Skip to content

Veckobrev 47 – Koh Lanta

Veckobrev 47 – Koh Lanta

Ytterligare en underbar vecka på Sanuk – trots lite regn! Denna vecka har vi haft thaitema – det var fyra olika äventyr som eleverna fick vara med om. Och alla var lika uppskattade! På torsdagens storsamling berättade några av eleverna vad de hade varit med om. Vi fick höra om matlagning, batik, elefantridning och ett besök i Mangroveträsket.  Vi följde upp med ett korsord, för att se hur bra publiken hade lyssnat. Det är verkligen imponerande att se hur duktiga och modiga alla elever är i att prata inför publik – något man har nytta av hela livet!

Matlagning
De äldsta eleverna åkte på matlagningskurs ute på Long Beach. De fick enas om vilka två maträtter som skulle tillagas, och utöver det fick de även göra en efterrätt. Valet föll på ”Chicken with cashew nuts” och ”Paneng Curry”. Alla elever gjorde sina egna portioner. Vi hade en underbar lärare som visade hur man skulle hacka och skära – och man blev väldigt imponerad över hennes skicklighet och snabbhet. Det var lite läskigt att tillaga maten, i och med att oljan skvätte en hel del. Maten blev helt suverän, och det är ju extra gott när man har tillagat det själv. Synd att en kamera inte kan fånga även smaker, lukter och känslor – för det var en otrolig eftermiddag på alla plan! Bonusen var de friterade bananerna som avslutade kursen!

Mangroveträsket
Äventyret startade redan på träbryggan som tog oss ut till longtailbåten. Där såg vi vinkarkrabbor i olika storlekar och färger. En av hanarnas klor är betydligt mycket större än den andra klon. Allt för att imponera på honorna och för att skrämma iväg andra hanar och andra inkräktare. Vi fick även uppleva ett slagsmål mellan två slamkrypare. Eleverna befarar att en av dem dog…
Väl ute i träsket på longtailbåten såg vi makaker på nära håll och en och en annan spännande fågel samt trädens styltrötter och hängande trädskott.

Förskolan och barnklubb
I veckan har vi haft en toppenfin utflykt till mangroveträsket. Vi såg 39 apor och när vi kom hem gjorde vi apmasker. Veckans bokstav var I, vi har samlat I-ord och som skapande blev det fina indianer som står i förskolans fönster och tittar ut. I torsdags gjorde vi en skön massagesaga på varandras ryggar. En härlig vecka med barn som leker så bra med varandra.

Skolår 1-3
På matematiken har eleverna i år 1 arbetat med problemlösning med talet sju. De har tränat på hur man delar upp talet och hur man skriver talet på mattespråket. De äldre eleverna har arbetat med den digitala klockan samt hur man räknade förr i tiden i t.ex. Egypten, Babylonien och i Mayariket.

Vi har fortsatt att träna på de engelska prepositionerna: in, on, under, in front of, next to, beside och between. Vi har läst och översatt en text om katter som ligger och sover på olika platser (t.ex. in the window). Eleverna fick även öva på prepositionerna med hjälp av en sång om lägesorden.

På idrotten har vi talat om vad och hur vi på bästa sätt tar hand om oss och våra kroppar. Vi har diskuterat kring motion och hur var man kan motionera. Vi har talat om naturen och att vi i Sverige har allemansrätt. Vi talade om att vi använder oss av allemansrätten när vi går en promenad i skogen, paddlar kajak, klättrar eller sitter på en sten och tänker. Att den betyder att vi måste vara försiktiga och inte störa andra människor eller djur och att vi inte heller ska skada naturen eller något som andra äger. Eleverna fick gestalta allemansrätten med att presentera korta scener för varandra.

Skolår 3-5
Nu är tema Medeltiden klart och eleverna har haft en slutdiskussion där man får möjlighet att visa att man kan dra egna slutsatser och förstå sammanhang. Nästa vecka blir det fortsättning med Vasatiden. I svenskan har vi arbetat med adjektiv och det är lite klurigt när man ska ta tema på vissa adjektiv. Det var en del åsikter om t.ex. ordet grov. Men med gemensamma krafter fick eleverna ihop det. På bilden tränade vi på att förstora genom att använda oss av ett rutnät. Våra Graffiti bilder blev ”så coola” och vi ska nu göra en snygg utställning i klassrummet.

Skolår 6-9
Här har det som vanligt jobbats med de enskilda planeringar alla elever har. Det har räknats geometri, algebra, procent och enhetsomvandlingar, och några elever har haft matteprov. I svenskan har det både skrivits spännande noveller och lästs bra böcker. I SO:n har det avhandlats både lag och rätt, klimatzoner samt forna civilisationer. Blandat med alla teoretiska ämnen har kreativiteten flödat inom både musik, bild och idrott.

Inför kommande veckor!
Här kommer en översikt över de storsamlingar som är kvar på terminen. Det faller sig så att några storsamlingar kommer att flyttas från torsdag till fredag.

v. 48    Fredag                         Första advent

v. 49    Torsdag

v. 50    Fredag                         Lucia

v. 51    Torsdagskväll              Skolavslutning            Samling på skolan 17.30 (mer info kommer)

Hoppas att ni alla får en underbar helg!
Väl mött igen nästa vecka!

Personalen på Sanuk