Skip to content

Veckobrev 40 – Koh Lanta

Veckobrev 40 – Koh Lanta

Vilka fina drillstavar det tillverkades på skolan i torsdags! De används flitigt på rasterna nu och konsterna med dem blir fler och fler. På veckans storsamling fick vi lära oss av eleverna i åk 6-9 hur man tillverkar fina drillstavar av plaströr och gummislangar. Drillstavarna dekoreras med färgglad tejp och glitter innan de var klara.

Förskolan
Tänk att det finns elefanter på Koh Lanta! I veckan tog vi en tur för att titta närmare  på dem och mata dem. När vi kom fram visade det sig att de var på promenad. Under tiden passade vi på att se oss omkring. Vi såg på elefantens spillning att den ätit massor av gräs. Vi fick syn på en padda och ett hål i marken. Undra just vem som bor i det? Vi såg inget djur, men gissningarna var många. Efter en stund kom elefanterna och vi matade dem med bananer. Tänk, de åt bananerna med skalet på! De hade två näsborrar i snabeln och så de kunde låta…! Det lät som en hög rap!
Samlingarna under veckan har dominerats av sånger om elefanten samt om regn och åska. Vi har pysslat elefanter också och resultatet presenterar vi nästa vecka på storsamlingen.

Skolår 1-2
Vi har arbetat med språkets struktur, med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken oh utropstecken. Vi har talat om vilka typer av ord som alltid stavas med stor bokstav och när man använder sig av de olika skiljetecknen.
Eleverna fortsätter att läsa i rasande tempo. Det är många som har läst ut både en och två böcker. Under veckan har vi skrivit bokrecensioner och även haft muntliga bokpresentationer.
På matematiken har de yngre arbetat med dubbelt och hälften. Vi har räknat pengar och målat frukter. De äldre har arbetat vidare med olika metoder för huvudräkning med subtraktion och addition samt med enkla mönster i talföljd och i geometriska mönster. Vi har också arbetat med geometri (klot, cylinder, rätblock, sträckor, linjer och punkter) och kommer att fortsätta med objektens geometriska egenskaper.

Skolår 3-5
Många ämnen och arbetsuppgifter cirkulerar i klassrummet. Eleverna får ta del av varandras arbeten och det blir roliga samtal kring dessa. I matematiken den här veckan har fokus varit på de fyra räknesätten som alla treor måste vara säkra på inför de Nationella proven i vår. Vi forsätter att träna på tabellerna.
Vår högläsningsbok ”God natt mister Tom” skapar intressanta diskussioner och vi tränar på allt från hur man beskriver en person till vad mörkläggningsgardiner är.
Den här veckan redovisade några elever i åk 5, genom en power point, om sjukdomar och farsoter under medeltiden.

Skolår 6-9
Denna vecka var det vår tur att hålla i storsamlingen. Vi bestämde oss för att ge kamraterna och föräldrarna ett smakprov på vad vi arbetat med under hösten samt instruera hur man gör drillstavar. Att hålla en storsamling ger eleverna i skolan ett fint tillfälle att öva sig på att redovisa och tala inför publik.

En av eleverna i gruppen berättade om det spännande djuret som vi såg under regnskogsvandringen. Vi blev ju så nyfikna vilket det kunde vara eftersom vi inte kände igen det. Vi skickade ett mail till Skansen och frågade. Svaret kom på en gång, det var en Malajisk pälsfladdrare som vi hade sett på trädstammen!
Vi fick också se bildalster som en annan i gruppen målat och tecknat under hösten. Dessutom en beskrivning av vilka saker hon tränat på under dessa arbeten.
Ytterligare en modig redovisare läste upp en skrivövning i att skriva berättande texter för publiken. Tack för att ni så generöst delade med er av era arbeten. Vilka förebilder ni är.
När redovisningarna var klara, instruerade tre elever vidare hur man gör drillstavar. Bra jobbat alla!

Storyline
Vårt storylinearbete har fortsatt med att eleverna byggt hus till sina familjer. De har studerat och funderat kring hur olika hus ser ut. Skiljer sig husen i Thailand från husen i Sverige? Har storyline-familjerna några speciella krav på sina boenden och kan man se vem som bor var? Varje familj fick sedan presentera sina färdiga hus för de andra i gruppen och berätta hur de tänkt när de arbetade fram familjens hus.
För att eleverna skulle lära känna varandras karaktärer fick de gå på ”mingelparty” med sina karaktärer i handen. Uppgiften var att försöka lära känna så många personer som möjligt. Historien forstsätter nästa vecka…

Simträning
Eleverna i åk 6-9 fortsätter med simträningen även nästa vecka, tisdag och torsdag.

Vi önskar er alla en riktigt trevlig helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk