Veckobrev 48 – Huay Yang

Nu har de yngsta av våra elever gjort sitt andra thaitema, men denna gång lämnade de skolan för att besöka byns tempel. I templet såg vi vackra målningar, buddhastatyer och munkstatyer. Vi fick lägga guldflan på munkstatyerna. Munkar som varit munkar länge, kanske hela sitt liv, avbildas ibland som statyer. Vi tände tre rökelser, en för Buddha, en för förfäderna och en för munkarna. Vi gav tvättmedel, tvålar, tandborstar och tandkräm som gåva till munkarna och därefter välsignade en munk oss genom att skvätta heligt vatten på oss. Välsignelsen ger oss tur, lycka och frid, enligt buddhismen. På torsdagens storsamling berättade eleverna för alla föräldrar vad de varit  med om. Det var modiga elever som stod framför så mycket folk och berättade. När vi fått ta del av deras upplevelser fick vi pröva på att meditera. Det blev en härlig avslutning på storsamlingen.

Vi hälsar våra nya elever och de två nya pedagoger som kommit till Sanuk den här veckan välkomna. Från och med i måndags har vi delat upp oss i två grupper. Vi äter och har samlingar på två verandor.

Många elever spelar kort/lägger patiens på rasterna, det är stor åtgång på kortlekar. Om ni har en kortlek som ni kan tänka er att avvara tar vi tacksamt emot den. Vi har även en bokhylla med vuxenböcker på en av våra verandor. Där kan man låna/ta/byta böcker.

Förskola/Förskoleklass/Barnklubb

Den här veckan har vi fått påfyllning av två barnklubbsbarn till vår grupp, härligt!

Barnen har fått lyssna till berättelsen om Siddharta som blev Buddha inför vårt tempelbesök. I övrigt har vi, förutom att räkna och träna på färger och veckodagar, tränat på vad de olika frukterna heter på thai och barnen har fått rita sin favoritfrukt. På idrotten lekte vi “Följa John” och “Pepparkakskull”, sedan svalkade vi oss i poolen. Vi har även hunnit med att pyssla, pärla pärlplattor, bygga kulbanor och duplo. Förskoleklassbarnen har arbetat i sina matematikböcker och så har vi spelat rimspel. Det är fin sammanhållning i gruppen!

År 1-2

Vi har haft en intensiv vecka fylld av aktiviteter och arbete. Alla, även de fyra nya kompisarna har verkligen kommit igång med sina planeringar och det jobbas för fullt i klassrummet.

Inför thaitema som var besök på templet lärde vi oss om hur Siddartha blev Buddha och vad meningen med livet är. Så spännande och så mycket tankar som flödade kring hur man ska kunna vara nöjd med vad man har och vad är lagom. Särskilt nu när det snart är julafton.

Några av barnen har även studerat andra religioner som kristendom, judendom, islam och hinduism. Det finns många likheter mellan dem när man börjar jämföra.

Rymden är också ett ämne som varit aktuellt i veckan, bokstaven Ää och Tt samt att vi har börjat prata om sagor. Hur vet man att en berättelse är en saga t.ex.?

År 2-5

Det är full fart på lektionerna. Alla elever arbetar intensivt med att hinna med sina planeringar. Några elever har haft möjlighet att arbeta i par den här veckan eftersom de befinner sig på samma kapitel i sin svenskbok. Vi försöker se till att alla elever läser i minst tjugo minuter per dag, det är bra att bryta av ett mattepass med en stunds läsning. Vi försöker också se till att eleverna gör någon form av läslogg/recension under eller efter läsningen.

Vi har en grupp elever som skriver på en egen deckarhistoria under rasterna, ett arbete som fortsätter efter skolan. Det verkar bli en läskig historia…

År 5-8

Det råder bra stämning och god arbetsro i den här gruppen. Eleverna är fokuserade på sitt arbete, målmedvetna och noggranna med sina planeringar. Gemensamt har vi övat muntlig engelska, tittat på Lilla Aktuellt, gjort ett litet grupparbete i form av en nyhetssammanfattning samt repeterat uttalsregler och baskunskaper i spanska för de elever som läser det.

Eleverna har funnit varandra även på rasterna och tillbringar dessa oftast med att spela “maffian” tillsammans.

Nästa vecka

Thaitema

Nästa vecka är det skolans äldre elevernas tur att besöka templet på tisdag. Vi lämnar skolan efter morgonsamlingen och promenerar därefter till templet som ligger vid järnvägen. Den här dagen ska alla ha på sig sina sanuktröjor och byxor/kjol som täcker knäna. Är det så att ni inte har långa byxor eller kjol går det bra att packa ner en sarong som kan användas som kjol.

Idrott

Eftersom Annikas och Susanne N:s grupper har thaitema på tisdag har vi endast idrott på torsdag den här veckan.

Kerstin och Förskola/Förskoleklass/Barnklubb kommer att ha idrott på måndag och onsdag.

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med en fylld vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

RAR

Nästa vecka kommer vi att arbeta med RAR som är en del vårt värdegrundsarbete. RAR finns naturligtvis alltid med i vårt arbete men nästa vecka lyfter vi upp värdena lite extra under lektionstid.

 

 Ha en riktigt skön helg och glad första advent!

 

Önskar personalen på Sanuk