Skip to content

Veckobrev 42 – Koh Lanta

Veckobrev 42 – Koh Lanta

Veckan som gått har verkligen varit festivalernas vecka här på Koh Lanta. I tisdags var det en stor dag för öns muslimer då de firade Id al adha-dagen. Denna stora dag avslutar den årliga vallfärdstiden. Under samlingen på morgonen lyssnade vi till böneutroparen och samtalade om högtiden. Under veckan har även Chao Ley-folket firat högtiden Loy Rua och thaikineserna den Vegetariska festivalen, vilket märkts på ön på olika sätt.

Förskolan
Under veckans strandutflykt letade vi efter krabbor. De är inte så lätta att upptäcka, men när vi väl ställt in ögonen såg vi många. Vi försökte fånga några, men oj så snabba de var! Det var inte helt enkel det heller men vi lyckades tillslut. När vi tittade närmare på dem upptäckte vi att de har många ben, fyra stycken på varje sida och att de har klor. På skapande verksamheten tillverkade vi egna krabbor. Vi övade på att vika och att klippa.
Vårt bokstavsarbete har fortsatt och denna gång har vi arbetat med bokstaven Ee. Vi kom på många namn som börjar på denna bokstav.

Skolår 1-2
Nu är våra höstträd klara i klassrummet. Vi har talat om för- och bakgrund samt försökt att skapa djup i våra höstlandskap med hjälp av färg och toarullar (till trädstammarna). Nästa steg är att presentera bilderna och att var och en ska få läsa upp sina dikter för klassen.
På engelskan har vi lyssnat, talat och sjungit om den lilla musen som bor i ett märkligt hus. Vi har kortfattat talat om bestämd och obestämd artikel, när man använder sig av ”a” och ”an”. Vi har även övat oss på att svara på frågor med hjälp av ”yes” och ”no”. Nästa vecka fortsätter vi med att lära oss de nya orden med hjälp av ordbingo och memory.

Skolår 3-5
Nu är det full fart i klassrummet och i många ämnen gör eleverna sina egna uppgifter. Gemensamt för alla är att vi tränar på studieteknik för att bli säkrare på hur man ska ta tag i sina uppgifter.
Några av eleverna har läst om elefanter både på svenska och på engelska. Därefter åkte vi och studerade dem på riktigt. Vi fick även prova på elefantridning och det gungade ordentligt. På storsamlingen fick föräldrarna ta del av eleverna elefantkunskaper genom en tipspromenad.
Alla elever är igång med geografi nu. Eleverna i åk 3 läser och väder och klimat samt åk 5 om Asien. Vi har pratat gemensamt om klimatzoner. Det är spännande att utgå från vår nuvarande vistelseort som har tropiskt klimat.

Storyline
Familjerna har nu byggt den ultimata hjälmen. De skrev först beskrivningar på hur de planerade att bygga upp sina hjälmar. Uppgiften var sedan att bygga sin hjälm runt ett ägg som gruppen sedan skulle släppa ner från olika höjder. Det blev mycket spänning och dramatik vid ”äggsläppen”! Hjälmarna visade sig vara riktigt bra och våra ägg höll sig hela ända upp till släpp från ca 1,5 meter. Efter avslutade hjälmtest skrev varje familj ner resultatet och vi diskuterade hur grupperna kan göra sina hjälmar ännu bättre. Fortsättning följer…

Höstlov
Vi påminner om höstlovet som närmar sig vecka 43, då skolan är stängd.

Vi önskar er alla en trevlig helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk