Skip to content

Veckobrev 40 – Koh Lanta

Veckobrev  40 – Koh Lanta

I tisdags var vi iväg på två olika thaiteman. Förskolan besökte öns buddhisttempel. Det var ett spännande besök som började med att de fick åka i skolskjutsen som kördes av Eik- skolans chaufför. Väl vid  templet så satte sig alla barnen på knä framför ett podium där det satt en munk. Eik fick hälla upp vatten i ett kärl samtidigt som vi alla höll i varandra och på så sätt så hällde vi upp vattnet tillsammans. Munken mässade för oss och skvätte vattnet på oss så vi skulle bli välsignade. Efter välsignelsen så gav barnen gåvor till Munken. Gåvorna bestod av vatten och mjölk och ett kuvert med pengar. Alla gåvor lades på en liten gul duk innan munken tog emot dem, en i taget. Men munken gav sedan tillbaka vattnet och mjölken. Det är så att om munkarna har för mycket dryck eller andra saker så ger de tillbaka det de får plus lite till. Munkarna får inte äga materiella saker i överflöd och de äter bara en gång om dagen.

Skolbarnen var iväg till Lanta animal welfare ”law”, öns djurhem. På law tas djur utan hem hand om och och sjuka djur får vård. Law är en idéell organisation och behöver donationer för att kunna finnas så vi skänte en slant till dem. På law görs även kastreringar och vaccinationer. En del av djuren kan bli bortadopterade och vill man hjälpa till på anda sätt så är det okej att gå ut med hundar då och då. Law söker även folk som kan hjälpa till när djur ska resa till sin adoptivfamilj, då flyger djuren med samma flyg som den som hjälper och man får se den lyckliga familjen ta emot sin nya familjemedlem.

Höstens storyline har även startats. I måndags kom en förvirrad cirkusdirektör till morgonsamlingen. Han hängde upp och delade ut broschyrer på skolan. Hans cirkus har gått i konkurs och han behöver hjälp med alla sina djur. Eleverna mailade honom dagen efter och ville ha lite mer information. De fick inget svar men i torsdags dök han upp med alla sina djur. Han ville lämna dem på skolan. Han var vid ett desperat behov av hjälp. Men vi fick stoppa honom och sa att han kan komma med dem på måndag. Eleverna lovade att ta hand om djuren och göra en djurpark åt dem. Nu har eleverna mycket att stå i. Hur ska de kunna bygga upp en djurpark och ta hand om en massa djur?

Förskolan

Våra barn har byggt järnväg, flygplan, halsband och pärlplattor! Kan det vara ett gäng blivande ingenjörer vi har på förskolan?Lek på strand och bad i pool har vi självklart hunnit med!

Barnen älskar att sjunga så hos oss blir det mycket sång och musik. Vi har förberett oss för fredagens sångsamling med hela skolan.

Skolår 1-3

Denna vecka har även 1-3:an startat på Sanuk och starten har varit riktigt fin.  Under måndagen lärde vi känna varandra. Det är roligt att få nya vänner!

Vi har under veckan arbetat med svenska, matematik, engelska, bild och thaitema. Klassen jobbar mycket ivrigt och är väldigt duktiga. Nästa vecka får vi flera nya klasskamrater, det ska bli kul!

Skolår 4-5

Det har varit full fart den här veckan och vi har fortsatt på vårt virktema, den första gubben är snart klar. Eleverna har ett fantastiskt tålamod.  Vi har även arbetat med kartor och vilka olika typer av kartor det finns. När ska vilken karta användas och vilken information kan vi få reda på? Vi fortsätter även med vår forskning om dagarnas Buddhor.

Skolår 6-9

Många av eleverna har fortsatt arbetet med matematiken den här veckan. Några har avslutat ett arbetsområde och gjort prov, medan andra arbetar vidare och siktar på att vara klara för prov nästa vecka.

Åk 6 har förutom matte arbetat med svenska och uppgifter kring  boken “Sara och Ikonens hemlighet”.

På idrotten har vi tillsammans börjat med volleyboll. Vi har gått igenom lite regler för beachvolley, samt gått igenom grundslagen och övat på dem. Nästa vecka hoppas vi att vi har vårt volleybollnät på plats på stranden, för då tänkte vi prova att spela match!

Vi har funderat lite på saker som vi kan fixa till i klassrummet, för att det verkligen ska kännas som vårt. Inget är bestämt ännu, men många goda idéer finns :).

 

Ha en underbar helg!

Önskar personalen på Sanuk!