Skip to content

Veckobrev 40 – Hua Hin

Veckobrev 40 – Hua Hin

Fsk och år 4-8 har varit iväg till ett vackert tempel i Sai noi. Där gick vi runt och fick se vackra statyer på olika buddhistiska symboler och Buddha. Vi mötte både buddhistiska munkar och nunnor. I templet tände vi tre rökelser, en för Buddha, en för de döda och en för munkarna, därefter blev vi alla välsignade av en munk genom att han stänkte heligt vatten på oss. Som gåva fick alla barnen ett tursnöre runt handleden som ska ge lycka.

F-3 var iväg till ett mangroveträsk som ligger i Pranburi. Innan vi åkte iväg pratade vi om hur viktig mangroveträden är då de skyddar kusten mot vågor och tsunamin och de renar luften på avgaser. I träsket finns många djurarter. Flera djur har sina ungar där, lite som djurens BB. Väl i mangroveträsket så gick vi genom det på en bro och såg många vackra och färgglada krabbor. Till slut kom vi till en lite flod och där tog vi en färd med en longtailbåt. I floden simmade det flera varaner och vi såg flera olika fågelarter.

På storsamlingen så dansade vi linedance med föräldrarna till “Cupid Shuffle” och gjorde “knuten”. Knuten går ut på att man först står i en ring och går emot varandra och tar tag i två händer, huller om buller. Därefter ska man ställa sig i en ring igen utan att släppa händerna som man håller i . Det är ungefär som att lösa upp en knut ur en kedja. Det blev ett fint samarbete med mycket tålamod.

På föräldrafikat serverades det kanelbullar, eftersom det var kanelbullens dag. Alla elever och barn fick självklart också en kanelbulle!

På idrotten körde vi en långkörning med Röris och därefter ett svalkande dopp i skolans pool.

Förskola/ Förskoleklass

I veckan har det tillkommit en ny pedagog och 2 nya barn. Enligt läroplanen för förskolan ska förskolan ”…ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla och social handlingsberedskap, så att solidaritet och tolerans tidigt grundlägg.”  Därför har vi arbetat med lära-känna-lekar och med ett gemensamt projekt för förskolan och förskoleklass, vi har tillsammans tränat på att dramatisera sagan om ”Bockarna Bruse”. Vi får se om det blir ett framtida uppträdande…?

Förskoleklassen arbetar just nu med mangroveträsket, vi tittar på bilderna vi tog och pratar om det vi såg. På detta sätt får de ”…utveckla sin förmåga att kommunicera med tal- och skriftspråk genom att ge dem möjligheter att läsa, lyssna på samt skriva och samtala…” om händelser.

År 1-3

Vårt Storyline är i full gång, vi gör allt för att ta reda på fakta om djuren på cirkuset så vi kan ta hand om dem bra. Vi har också blivit cirkusartister, akrobater, trollkarl, clown, ballerina på lina etc, så vi har fullt upp med att träna på våra cirkuskonster. I vårt storyline har vi även fått lära oss om näringskedjor, näringsväv, ekosystem och hur man delar in djurarter i olika grupper. Vad är skillnaden på ryggradslösa- och ryggradsdjur? Vilka djur är växelvarma och vilka är jämnvarma?

Vi har även målat en cirkus tillsammans där alla våra karaktärer och djur finns med.

I matematiken arbetar vi med subtraktion på olika sätt, genom att räkna nedåt och uppåt men även uppställning. I svenska har vi arbetat med läsförståelse och grammatik. Ordklasserna substantiv, adjektiv och verb borde alla ha koll på nu!

År 4-8

Denna vecka har vi besökt tempel och skrivit om det och våra upplevelser. Alla som var med var väldigt omtänksamma och hjälpsamma med de yngre barnen i förskolan som också följde med på utflykten.

I biologi fortsätter 4- och 5:or att forska om, skriva fakta och lära sig mera om djur och deras näringskedjor och släktträd.

I historia jobbar 5:or med Vasatiden medan 4:or jobbar med Vikingatiden och i bild har elever som läser via Sofia Distans fått jobba med volym genom att använda olika tekniker (tusch, blyerts och vattenfärg).

Vi glömmer inte att läsa i våra skönlitterära böcker, på svenska och även engelska för vissa av oss.

Nästa vecka

Idrott

Tisdag och torsdag

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Ha en riktigt skön helg!

 

Önskar personalen på sanuk