vi har lärt känna varandra genom massagesaga och penselmassage. På idrotten har vi dansat vidare men även lekt favoriten svanskull.

Torsdagens storsamling blev lite annorlunda denna vecka då vi istället fick besök av munkar som kom till oss för att välsigna skolan. Vi fick vara med om en helig ceremoni där de bad om lycka och välgång. Vi gav dem gåvor och de avslutatde med att skvätta heligt vatten på oss.

Förskola


Vi har tittat lite närmre på ett par thailändska frukter, drakfrukt och ananas. Dessa har vi ritat av med oljepastellkritor och även smakat av. Vi har spelat många sällskapsspel och Mix-Max har varit veckans favorit. Det är inte alltid lätt med turtagning och vi har upptäckt att samma spel kan ha olika regler. Vi utökade vår hinderbana med en balansövning och en annan där man skulle trä ett band över kroppen.

Förskoleklass

Vi har fått nya kompisar i gruppen och de har fått hoppa in i  vårt vattenmelonprojekt och det växer för fullt i våra planteringar. Vi har fokuserat på frukter denna vecka och både lärt oss de thailändska namnen och undersökt och smakat på pomelo, mango och drakfrukt. Varför heter det drakfrukt, bor det en drake i eller vaktas trädet av en drake var några saker vi funderade på.

Vi har även provat på jätterolig dansmatte, som en mamma från förskolan var här och guidade oss i.

År 1-3

Vi har tränat på att mäta och uppskatta längder tillsammans. Vi har diskuterat längdmåtten samt ritat olika sträckor som kompisarna sedan har fått lösa. Det är klurigt att hålla reda på centimetrar och millimetrar!

Engelska ord tränas flitigt via olika spel, en favorit är hemsidan, elevspel.se. Det är roligt att se hur man kan lära sig ord själv eller tillsammans med en kompis. En annan favorit är att hitta dubblorna i matten t ex 5+5=10, eller att träna algoritmer i de olika räknesätten.

Vi har även skrivit och dokumenterat munkarnas besök. Först gjorde vi en gemensam tankekarta, utifrån den skrevs sedan individuella texter som sedan kommer vara en del av thaiboken.

År 1-3

Denna vecka har vi fått två nya kompisar i klassen och en som slutar. Alltid lite sorgligt när vi behöver säga hej då till en ny vän, men så är det här på Sanuk

.Vi har haft thailektion igen och vi lärde oss några nya frukter på thai. Vi lekte fruktsallad och stolmästaren, allt för att eleverna skulle befästa sina nya kunskaper. Trots att veckan var kort har vi hunnit med våra mål i planeringarna. Vi har arbetat i våra matteböcker, skrivit texter, arbetat med rymden och läst om olika yrken. En del jobbar också flitigt inne på skolplus.se som är en bra sida att träna sig i både matematik och svenska.

År 4-5

Vi har sagt hej då till ännu en klasskompis, samtidigt som vi har fått glädjas åt att det har börjat en ny. Nu har den sista klasskompisen kommit till vår klass. Vi har fortsatt vårt tema dans och dansat afro och street. Vi har haft munkar på besök som välsignade skolan. Efter skrev vi och berättade om besöket. På vår thai-lektion har vi lärt oss frukter och att fråga vad vi heter. Träna gärna hemma.

Vi får lära oss en massa av varandra tack vare att vi läser om olika saker, t ex vad nedbrytare är. Veckans GOTD handlade om Tjernobylkatastrofen och på talking Tuesday spelade vi pjäser som “At the doctor”, “At the restaurant” och “Shopping fruit and vegetables”. Och självklart pratar vi bara engelska då. Vi har tittat på Lilla aktuellt och diskuterar nyheterna. Där tränar vi på att återberätta en nyhet och tala om vår egna åsikt. Som ni ser har det återigen varit en händelserik vecka.

År 6-9

Denna vecka har en av våra klasskamrater slutat och det känns alltid trist att säga hejdå till en kompis och elev.

Vi har lärt oss några fler ord på thai, som namn på grönsaker. Snart kanske vi vågar beställa mat på restaurang och handla på marknad på thai!

I syslöjden har två elever varit så duktiga med symaskinen att de har sytt en fin kjol och ett par snygga shorts. I moderna språk lär sig en elev skriva dagbok om en resa i Spanien och en annan lär sig namn på frukter på franska.

Våra nior läser och reflekterar om ekologi och om den globala världen vi lever i. Stora frågor och intressanta tankar som väcks och i musik lär sig vissa elever om pop- och rockmusikhistoria, och vissa ska komponera egen ostinato på en app.

Nästa vecka

Idrott

Mån: Ingen idrott

Tis: Ingen idrott

Ons: Idrott F-3

Tor: Idrott 4-9

Alla kommer ombytta i idrottskläder på onsdag och torsdag, ombyte med sig. Glöm inte idrottsskor, vattenflaska, badkläder, handduk/ sarong. Smörj in era barn med solkräm på morgonen.

Thaitema – tisdag

År 4-9 ska iväg på yoga direkt efter lunch, så inga idrottskläder på morgonen utan packa med det istället. Det behövs inga idrottskor och alla duschar hemma.

År 1-3 ska ha frukttema.

Förskolan och förskoleklass ska göra knytbatik. Vi önskar att ni skickar med ett vitt klädesplagg. En liten klänning, en t-shirt, linne, eller kanske ett örngott som de kan göra batik av.

 

Pop kan mai!

 

Önskar personalen på Sanuk