Skip to content

Veckobrev 47 – Huay Yang

Veckobrev 47 – Huay Yang

Den här veckan har vi haft första thaitema-tillfället. Vi gjorde Pom ma lai som är ett blomband som bringar tur och lycka. Man använder sig av en lång nål som man trär olika blommor i en speciell ordning och rätt antal, drar sedan över dem på en tråd som man knyter ihop.

På morgonsamlingen gjorde vi handmassage till lugn musik. Bra att beröra varandra på ett enkelt och ej så utlämnande sätt när man är ganska nya för varandra.

Storsamlingen med föräldrarna gjorde vi en ny namnlek “ sarongleken” man delar gruppen i två lag som sitter på var sida om den upphängda sarongen. En på varje sida sätter sig närmast och när den faller ner gäller det att säga namnet på den man ser. Den som hinner först vinner över den andra till sitt lag.Det lag som har flest deltagare när leken avslutas vinner.

På idrotten var temat kondition och koordination, i form av hinderbana. Hoppa över/ krypa under hinder, balansgång på bräda, kullerbyttor och slalom mellan koner. Svettiga blev vi alla så det blev extra skönt med avslutning i poolen. Vi avslutade veckan med thaikurs 1 och bild.

I slutet av veckan började vi träna på luciasånger. Lite konstigt var det att höra dem i värmen.

Förskola/ Förskoleklass/Barnklubb

Vi har jobbat vidare med olika målartekniker och färger. Har pratat om vilken färg man gillar mest och tittat på vad de heter på thai.

De stora favoriterna var Si shompoo/ rosa, Si faa/ ljusblå och Si moang/ lila.

Det har varit många kojbyggen där vi lekt kiosk och mamma, pappa, barn.

Att bygga garage av kaplastavar är också kul.

År 1-4

Den här veckan har vi fått två nya kompisar, så nu är det nio barn i gruppen.

På svenskan har vi arbetat med återberättande texter. Eleverna har skrivit en återberättande text om när de fick göra Pom ma lai. Vi övade på att skriva en händelse i kronologisk ordning och besvarade frågorna: Vem? Vad? När? Var? Varför?

I matematiken har några elever avslutat sina kapitel och genomfört diagnoser. Vi har också börjat jobba med problemlösning, både enskilt, i par och i grupp.

I engelskan har vi fortsatt att träna på att använda språket muntligt genom en lek som vi kallar “The Queen or King of the classroom”. Den här gången handlade den om att räkna på engelska.

I NO har vi arbetat med några olika områden, såsom hösten och vintern – vilket kändes lite konstigt här i den thailändska värmen!

I SO har vi påbörjat ett arbetsområde som vi kallar “Världen och jag”. Vi har tittat på kartor och Google earth. Vi började i det “lilla” och tittade var alla elevers skolor låg i Sverige och zoomade oss sedan ut bit för bit, tills vi såg hela vår planet.

År 5-9

Vi har skrivit olika typer av texter där alla har skrivit en instruktion till hur man gör Pom ma lai och  några har förenat geografiämnet med faktatext om ett land i Europa och andra har börjat arbetet med att skapa karaktärer, miljö och storyline inför att skriva en berättelse. Vi har haft lässtund (efter den hårda hinderbanan i idrotten) så de har nu kommit igång med att läsa en bok.

Inom matematiken arbetar några med att beräkna area och omkrets, andra räknar bråk eller skala och decimaltal och alla har tillsammans tränat multiplikationstabellerna och huvudräkning med subtraktion och spelat minus- och multiplikationsbingo som övning till detta.

Den här veckan har vi jobbat med de individuella uppgifterna i engelska med ordtest, för att nästa vecka gå över till en gemensam uppgift som handlar om att göra ett nyhetsreportage.

Barnen har fortsatt att lära sig bra lära-känna-fraser på spanska och spanska namnen på 20 djur.

De flesta jobbar med fakta kring kroppen inom biologi, och om Medeltiden i historia. Eftersom varje elev jobbar med olika områden inom SO och NO har de en individuell planering som de följer bra. Gruppen har jobbat flitigt och med bra koncentration.

Nästa vecka

Tisdag: Vi ska på tempelbesök och då ska alla ha på sig Sanuk t- shirt, shorts/ kjol över knäna. Bär ej orange då det är munkarnas färg.

Torsdag: Idrott, alla kommer i idrottskläder på morgonen, med fyllda vattenflaskor. Glöm inte gymnastikskor, badkläder, handduk/sarong och smörj era barn med solkräm på morgonen.

 

Ha en riktigt fin helg!

 

Önskar personalen på Sanuk

 

.