Skip to content

Veckobrev 37 – Hua Hin

Veckobrev 37 – Hua Hin

Samarbete har vi fokuserat på i veckan på lite olika sätt. När vi har arbetat med buddhismen på SO-passet jobbade eleverna i par, hjälptes åt och diskuterade olika frågor med varandra. En elev läste och förklarade för en annan ur religionsboken och sen turades de om.

På en av veckans samlingar så gjorde vi en liten annorlunda samarbetsövning. Den är som “havet stormar” ungefär men ändå inte. Om det är t.ex. 10 personer i en grupp så ställer man ihop tio stolar. Musik sätts på och eleverna rör sig runt stolarna och när musiken stängs av så ska de ställa sig på stolarna. Alla ska få plats, inga fötter i golvet. Efter första musikpausen tas en stol bort. Till slut är det inte så många stolar kvar och då får gruppen tänka till hur de ska göra för att alla ska få plats på stolarna. De kanske måste sitta på varandra, hålla i varandra eller ta emot varandra för att klara av att stå på stolarna tillsammans. På storsamlingen utmanade eleverna föräldrarna. Eleverna brukar “vinna” sådana här tävlingar mot föräldrarna, men denna gång måste vi bara säga att föräldrarna var riktigt duktiga på att samarbeta 🙂

I tisdags var vi på ett tempelbesök, vi besökte ett tempel som ligger på soi 116 som är mycket vackert. Tyvärr så fanns det inte några munkar i templet den dagen. Men vi tände rökelser och gick runt och tittade ändå. Vi såg många vackra buddhastatyer och så gick vi in i ett litet tempel som är av guld. I det templet blir munkar munkar.

På idrotten sprang vi runt i en hinderbana. Slalomgång, bakifrån och framifrån, grodhopp, kullerbyttor, limbo, hopprep och krypa skulle vi göra. Jobbigt och mycket roligt. Efter idrotten blev det vattenlek och vattenkrig på rasten.

Under de första veckorna så var eleverna för det mesta inne på rasterna men nu när de har blivit fler har de varit ute mer. De har hittat på lite olika aktiviteter som hoppa hopprep, kastat frisbee och spelat pingis.

I dag ( fredag ) började vi thaikusen, “thaikurs 1”. Vi lärde oss räkna till 100, färger, veckodagarna, några enkla fraser och lite olika frukter. Därefter målade vi thailändska flaggor. Vi avslutade veckan med att måla lite mandala.

Förskolan

Det första barnet har kommit till förskolan och vi har utforskat vad det finns att leka med och börjat lära känna varandra. Vi har tränat språk via olika spel. Vi har t.ex. spelat memory, tittat på bilder och pratat om bilderna och givetvis också tränat på minnesträning. Lotto har vi spelat och det är också ett bildspel.

Åk 2-8

Vi har arbetat en del med buddhismen eftersom vi varit på tempelbesök. Vi började redan en vecka innan besöket för att skaffa oss lite förförståelse och sedan fortsatt lite denna vecka då det dykt upp frågor.

I svenskan har vi skrivit mycket. Både de yngre och äldre eleverna skriver om skönlitterära böcker de läser. Det skrivs miljöbeskrivningar, personbeskrivningar, scener ur böckerna och diskussionsfrågor som är öppna. Några skriver berättande texter om resor de gjort som de jämför med sina egna hemländer. Vår norska elev jämför förstås med Norge.

Faktatexter skrivs också efter att ha tränat på att skilja åsikter och fakta åt. I matematiken arbetas det med lite läxtal och repetition och blandade tal.

När vi arbetade med samhällskunskap fick vi läsa om mobbing och det blev djupa samtal kring hur vi ska vara mot varandra, vad som är rätt och fel. Egna berättelser om sorgliga händelser kom upp. Vi diskuterade vad vi i skolan kan göra för att det aldrig ska upptså mobbing. Många fina förslag kom upp. Att våga säga ifrån, att stötta varandra, att stå upp för varandra och att säga till en vuxen om något händer. Vi var överens om att man inte tjallar  när man säger till en vuxen. En tjallare är en “golare” som sjäv gjort fel och därför tjallar för att komma undan själv.

Nästa vecka:

På tisdag ska vi till ett mangroweträsk. Det ligger 20 minuter söder om skolan med bil. Vi kommer tillbaka till lunch. Gymnastikskor bör alla ha på sig denna dag.  Ingen idrott på tisdag.

På torsdag har vi idrott som vanligt så då ska eleverna komma ombytta och klara. Packa ner vanliga kläder som ombyte och glöm ej badkläder, sarong eller handduk.

 

Njut av helgen så ses vi på måndag igen!

 

Önskar personalen på Sanuk.