Skip to content

Veckobrev 48 – Huay Yang

Veckobrev 48 – Huay Yang

En ny händelserik vecka går mot sitt slut!

Hela skolan/ förskolan har varit på tempelbesök och blivit välsignade av munkarna. Besöket började med att vi tände tre rökelser, en för buddha, en för munkarna och en för döden. Alla gav vi varsin gåva till munkarna. Gåvorna var vatten, mat, tvättmedel och 500 bath.

Vi gick på våra knän fram till munken så att våra fötter ej var synliga. Gåvan bar vi i händerna som vi format som en skål.

På storsamlingen hade vi vår första avtackning av en elev som ska vidare till skolan i Hua Hin. Vi lekte en lek vid namnet kroppsmemory som går ut på ett de två som spelar mot varandra ska hitta de par som man har bildat två och två på planen, här gäller det att ha ett bra minne som barn oftast har bättre än oss vuxna 🙂

På idrotten var vi på stranden och hade friidrott. Vi övade på grenarna 100 meter och längdhopp. Det var härligt att se vilken energi och aktivitet det var under passet. Det var stora vågor på havet så vi tog poolen på skolan som avslutning istället.

På bildlektionen gjorde vi adventsljus med vaxkritor och vattenfärg, ser stämningsfullt ut.

Vi fortsätter att öva inför lucia som snart står för dörren.

Förskola/ Förskoleklass/Barnklubb

Efter besöket på templet ritade och skrev vi om vad vi hade varit med om. Vi ritade även en buddha som fick många vackra färger.

I Thailand har alla dagar i veckan en färg. Därför har alla en egen färg beroende på vilken dag man är född. Vi gjorde armband med våra färger. Konstaterade att det var många tisdagsbarn så rosa pärlor var det stor åtgång av.

Tillsammans har vi också haft några samarbetsövningar i vår grupp bl a att flytta en rockring utan att man släpper varandras händer i ringen.

År 1-4

Den här veckan har vi arbetat mycket med Thailands största religion – Buddhismen. Eleverna har bland annat fått höra berättelsen om hur Siddharta blev Buddha och sedan återberättad den skriftligt.

Vi har fortsatt arbeta med återberättande text i svenskan. Denna veckan handlade den om vårt tempelbesök. Eleverna fick sedan sitta två och två och ge varandra respons för att textförbättra sina arbeten. Väldigt nyttigt för eleverna, då de verkligen får använda sin kunskap kring de grundläggande skrivreglerna och stavning.

I engelska har eleverna denna veckan fått skriva och berätta om sitt husdjur, riktigt eller fantasi. Sedan fick de öva på att berätta om sitt djur, för att sedan presentera detta inför varandra i smågrupper. Detta gjorde de fantastiskt bra!

Vi har jobbat vidare med vårt tema: “Världen och jag”, där vi börjat titta på de olika världsdelarna. Nu har vi koncentrerat oss på Europa.

Idag, fredag, är det första advent. Detta betyder att vi har börjat läsa i vår decemberbok – Monsterhotellet. Vi kommer läsa ett kapitel varje dag och sedan ha textsamtal kring det barnen hört.

År 5-9

Inför veckans Thaitemabesök lärde vi oss mer om Buddha och hans väg till upplysning, och om Buddhismen som religion. Eleverna tränade i samband med detta flera färdigheter: koncentration och arbetsminne när de lyssnade på läraren som läste berättelsen om Buddha i korta avsnitt medan de skulle svara på frågor, och sedan att skriva en sammanfattande och berättande text om detta ämne.

De har även skrivit en faktatext om hur munkarna och nunnorna i templen lever och om Buddhismens mest centrala begrepp som den åttafaldiga vägen, karma, meditation, Dharmahjulet, samsara och och nirvana.

De flesta eleverna har kommit igång bra med att skriva egna berättelser och har ett väldigt bra driv i detta arbete. Men mycket annat ska hinnas med; som att göra sina uppgifter som de har i sin individuella planering som den här veckan bl a har handlat om bråk, skala, procenträkning och geometri inom matematiken, om olika länder inom geografi och om kroppen inom biologi.

I engelskan har vi, efter att ha läst text och gjort övningar för att bygga meningar, även jobbat upp ordförrådet och gjort ordtest. Det fungerar nu mycket bra att eleverna väljer vad i sin veckoplanering de ska jobba med under de olika passen istället för att alla har samma ämne samtidigt.

Nästa vecka

På tisdag och torsdag har vi idrott, alla kommer i idrottskläder på morgonen, med fyllda vattenflaskor. Glöm inte gymnastikskor, badkläder, handduk/sarong och smörj era barn med solkräm på morgonen.

 

 Njut av helgen, så ses vi igen på måndag!

 

Önskar personalen på Sanuk