Skip to content

Veckobrev 4 – Koh Lanta

Veckobrev 4 – Koh Lanta

Denna blåsiga vecka börjar närma sig sitt slut. Vi har under både måndagens och onsdagens morgonsamlingar jobbat klassvis med olika samarbetsövningar, för att stärka gemenskapen i grupperna. Sanuks ”RAR”-tänk har genomsyrat övningarna, d v s Respekt för andra, Ansvar för sina handlingar, Respekt för sig själv.
På torsdagens storsamling fick vi njuta av grym teater med årskurs 1-2 och även lära oss en hel del om Buddhismens uppkomst och innehåll. Vi fick också höra om hur det var att besöka ett tempel. Fredagens morgonsamling gav oss alla en skön massagestund utifrån en massagesaga, där vi fick drömma oss bort till kallare breddgrader.

Barnklubb och förskolan
Thaitemat denna vecka har fokuserat på elefanten. Barnen fick chansen att åka på utflykt och studera detta fascinerande djur på nära håll. På vägen dit stannade skolbussen till vid ett fruktstånd för att införskaffa proviant – bananer – till elefanten. Barnen fick även svar på frågeställningen: hur många barnfötter ryms i ett elefantfotavtryck. Svaret var tolv barnfötter. Efter utflykten fick barnen reflektera kring mötet med elefanten och även skapa små egna elefanter och elefantfötter.

Torsdagens storsamling bjöd på pysselstund med föräldrarna och pedagogerna. Fantastiskt roligt att se barnen och de vuxna skapa drillstavar med hjälp av plaströr, mopeddäck och diverse tejp. Vilken kreativitet och gemenskap! Under det trivsamma och uppskattade föräldrafikat passade barnen på att testa olika tricks med sina drillstavar.

Förskoleklass
Den här veckan har fyllts med temat elefanter. Vi har pratat om elefanter och tagit reda på fakta om dessa gigantiska djur. Vi var på besök hos en elefant och vi fick mata den med bananer. Vi undersökte detaljer på den som t.ex. snabeln, fötterna, svansen och hur skinnet känns. Spännande att stå så nära ett så stort djur och att den var så lugn! Vi fick hjälp med att mäta hur stor fot den hade och väl hemma på skolan igen så undersökte vi hur många barnfötter det får plats på en elefantfot. Många blev det… Vi har även skapat fina teckningar med elefantmotiv och lärt oss mer om bokstaven E.

Vi har en nalle i gruppen som heter Nallis. Den får följa med varje barn hem ett par dagar och se vad som händer hemma hos barnet. Sen får barnet skriva i en bok om vad Nallis har varit med om de dagar han varit med henne eller honom. I samlingen får barnet sen läsa upp eller berätta om Nallis äventyr. Spännande värre!

Thailandstema: Batikmålning och mangroveutflykt
Ett populärt Thailandstema på skolan är batikmålningen. Eleverna började med att förbereda sig genom att rita skisser till sina målningar. Den lokala batikkonstnären Sam kom till skolan för att lära oss hur man kan måla på tyg, att göra batiktavlor. Först ritade vi av våra skisser på tyget, sedan fyllde vi i linjerna med varmt flytande vax. När vi var klara med det, började vi måla med de vackra färgerna. Vilka konstverk det blev!

Det andra temat denna vecka var utflykten till mangroveträsket. Innan vi åkte från skolan hade vi förberett oss genom att lära oss om mangroveträsket och arterna som trivs där. Vi åkte ut med longtail-båtar och fick på nära håll se den unika miljön där mangroveträden växer. Vi såg många olika arter under vår resa. Aporna var extra glada över vårt besök….frukten de fick smakade gott!

Skolår 1-3
Här lyser flitens lykta! Alla elever arbetar på bra med sina ämnen, moment och arbetsområden. Det är en fröjd att se. Vi har även startat upp olika teman så som: ”Luft”, ”Vatten”, ”Kroppen” och ”Rymden”. Här arbetar barnen i mindre grupper med det arbetsområdet som de har i sin planering från respektive hemskola. Ett mycket uppskattat skolarbete.

Vi har övat på thailändska ord och lättare fraser. Barnen tycker att det är kul att lära sig nytt och kan redan en hel del som de gärna använder när tillfälle ges.

Matematiken har denna vecka handlat om klockan, subtraktion och avrundning till närmaste tiotal. Nästa vecka fortsätter de äldre eleverna att träna på multiplikation och de yngre övar på problemlösningar och att skriva med ”mattespråket”.

Skolår 3-5
Den här veckan har vi gjort experiment med vatten. I kemi handlade det om vattnets tre former och vad som händer när det går från den ena formen till den andra. I biologi har vi provat vad som händer när vi färgar vattnet en blomma suger upp och i fysik ska vi räkna ut volym genom att använda oss av vatten. Lite klurigt var det men ibland måste man få testa sina gränser. Nu ska vi avsluta temat med att läsa berättelser och legender där vattnet har en viktig roll.

Skolår 6-9
Veckan började med idrott och denna gång var det fotboll som gällde. Till vår hjälp hade vi två tränare som guidade oss igenom en grym träning – tack! I övrigt har det som alltid jobbats flitigt med alla möjliga ämnen och uppgifter. Det har räknats matte, skrivits berättelser, pratats franska, jobbats med bioteknik, målats graffiti, lästs böcker på både svenska och engelska, filmats tal och massa annat.

Studiedag fre 7.2
Fredagen 7 februari är skolan stängd då personalen har studie- och utvärderingsdag.

Aktivitetsdag tis 11.2
Lägg redan nu tisdagen 11 februari på minnet! Då kommer det nämligen att ske en mängd roliga aktiviteter då vi samlar in pengar till organisationen ”Children of the forest”. Dessutom startar vi nu även vår insamling av kläder, leksaker, hygienartiklar mm på skolan till samma ändamål. Om ni har något som ni vill skänka går det bra att göra det på skolan. Tilllsammans kan vi göra skillnad!

Hoppas att ni alla får en underbar helg!
Väl mött igen nästa vecka!

Personalen på Sanuk