Skip to content

Veckobrev 49 – Huay Yang

Veckobrev 49 – Huay Yang

Det närmar sig jul även om vi ibland har svårt att känna julstämning här bland palmerna. I måndags var det i alla fall dags att tända det första adventsljuset. Eleverna har pyntat de små julgranar vi har och de äldre eleverna har varit kreativa och gjort en egen gran av palmblad, väldigt fin.

Veckan har präglats lite extra av arbetet med RAR (Respekt för andra, Ansvar för sina egna handlingar och Respekt för sig själv). Vi har arbetat med en bokstav i taget, gjort värderingsövningar,forumspel och sen haft återsamling i mindre grupper för att diskutera och skriva ner våra tankar.

På storsamlingen hade vi våra första avtackningar. Det var fint och lite känslosamt. Vi har under veckan tränat lite extra på avskedssången och nu lät det riktigt bra. Vi kommer att få sjunga den ett antal gånger bara innan jul…

Även de äldre eleverna har besökt templet och idag var det deras tur att berätta om sitt besök på templet. De berättade historien om hur Siddhartha blev Buddha och bjöd även på en dramatisering av en intervju som en av eleverna gjorde med munken vi mötte på templet. Riktigt fina redovisningar blev det.

Förskola/Förskoleklass/Barnklubb

Veckan har rusat iväg! Vi har arbetat lite extra med RAR och lyssnat till barnens tankar och funderingar. Svårast för barnen var nog ändå att komma på vad Respekt för sig själv stod för. Till slut landade vi på; vara snäll mot sig själv, lyssna på sitt hjärta – vad vill jag? och känna att jag duger! Härliga kloka barn ni har! Vi har också lekt en lek “Jag är bra på…” tillsammans med 1-2:an. Nyttigt!

Barnen har julpysslat en hel del och så har vi lekt och lekt med våra nya kompisar som börjat denna vecka. Vi har även läsning varje dag efter lunchrasten, då vi tränar på att vila kroppen en stund.

På idrotten har vi haft Röris och bad.

År 1-2

Den här veckan tackar vi för första gången av två elever i vår klass. Sorgligt men härligt att fått lära känna er. Nästa vecka kommer det en ny elev igen, lika spännande varje gång att få nya vänner.

Vi har arbetat mycket med läsning och bokstäver den här veckan. Alla har läst varje dag i sin bok och vi har berättat sagor. Sagor har ju vissa speciella särdrag, börjar och slutar på särskilda sätt t.ex. Vi har dessutom fått lära oss några ord på norska av våra kompisar från Norge, jättekul!

Kråkan har några barn forskat lite om, visste ni att en kråka har ett vingspann mellan 84-100 centimeter?

Vi har också talat mycket om RAR och framförallt det sista R:et som står för respekt för sig själv. Barnen formulerade det så fint med den här meningen: “säg inte till dig själv att du är dålig på något utan att du inte har lärt dig det ännu”. Klokt, eller hur?

År 2-5

Nu var det vår tur att besöka templet. Vi fick tända rökelse för Buddha, de döda och för munkarna. Alla fick gå fram till munken och ge en gåva. Vi hade med oss vatten, rakhyvlar och sardiner. Munken skvätte vatten på oss och gav oss varsin ring. Det kändes högtidligt och spännande. Eleverna var väldigt duktiga. I skolan har vi pratat om buddhismen och skrivit om vårt besök.

Skolarbetet flyter på, på fredagar är det extra många som har glosförhör. Några av eleverna sitter tillsammans och arbetar med historia. Eftersom det snart är slut på höstterminen är det många som jobbar ut terminens mattebok. Det går undan…

År 5-8

Gruppen har besökt templet den här veckan och därefter arbetat i tvärgrupper med år 2-5 för att berätta/visa lite om buddhismen på storsamlingen. Vi har haft många intressanta diskussioner kring RAR och även här arbetat i tvärgrupper och med dramatiseringar.

Eleverna har hjälpt varandra med b la engelska och matte, sjungit på flera olika språk och tillbringat rasterna med att titta på julkalendern samt julpynta klassrummet och varandra.

Nästa vecka

Idrott

Kerstin och Förskola/Förskoleklass/Barnklubb

På måndag är det idrott på skolan

På onsdag har vi idrott på stranden

Annikas och Susanne N:s grupper

På tisdag har vi idrott på stranden

På torsdag har vi ingen idrott eftersom vi har luciafirande på skolan

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med en fylld vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Nästa vecka kommer vi att ha idrott på stranden. Vi blir hämtade av en tuktuk på skolan. Vi kommer inte att bada i havet utan svalkar oss som vanligt efter idrotten i vår egen pool.

Den här veckan har hela skolan haft gemensamma samlingar på eftermiddagen eftersom vi tränar inför lucia. Missa inte nästa veckas storsamling!

 

Ha en fin helg och glad andra advent!

 

Önskar personalen på Sanuk