Skip to content

Veckobrev 3 – Koh Lanta

Veckobrev 3 – Koh Lanta

Vilka välbesökta och roliga storsamlingar vi hade i torsdags!
På förskolans storsamling fick vi se frukterna från veckans Thailandstema. Varje veckodag har en egen färg Thailand. Vi tittade på frukter i dessa färger och pratade om vad de heter på thai. Fascinerade att se hur snabbt barnen lär sig och kommer ihåg! Vi sjöng även sånger om solen, hälsningslåt, rockig spindel och vår egen Sanuksång.

På skolbarnens storsamling knöt vi an till barnens dag, som firades lördagen 11 januari här i Thailand, genom att köra en musikquiz med kända barnsånger. Frågorna var av varierande svårighetsgrad och innehöll allt från största hajen, Pettsons katt, till Frankrikes huvudstad. Det var härligt att höra när alla eleverna och föräldrarna sjöng med i sångerna! Extra kul var att se hur bra resultat alla lag hade på quizen – vi besitter otroligt mycket kunskap här på Sanuk!

Förskola, förskoleklass och barnklubb
Denna vecka under thaitemat har förskolan och barnklubben fokuserat på frukter. Barnen har fått bekanta sig med några vanliga frukter i Thailand. Några av dessa frukter har varit: drakfrukten, ananas, pomelo etc. Att smaka, känna och måla av dessa frukter – i kombination med att benämna frukterna på Thai – är förhoppningsvis något som barnen tar med sig från sin vistelse här på Sanuk.

Det ges många rika möjligheter att utveckla den kommunikativa och sociala förmågan på förskolan och barnklubben. Förskolan och barnklubben noterar att barnen hittar nya kompisar men också nya lekalternativ relativt snabbt på Sanuk. Förskolans båda grupper och barnklubben träffas ofta och möjlighet till att hitta goda samspelstillfällen, med närvarande pedagoger, ser pedagogerna som både utvecklande och viktigt.

Vårterminens första strandbesök blev mycket lyckat! Stranden, eller sandlådan om man så vill, erbjöd massa möjligheter till rolig lek.

Thaiundervisning
Alla barnen på skolan får lära sig enklare ord och fraser på thailändska. I veckan började thaikurserna för alla i grundskolan. Vilka vetgiriga barn vi har…! De var så ivriga att lära sig, så lektionerna bara flög iväg. Våra nya elever började med vårt första Thaipaket, medans de som gått här tidigare fortsatte med Thaipaket 2 och 3. Nästa vecka lär vi oss nytt igen, kul!

Thailandstema: Gummiodling och drillstavar
Två av våra Thailandsteman denna vecka var besök på en gummiodling och att tillverka drillstavar.
I veckan var det en grupp som åkte till gummiträdsplantagen. Vi åkte dit med skolbussen, som stannade vid vägen. Vi började med att promenera genom odlingen och tittade på hur träden stod i raka rader. När vi kom fram till platsen där gummit mötte odlaren oss. Vi fick se hur man gör när man beskär gummit och hur det sedan  bearbetas. När gummit manglats genom flera maskiner, hängs ”mattorna” på tork. Där hänger de tills det är dags att sälja dem.
Det var ett intressant besök som vi garanterat kommer att minnas!

Ett annat tema vi hade i veckan var att tillverka drillstavar. Många hade sett fireshows på stranden och kunde redan lite trix. Det var full aktivitet i salan, där det klipptes, mättes, dekorerades och så småningom övades flitigt. En av eleverna konstaterade att ”Det gick ju så lätt när vi samarbetade!”. Vi kan bara instämma att det ju går mycket enklare då och blir dessutom ännu mer Sanuk! Roligt!

Morgonsamlingar
Varje morgon samlas vi för att hälsa på varandra och få en gemensam start på dagen. Vi gör också olika övningar för att lära känna varandra, skapa gemenskap och  ta upp olika aktuella ämnen. Vi började veckan med att hälsa nya kamrater välkomna på vårt ”Sanukvis”. På tisdagens samling förberedde vi oss för aktiviteterna på eftermiddagen.
På fredagens samling fick vi besök av reportern Veta Alltinen som rapporterade nyheter från Sverige och resten av världen. Enligt rykten är hon kvar ett tag på ön, så det kommer fler nyhetsrapporteringar.

Skolår 1-3
På idrotten var vi åter på stranden. Eleverna i år 1 övade på att följa instruktioner och följa regler i olika slags lekar så som: ”Katten och råttan”,” Bollstopp” samt ”Pepparkakskull”. Barnen i år 2-3 arbetade också med att följa instruktioner samt att samarbeta i par med olika uppgifter (tennis, kasta boll och kasta frisbee).

På engelskan har vi övat på att ställa frågor med hjälp av gåtor. Vi har övat på färger, siffror och ord. Parallellt med detta har eleverna skapat figurer- ”Fragglar”. ”Fragglarna” ska så småningom presenteras (skriftligt och muntligt) på engelska.

På svenskan skrivs det en hel del olika slags texter. Det arbetas med; dagböcker, portfolio, arbetsböcker och brev. Vi fokuserar på att skriva med stor bokstav och punkt. Vi arbetar med enkel textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom sin text och eventuellt göra förtydliganden. Hand i hand med detta går även att öva på stavning.

Skolår 3-5
Den här veckan har det varit många bokredovisningar igen och många intressanta boksamtal med reflektioner. Läslusten flödar och alla boktips gör att böckerna går runt bland eleverna. Våra samtal vandrar över hela världen och  tusen olika ämnen kommer upp. Underbart!

Skolår 6-9
Eleverna jobbar som vanligt på med sina planeringar. Denna vecka har det jobbats med svensk grammatik, globalisering, immigration, bioteknik, hemkunskap, kartkunskap, skönlitteratur av olika slag med uppföljningar. Vi har även haft idrott, bland annat testade vi att spela ”innebandy” på stranden – och det gick ju alldeles utmärkt!

Inför nästa vecka
Som vanligt varmt välkomna på torsdagens storsamling, med gemensamt föräldrafika efteråt.

Hoppas att ni alla får en underbar helg!                                                                                                 Väl mött igen nästa vecka!

Personalen på Sanuk