Skip to content

Veckobrev 49 – Koh Lanta

Veckobrev 49 – Koh Lanta

Första veckan i december är till ända. Och det har som vanligt varit en vecka fylld med spännande och roliga upplevelser. På tisdagen var det thaiteman, och eleverna har varit på thaiboxning, gjort smycken, besökt Mangroveträsket, besökt templet samt tränat med poijor. Syftet med våra thaiteman är att ge eleverna en unik inblick i den thailändska kulturen och naturen. Ibland åker vi på utflykter andra gånger kommer thailändare till skolan och lär oss olika saker där. Som alltid roliga och givande äventyr – här nedan följer en kort presentation av två teman denna vecka.

Thaiboxning
Vi begav oss till en träningslokal på Long Beach. Passet började med en uppvärmning och lite stretching. Efter det delades eleverna upp parvis, och varje var instruerades av en tränare. Det testades sparkar och slag i alla möjliga former. Det var kul att se hur alla gav järnet – i början var det ganska lugna, försiktiga slag och sparkar som delades ut, men ju längre passet fortskred desto tuffare blev det.  Det var ett gäng rätt slutkörda elever som kom tillbaka till skolan efter ett grymt roligt och jobbigt träningspass i en av Thailands nationalsporter.

Poijor
En av aktiviteterna på veckans thaitema var att lära sig göra trix med poijor. Det var eldshowmästaren Paz som kom till oss för att lära oss grunderna. Ni skulle sett vad de snurrades med poijorna och kämpades i salan. Det är inte så lätt som det kan se ut. Efter det inspirerande besöket har det övats flitigt även på rasterna. Kul att se hur barnen lär sig av varandra!

Storsamlingen
På torsdagens storsamling uppmärksammade vi thailändska kungens födelsedag. Vi hade även en övning kopplat till det sista R:et i RAR (RAR = Respekt för andra, Ansvar för sina handlingar, Respekt för sig själv). Rektor Nina läste upp olika påståenden, och så fick alla ta ställning till om de tyckte ja eller nej genom att visa med händerna. På fredagens samling fick eleverna sitta klassvis och diskutera hur man kan visa sig själv respekt. Det var otroligt många kloka och insiktsfulla tankar och åsikter som fördes fram av våra barn och ungdomar.

Förskola och barnklubb
I veckan har vi varit på ett händelserikt besök i templet. Vi hade med oss ljus och rökelser som gåvor till munkarna och de i sin tur gav oss vatten, festis och varsitt armband. Efter att vi suttit och lyssnat på munken en stund tittade vi oss omkring. Vi fick till och med prova att slå på den jättestora gonggongen. Glada och nöjda åkte vi skolbuss hem till skolan.

Efter torsdagens storsamling gick vi till stranden och precis när vi kom fram började det att duggregna men det stoppade inte barnen, de byggde och lekte i sanden och de som ville badade.Veckan har också innehållit massor av lek, spel, pyssel och sångträning inför lucia.

Har ni sett vår fina adventskalender på förskolan som vi tillverkat genom att rita och klippa ut barnens händer? Det är spännande att se vilken sång det blir lucköppningarna…

Skolår 1-3
Vi har arbetat med klockan. De yngre eleverna tränade på den analoga klockan och framför allt hel, halv och kvartar. De äldre eleverna fick testa på den analoga klockan.

På engelskan har vi läst om den stygga musen som till mammas förskräckelse sitter och tar det lugnt på köksbordet. Vi fortsatte vårt påbörjade arbete kring lägesord, djurord och färgerna. Idrottslektionerna har bl.a. innehållit ”Röris” samt olika slags lekar. På stranden fick eleverna (indelade i mindre grupper) presentera en lek för dem andra. Uppgiften var att beskriva enkla lekar och deras regler. Vi fortsätter med detta även nästa vecka.

Vi har haft naturkunskap och arbetat med luft. Vi talade om vad luft är samt om man kan se luft och om man kan känna luft. Vi kom in på fotosyntesen och att vi människor och djur är beroende av de gröna växterna runt omkring oss. Vi diskuterade att luft tar plats. Vi gjorde några experiment och arbetade i grupper kring hypoteser och frågeställningar. Vi fortsätter att arbeta med luft och kommer att fördjupa oss i begreppet ”tryck”.

Skolår 3-5
Några elever har börjat med träslöjd och det första de gjorde var att gå till en brädgård för att köpa material till första uppgiften. Träslagen är mycket hårda här, så det gäller att välja rätt. Eleverna ska nu göra ritningar på en ram till nästa lektion. Det avslutande momentet med tema skogen var att göra en jämförelse av skogen i Sverige och Thailand. Dagen innan vi gjorde det var vi till mangroveträsket där vi fick hjälpa till att plantera nya träd. Allt detta gjorde att det blev en levande diskussion. Vi kom fram till att det var stor skillnad på trädslag och det beror på de olika förutsättningarna i klimatet och att vi använder skogen till olika saker.

Skolår 6-9
Vi började veckan med idrott – återigen var det dags för aerobics, och alla kämpade på väldigt bra! På tisdagen var det thaitema och då åkte i stort sett hela gruppen på Thaiboxning – oj, vad adrenalinet (och svetten) pumpade. Onsdagens idrott gick i fotbollens tecken, och vi hade förmånen att få ha en förälder som höll i träningen. Roliga övningar som testade både bollteknik, kondition och koordination följdes av en match. Förutom allt idrottande har eleverna som vanligt haft fullt upp med sina planeringar – det börjar ju dessutom dra ihop sig till betygsättning. Så det har skrivits prov, slipats på inlämningar och jobbats hårt i alla vrår.

Facebook och hemsidan
Ni följer väl oss på vår facebook-sida samt på hemsidan? Ni hittar nya bilder från verksamheterna där!

Inför nästa vecka
Vi påminner om att storsamlingen nästa vecka är på fredag – då firar vi Lucia!

Hoppas att ni alla får en underbar helg!
Väl mött igen nästa vecka!

Personalen på Sanuk