Skip to content

Veckobrev 46 – Koh Lanta

Veckobrev 46 – Koh Lanta

Denna vecka har innehållet en hel del regn – men det har verkligen inte påverkat elevernas humör, samma glada goa barn i alla fall. Veckans storsamling flyttades från torsdag till fredag, eftersom på fredagen var det dags att förbereda sig för ljusfesten ”Loy Krathong” och då kunde det behövas lite extra hjälp av föräldrarna. Kreativiteten var stor under fredagsmorgonen när alla barn och elever fick göra sin egen ljuslykta/krathong. Ljuslyktan görs på en rund platta av bananträd som sedan kläs in med bananträdets blad. Man fyller sedan krathongen med blommor, stearinljus och rökelsestickor. Vi fick inspiration och vägledning av tre thailändare – och de fick det verkligen att se enkelt ut. Det blev många glada skratt under tillverkningen, men också en viss frustration ibland. Det rådde stor koncentration bland både barn och vuxna, samarbetet var på topp. Och vilka vackra kreationer!

På söndag kan de barn som vill, tillsammans med sina föräldrar sjösätta sin vackra krathong. Ceremonin är en hyllning till vattengudarna och man ber om förlåtelse för sina synder. Innan man tänder ljusen och skickar iväg den lilla båten ut i havet kan man önska sig något.

Förskolan
Många barn har under veckan gjort halsband och armband i olika mönster utifrån vad de klarat av. En del har tränat på varannan och andra har gjort blommönster. En grupp har gått iväg och jobbat med praktisk matte. På grund av regnet kunde vi inte ha Miniröris i Salan, istället hade vi rörelselekar inomhus då vi tränade både grov- och finmotorik. Veckans bokstav är H, vi har samlat massor av ord på tavlan och pratat om hösten hemma i Sverige. Som bilduppgift gjorde vi frottage, vi lade löv under papperet och ritade med krita ovanpå. Några gjorde också löv med kladdkrita och vattenfärg. Vi har även pratat om höstsvampar hemma i Sverige. I torsdags när vi var på stranden samlade vi snäckor och koraller. Barnen hjälptes åt att göra stora dammar som de sedan lekte med. Denna vecka har vi också jobbat mycket med samarbete och att säga förlåt eller ursäkta när man gjort något som inte riktigt var meningen. Ännu en härlig vecka med härliga barn!

Skolår 1–3
På matematiken har eleverna i år 1 arbetat med problemlösning med talet sex. De har även fått dela upp talet sex samt att skriva talet på mattespråket. De äldre eleverna har arbetat bl.a. med division och multiplikation och sambandet mellan dessa två räknesätt.

Eftersom ljusfesten Loy Krathong närmar sig så har vi talat om varför man i Thailand firar denna högtid. Vi har läst om Loy Krathong och diskuterat kring denna högtid. Vi har gått igenom var och varför man i Thailand har denna tradition och om det finns likheter med några av de högtider vi firar hemma i Sverige.

Under vår lektion i engelska övade vi på prepositionerna bredvid, på, ovanför och bakom. Vi har även gått igenom hur man skriver pluraländelser i engelska ord.

Idrotten inleddes med en lättare uppvärmning som följdes av stretch och tänjning. Därefter lekte vi den mycket populära kulleken ”Svanskull”.  Vi fortsatte med att öva på några av de grovmotoriska grundformerna; balans, hoppa och springa. Vi tränade även på kordination med hjälp av några moment där eleverna fick korsa armar och ben diagonalt över kroppen (korsövningar).

Skolår 3–5
Den här veckan har vi arbetat med graffiti. Vi har läst om var den startade och hur den sedan spred sig till Sverige. Vad är graffiti och hur gör man? Var får man måla – vad säger lagen? Nästa vecka fortsätter vi och hoppas på en färgsprakande utställning.

Vi har haft en förmiddag med bara engelska, först arbetade alla med sina egna planeringar och sen hade vi matte på engelska. Det gick riktigt bra men ibland var det klurigt med de nya orden. I svenskan går vi igenom våra ordklasser och den här veckan var det substantiv. Vi har också läst mycket för att uppmärksamma Nationella läsdagen.

Skolår 6–9
Vi började veckan med idrott, racketsporter här på skolgården. För de som ville avslutades lektionen med bad i havet. På onsdagen regnade vår idrottslektion bort. Eleverna fortsätter att jobba på med sina planeringar. Det har både skrivits noveller, hållits föredrag och gjorts grymma collagelandskap.

Thailandstema
Nästa vecka är det dags för ännu ett Thailandstema! Än så länge är det hemligt för eleverna, men vi ägnar samlingen på tisdag till att förbereda alla inför deras respektive utflykter och aktiviteter.

Hoppas att ni alla får en underbar helg!
Väl mött igen nästa vecka!

Personalen på Sanuk