Skip to content

Veckobrev 39 – Hua Hin

Veckobrev 39 – Hua Hin

Alla skolor i Sverige ska arbeta med värdegrund och det gör vi också. På Sanuk så arbetar vi med något vi kallar RAR. Det kommer från Dalai Lamas tre R , som vi har översatt till RAR: Respekt för andra, Ansvar för dina handlingar och Respekt för dig själv.

I veckan har vi arbetat med RAR på olika sätt. I måndags läste vi en saga som handlade om respekt för andra. I tisdags gjorde vi en övning som kallas “fyra hörn”. En pedagog sa olika påståenden och tre hörn stod för en åsikt men det fjärde hörnet stod för en egen åsikt. Eleverna gick till det hörn som de tyckte passade påståendet. Påståendena handlade om ansvar för sina handlingar. I onsdags bjöd pedagogerna på en dramatisering på tre olika scener som handlade om respekt för sig själv. Där eleverna tyckte att det gick fel, kunde de stoppa och hoppa in i dramatiseringen och ändra.

Efter varje RAR-pass satt eleverna i mindre grupper och diskuterade fram olika handlingar, hur kan man göra för att visa respekt för andra etc. Dessa handlingar har nu blivit våra förhållningssätt på skolan.

På storsamlingen berättade vi för föräldrarna om RAR och pratade också om skolans Likabehandlingsplan.  Sen gjorde vi en ” vi är bra på övning” och en “stopp övning” som passade bra till RAR.

Denna vecka har vi också påbörjat vår Story Line. I tisdags kom det en kvinna till skola som heter Katta Svampmos. Hon behövde hjälp av eleverna. Hon vill ha hjälp att bygga upp ett samhälle för familjer i Thailand som inte har någonstans att bo. Samhället ska vara hållbart och miljövänligt, där ska alla trivas och må bra. Eleverna ville hjälpa Katta och nu är vi igång med planeringen. Denna Story Line ska hålla på i fyra och en halv vecka. Torsdag v. 43 så har vi Story Line avslut och redovisningar. Då hoppas vi att få många besökare.

På idrotten har vi varit på stranden och haft friidrott. Vi har haft kulstötning, längdhopp och sprungit 60 meter. Vi har också lekt “Skatten” och “Under hökens vingar”. Självklart har vi badat i poolen efter idrotten.

Förskolan

Förskolan har denna vecka utökats med ett nytt barn, kul med en ny kompis!

Vi har inrett och lekt i vår nya restaurang. Det har tillverkats mattavlor som nu sitter uppsatta i restaurangen. Vi sorterade bilderna i mat och efterrätter –  matematik.

Det har varit en hel del olika rollekar både i restaurangen och med mjukisdjuren. Härligt att se att barnen hittar varandra så snabbt i leken.

Åk 2-8

Vi har arbetat med att träna handstil en hel del. Många är vana att skriva med hjälp av datorn men det är också viktigt att kunna skriva läsligt för hand.

Vi har skrivit olika texter också. Åk 4 och några i åk 2 har skrivit berättelser och åk 6 har skrivit instruerande texter, bland annat recept.

I matten så arbetar eleverna med lite blandade områden. Bråk, geometri och sannolikhetslära är några områden.

Spel har varit ett roligt sätt att lära sig nya ord på engelska. Spel med tärning och ordspel har spelats.

En av våra äldsta elever har skrivit en vänskapsessä på engelska.

I so har det arbetats med samhällskunskap en hel del, men det har också påbörjats arbeten om den svenska emigrationen på 1800-talet. Varför emigrerade många svenskar?

Nästa vecka:

På tisdag och torsdag har vi idrott som vanligt så då ska eleverna komma ombytta och klara. Packa ner vanliga kläder som ombyte och glöm ej badkläder,sarong eller handduk.

 

Ha en riktigt fin helg!

Önskar personalen på Sanuk.