Skip to content

Veckobrev 40 – Hua Hin

Veckobrev 40 – Hua Hin

Måndagen började med avslappning, så brukar vi börja  alla veckor. Denna vecka låg alla ner och lyssnade till högläsning. Därefter läste eleverna själva, det gör dem flera gånger i veckan. Alla har nu hittat böcker de gillar och bok efter bok slukas.

Vi har tittat på nyheter i tisdags, bra att hålla oss uppdaterade på vad som händer i Sverige och i världen. Vi har förstått att det börjar bli kallt i Sverige nu. Här börjar temperaturen också gå ner lite men höstens regn börjar lugna sig. Svalt här är ca 28 grader.

Samarbeta kan göras på olika sätt. Vi har testat en ny samarbetsövning. Alla står i en cirkel och en i taget får en lapp där det kan stå ” panna mot axel” då ska pannan sättas på en kamrats axel och lappen ska vara emellan. Så fylls det på med lappar och vi alla är kedjade i varandra på olika sätt. Ju fler lappar man klarar hålla kvar desto bättre. I denna samarbetsövning krävs det att alla hjälps åt och tipsar varandra hur man kan stå för att underlätta för varandra och hålla lapparna kvar.

På storsamlingen så fick vi lära oss att göra Pom ma lai. Det är blomsterkransar som ger tur. Sådana blomsterkransar kan man ge till munkarna i templet, hänga i bilar och på buddastatyer.  Efter vi tillverkat dessa kransar njöt vi av goda svenska kanelbullar.

Förra veckan började vi med årets första Story Line. Vi ska bygga ett samhälle som ska vara miljövänligt och alla som bor där ska ha det riktigt bra. I veckan har vi planerat vart och hur alla ska bo och vad som behövs för att allt ska fungera. Skisser och ritningar har gjorts så nästa vecka kan vi börja bygga.

På idrotten har vi haft ett tufft och svettigt tabatapass, det kändes i kropparna dagarna efter.

Förskolan

Under veckan som gått har vi tränat  siffror både på thai och svenska. Vi har spelat olika spel och lagt sifferpussel. Då har vi fått in både siffrans namn på båda språken men även tränat på antalsuppfattning. Nu räknar vi både djur, bilar, lego mm på thai.

Vi har även startat upp med att sy, lite pilligt men roligt! Kan tänkas kommer det hem ett litet paket med något hemsytt! När saker är roliga att göra tänker man inte på att man lär sig saker. När vi syr tränar vi finmotorik, färger, antal och mönster.

Åk 2-8

Glosor har det övats på en hel del på engelska, med hjälp av vanliga ord men också bilder och roliga spel.

I svenskan skrivs det berättelser för fullt. En skriver om en spännande flygresa och en annan skriver om mysteriet om den magiska dörren. Skrivregler, stavning och grammatik har vi också arbetat med. Utkast har skrivits, rättats och förbättrats.

I vårt Story Line ingår det teknik och fysik, men också en hel del samhällskunskap. Vad behövs i ett samhälle?  Lagar och regler, ska vi ha det? Hur ska vi vara mot varandra? I ämnet teknik lär vi oss skissa och göra ritningar, som sedan ska användas när vi bygger. Snart kommer vi in på energikällor som ingår i fysiken.

Matematik arbetar vi förstås på med också. Några arbetar med uppställning med subtraktion, andra tränar på multiplikationstabellen medan de äldsta kämpar på med procent och geometri. Även fast det är jobbigt ibland är det roligt, speciellt när vi hjälps åt.

Nästa vecka:

På tisdag och torsdag har vi idrott som vanligt så då ska eleverna komma ombytta och klara. Packa ner vanliga kläder som ombyte och glöm ej badkläder, sarong eller handduk.

 

Önskar er alla en fin helg!

 

Hälsningar personalen på Sanuk.