Skip to content

Veckobrev 38 – Hua Hin

Veckobrev 38 – Hua Hin

Massage är väldigt speciellt, både att ge och få. I måndags på morgonsamling så hade vi massage. Vi lyssnade på en massagesaga och följde rörelserna som en pedagog visade. Alla var koncentrerade och fokuserade.Vilken underbar början på veckan. Efter massagen så tackade dem som gett massage för att dem fått göra det och alla andra tackade för att dem fått massage.

Vi har haft veckans kompis för sista gången. Nu börjar det komma fler och fler barn så vi får vänta till våren igen innan vi har möjlighet att ha veckans kompis, nu blir vi snart för många för att hinna med det.

I veckan har vi lärt oss om allemansrätten. Det känns lite underligt att prata om det eftersom det är så annorlunda här i Thailand. Det blev givande och intressanta jämförelser mellan Sverige och Thailand. Det är väldigt rent i Sverige och vi tänker på djuren och naturen. Det fungerar så bra fast alla får vistas i naturen. Här i Thailand är det inte så. Allt handlar om kunskap och vi hoppas att det kan bli någon from av allemansrätt här. På storsamlingen hade vi en tipsrunda om allemansrätten ute i skolans trädgård. Mellan frågorna fick föräldrar och elever ta sig fram på olika sätt. De gjorde situps mellan frågorna, armhävningar, upphopp, hoppade jämfota, kissande hunden, jumping Jack och kröp. De fick gå i skottkärran och springa. Det blev en svettig tipsrunda och blöt då det har regnat mycket i veckan.

Efter tipsrundan fikade föräldrarna och vi andra hade idrott. Vi värmde upp med “Följa Johan ala springa” och sedan spelade vi fotboll. Efter idrotten badade vi i skolans pool och åt frukt.

I tisdags var vi iväg på ett av våra spännande thaiteman. Vi åkte till ett mangroweträsk inte så långt från skolan, ca 20 min söder med bil. Nästan hälften av alla mangroweskogar i världen är förstörda och det är riktigt bra att den vi besökte ligger i ett naturreservat. Det lever många djurarter i mangroweträsket, krabbor, fåglar, reptiler och många olika fiskar. Vi såg varaner och vackra exotiska fåglar när vi åkte båt genom träsket. Att skövla dessa träd är en fara för den biologiska mångfalden. De skyddar även mot erosion och tsunamin.

Vi avslutade veckan med en thaikurs där eleverna fick lära sig några enkla fraser, räkna till 20, frukter, veckodagarna och färgerna.

Förskolan

Denna vecka har vi fokuserat mycket på färgernas namn, både på svenska och thai. Vi har spelat Ballongspelet som går ut på att fylla sin bricka med rätt färgprickar. Extra roligt är det om man vinner! Det har även blivit en hel del ritade, bland annat så har vi ritat Thailands flagga och även där kom ju färgernas namn in. Flaggan har samlats med övrigt material i Thailansboken.

Bilar är populärt att leka med och vi har gjort många sorteringslekar med dem – färg, storlek och sort. Så lite matematik har vi också fått in!

Åk 2-8

Eleverna har skrivit mycket i svenskan och på norsk. Det skrivs filmrecensioner, berättelser, reklam, tidningar och dagböcker. En del texter skrivs även på engelska. En av de äldre eleverna har påbörjat ett resemagasin om Irland och en skriver en uppsats.

I matematiken så arbetas det med like olika saker, procent, bråk och decimaltal men även geometri och blandade räknesätt.

Lag och rätt har vi också arbetat med. Efter ett pass i samhällskunskap har eleverna sedan arbetat med lite frågeuppgifter om lagar i Sverige och lärt sig våra fyra grundlagar.

En av de äldsta eleverna har börjat läsa och skriva om den franska revolutionen. Fascinerande att Napoleon sedan lyckades ta över så stora områden. En av eleverna jämförde honom med Stålmannen.

Nästa vecka:

På tisdag och torsdag har vi idrott som vanligt så då ska eleverna komma ombytta och klara. Packa ner vanliga kläder som ombyte och glöm ej badkläder,sarong eller handduk.

 

 

Väl mött nästa vecka!

 

Önskar personalen på Sanuk.