Skip to content

Veckobrev 49 – Huay Yang

Veckobrev 49 – Huay Yang

Den här veckan har vi börjat prata om RAR som är vårt värdegrundsarbete här på Sanuk.

Första r:et står för Respekt för andra. Vi spelade upp sketcher med hjälp av gosedjur och små elefanter om olika situationer t.e.x. att någon inte får vara med. Efteråt fick eleverna diskutera vad de tycker är att visa respekt för andra och om hur vi vill ha det hos oss på skolan. De kom fram till att respekt är att lyssna på andra, bjuda in till lek, säga snälla saker, inte störa eller förstöra mm.

På storsamlingen lyfte vi A och det sista R:et som är ansvar för sina handlingar och respekt för sig själv. Det är viktigt att stå för det man säger och gör och att tycka om sig själv, kunna säga vad man är bra på. Kan man det är det ofta lättare att säga bra saker om andra.

Vi gjorde två led där sista man fick springa fram , vända sig mot ledet sträcka upp armarna och säga jag är bra på…

På idrotten hade vi volleyboll och vattenpolo där alla åldrar deltog efter sin förmåga.

Vi har även tränat på luciasånger varje dag inför nästa veckas uppträdande.

På bilden denna veckan har vi Thaitema. Eleverna har fått tillverka snäckmobiler. Sådana ser man hängandes på de flesta restauranger här i Huay Yang!

Förskola/ Förskoleklass/Barnklubb

Nu när vi har kommit in i december månad läser vi varje morgon i vår kalenderbok, Monster hotellet. Huvudpersonerna Ylva och Ulv planerar att fånga jultrollet ! Vi får se hur det hela ska sluta.

Den här veckan har vi pratat om frukter och vilka favoriter vi har. Genom att tittta på bilder, riktiga frukter, smakat, känt på, målat, läst och skrivit namnen både på svenska och Thai har vi använt många av våra sinnen för inlärning.

Rimsång har verklige väckt intresset för att leka med ord och hitta rim som ibland kan bli hur tokigt som helst .

År 1-4

Denna vecka har vi börjat arbeta med instruerande texter och studerat hur de är uppbyggda. Detta resulterade i en instruerande text om veckans thaitema, som var att tillverka snäckmobiler. På svenskan har vi också haft ordjakts-stafett med alla eleverna på skolan.Det var populärt hos eleverna och de kämpade hårt. Riktigt långa och kluriga ord lyckades de få ihop!

I matematiken har många av de lite äldre eleverna arbetat med multiplikation och division. Många kapitel har slutförts och diagnoser har gjorts.

Vi har fördjupat oss i världsdelen Asien. Vi har samlat kunskap och fakta genom att titta på film och läsa om Asien. Vi har lärt oss om Asiens natur och djurliv. Eleverna har också skrivit faktatext om Thailand, försökt lära sig Thailands grannländer och målat Thailands flagga. Eftersom det var farsdag i Thailand i tisdags, lärde vi oss också om den nuvarande och förre kungen. Farsdag firas ju just 5 december för att den förre kungen var född då.

Vi har arbetat med hinduismen och nu gått vidare till kristendomen, vi pratat om bibeln och gått igenom några av berättelserna i gamla testamentet.

På engelskan har vi spelat spel, som fick igång mycket engelskt prat i klassrummet. Härligt att höra!

De lite yngre eleverna i klassen har slutfört sitt arbete kring vintern.

År 5-9

Elevernas egna berättelser (inom ämnet svenska) växer och vi har snart både mystiska och spännande verk, liksom fantasy- och skräckhistorier.  Att skriva är ett stimulerande sätt att träna att uttrycka sig just så där som man vill, stavningen kommer in naturligt. De har ett fortsatt bra driv i detta arbete. En gång i veckan läser de i sin läsbok och vi tränar att stava olika ord varje vecka tillsammans.

I matematiken fortsätter vi att brottas med bråk, skala, multiplikation, procenträkning och geometri. Detta varieras med att sedan gå in i kroppens beståndsdelar (i ämnet biologi) där många av eleverna tittar närmare på hjärtat, musklerna, skelettet och sinnena.

De elever som läser historia är kvar i medeltidens värld och lär sig om det hårda livet då och om hur Sveriges territorium förändras.

Sist men inte minst har vi den här veckan gjort nyhetsreportage om tre lokala händelser i Huay Yang, Prachuap Khiri Khan och Bangkok. Eleverna spelar där rollerna som nyhetsankare, tre reportrar och fem intervjuade personer samt väderleksreporter som på engelska skildrar händelserna. Detta spelas in och redigeras så att eleverna kan få med sig ”nyhetssändningen” hem.

Nästa vecka

På tisdag och torsdag  har vi idrott, alla kommer i idrottskläder på morgonen, med fyllda vattenflaskor. Glöm inte gymnastikskor, badkläder, handduk/sarong och smörj era barn med solkräm på morgonen.

Lucia

Vi önskar er alla varmt välkomna till oss på onsdag 08.15 då eleverna kommer bjuda på ett Luciatåg (som startar 08.30). Därefter fikar vi tillsammans.

 

Ha en riktigt fin helg!

 

Önskar personalen på Sanuk