Skip to content

Veckobrev 47 – Huay Yang

Veckobrev 47 – Huay Yang

Vi har förberett oss för att fira Loy Kratong. Det innebär att man tackar vattnet för allt det som vi får men ber också om förlåtelse för att man smutsar ner vattnet. Vi har pratat om varför vi firar Loy Kratong och tillverkat klassiska Loy Kratongbåtar av bananstock som vi smyckat med blommor, ljus och rökelse. De ska skickas ut på vattnet som ett symboliskt tack. Det var lite ”pilligt” men alla elever lämnade skolan stolta och nöjda.

På idrotten lekte vi följa John och de äldre eleverna fick pröva på att spela volleyboll.

På samlingarna prövar vi att räkna på thailändska, vi lär oss dagarnas namn och vilken färg de har. Eleverna lär sig snabbt. Vi har även gjort massagesaga och dansat Jenka. Jenka fick även föräldrarna pröva på att göra. Riktigt roligt!

Förskola/förskoleklass

Den här veckan har vi hälsat en ny kompis välkommen till vår grupp.

Intresset för kulbanor har svalnat lite unde den här veckan och istället har vi arbetat mycket med skapande. Vi har pratat om vad man kan göra av t.ex. toarullar. Barnen fick i uppdrag att ta med toarullar hemifrån. Vi målade toarullarna och sedan smyckade med paljetter.

Vi målade också på plastbitar som blev över när vi laminerade. Av dessa gjorde vi en fin mobil som hänger i fönstret.

Ett barn hade också med sig ett tomt cornflakespaket. Vad kan man göra av det? ”En brevlåda” kom de fram till.

Vi vill erbjuda barnen att vara kreativa och använda sin fantasi, en toarulle kan bli det jag själv vill att den ska bli och samtidigt prata om återvinning, att gamla saker kan få en ny funktion.

Vi har tränat matematik på ett lekfullt sätt genom att spela olika spel. Steka ägg var en favorit.

År 1-2

Den här veckan har vi jobbat mycket med världsdelar och de tre största haven. Vi har pratat om Thailand, vad huvudstaden heter, valutan osv. Det är så spännande att jämföra Sverige och Thailand, det är mycket mer än mat och väder som skiljer sig åt.

I en av böckerna i svenska finns en uppgift där barnen ska rita en vinterbild, det blev många förtjusta fniss när bilden föreställer palmer, sandstrand och hav. Så kan vissa vintrar vara faktiskt!

Det har också varit mycket matte eftersom alla tvåor precis börjat med multiplikation. Vi har tränat på 2:ans, 5:ans och 10:ans tabeller.

 År 2-8

Även hos oss har vi haft lite thaikunskap. Vi har lärt oss vilka länder Thailand gränsar till , hur många som bor här och vad de lever av. Vi har också, av en av eleverna, fått värdefulla kunskaper om sociala spelregler som till exempel att man hälsar på olika sätt beroende på vem det är. Väldigt bra att kunna och lätt att göra fel…

Vi arbetar med många olika ämnen och saker i vår grupp, någon pluggar judendomen, en annan läser om baser och syror och någon annan om elektricitet. Alla arbetar sida vid sida  och för det mesta ganska koncentrerat. Vi fortsätter att läsa vår gemensamma högläsningsbok “Jagger, Jagger”. Idag hade vi högläsning utomhus. Härligt! Det är något att tänka på när vintern är på väg hemma i Sverige.

Nästa vecka

Nästa vecka blir vi ännu fler. På måndag kommer fler elever men också två nya pedagoger. Vi kommer därför att dela på grupperna. Några av de äldsta eleverna som varit hos Annika kommer att flytta över till Susannes N grupp, en ny pedagog.

Idrott och samlingar

Susanne och Annikas grupper kommer att ha gemensamma samlingar och gemensam idrott på tisdagar och torsdagar.

Kerstin och förskolegruppen kommer hädanefter att ha sin idrott på måndagar och onsdagar. Nu på måndag har vi ingen idrott eftersom vi har thaitema istället.

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med en fylld vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Thaitema

Kerstins grupp och förskolan ska iväg på tempelbesök på tisdag. Denna dag har de på sig sina Sanuktröjor och byxor/kjol som täcker knäna. Är det så att ni inte har långa byxor eller kjol går det bra att packa ner en sarong som kan användas som kjol.

 

 

Njut av heglen, pop kan mai wan jan!

 

Önskar personalen på Sanuk