Skip to content

Veckobrev 20 – Koh Lanta

Veckobrev 20 – Koh Lanta

I veckan avgjordes de rafflande mästerskapen ”Mästarnas mästare” på skolan. Föräldrar och barn var indelade i fyra lag i torsdags. Dessa lag fick i uppgift att hitta på en hejarramsa och lösa uppdrag av olika slag. Det krävdes tålamod, gott samarbete, smidighet och skicklighet för att lösa uppgifterna. Statioenerna
hette; Stapla ett torn, Ormar i brallan, Spotta groda, Spiken och
Galgstafett… Lika roliga som namnen var även stationerna. Dagen bjöd på många härliga skratt! Efter tävlingen åt vi en god lunch tillsammans och avslutade med smarrig glass! Bra kämpat, både små och stora! Det gjorde ni bra!

Morgonsamlingarna
Veckans morgonsamling började till allas glädje med en ny version av ”De ruttna totempelarnas dal”. Vi tränade oss i att improvisera och agera inför varandra. Övningen bjöd på många skratt. Tisdagens samling fortsatte i samarbetets tecken. Gruppen fick stå på ett rep och sedan under tystnad byta plats med varandra på olika sätt, t ex efter när man är född, ögonfärg, ålder mm. Gruppen fick även prova att räkna tillsammans utan att titta på varandra. Om två sa samma siffra samtidigt, fick gruppen börja räkna om från början. På onsdagens samling tränade vi oss i att lyssna på varandra. Vi började med att låta fantasin flöda och skapa en saga ihop. Här flög fantasin iväg åt många olika håll. Vi fortsatte med att bygga figurer med klossar som vi sedan skulle beskriva för kompisen. Torsdagens samling var kortare än vanligt och här pratade vi om varför skolorna hemma är lediga, om helgdagen Kristihimmelfärd. Fredagens samling var en önskedag igen och nu var det sommarvisor på flera lappar. Vi sjöng härliga sommarvisor tillsammans!

Utflykt tisdag 22 maj
Snart är det även dags för den årliga utflykten för alla barnen på skolan. Tisdagen 22 maj ger vi oss ut på äventyr, till Tigertemplet och Emerald Pond i Krabi. Vi samlas kl 7.45 och åker kl 8.00. Vi beräknar att vara hemma ca 16.30. Vi ringer till er föräldrar när vi börjar oss, så att ni slipper stå och vänta. Skolan har med sig lunch och lite tilltugg till barnen. Vi önskar att barnen har på sig sina skoltröjor när vi åker. De behöver även ha med sig vattenflaskor, badkläder, sarong, myggmedel, solskyddsfaktor, rengponcho/paraply, extra linne och t-shirt samt 50 bath till glass. Alla behöver även skor denna dag. Vi hoppas på en härlig och spännande dag tillsammans.

Storylinen ”Livet på Lanta”
Frågorna till våra intervjuobjekt finslipades i måndags och under veckan har alla grupper genomfört sina intervjuer med människor boende på Lanta. En del grupper har intervjuat på engelska och någon grupp på svenska. Intervjuerna ska framföras i form av en teater. Det ska bli spännande att få höra barnens frågor och vad de fått reda på. Uppdrag tre har kommit och nu ska vi i form av dikter
gestalta ön. Vi har diskuterat olika typer av dikter, hur de är uppbyggda och vad man kan tänka på. Alla karaktärer skapar nu olika dikter föra att öva sig fram till just den form som passar. Torsdag vecka 21 är det deadline för allt arbete kring vår storyline ”Livet på Lanta”.

Förskolan/barnklubben
Vi började veckan med att vara med skolbarnen och dramat ”De ruttna totempelarnas dal”. Det är härligt att se alla barnens tillsammans. Vi har skapat i lera och målat gipsfigurer. Barnen bygger med lego och tågbanan. Ute cyklar vi och leker i sandlådan. Barnen leker över åldersgränserna och det är kul att se de äldre barnen ta hand om de yngre och ser till att de får vara med
på olika lekar på rasterna. Vi har haft Sanuk mästerskapen på skolan och barnen tyckte det var roliga tävlingar. Vi avslutade veckan med att sjunga sommarsånger tillsammans med skolbarnen.

ÅK 1-3

I 1-3:an denna vecka har vi fortsatt att fördjupa oss i livet på forntiden. VI har försökt leva oss in i hur de hade det på den tiden. Vi har skapat hällristningar över något äventyr vi varit med om och sedan redovisat för de andra. I svenskan har vi tränat oss på att göra stödord till en text. Vi har tagit ut stödord för att sedan kunna återberätta texten för de andra. Det är svårt att välja bra ord så vi hjälper och ger varandra bra tips. Våra jättesagor är nu klara, det blev många fantasifulla och en del riktigt spännande slut.

Treorna har nu gjort klart alla nationellaprov med mycket bra resultat. I matematiken tränar vi vidare på att automatisera olika tabeller. Vi tränar med kort lite varje dag. Det är främst subtraktion och multiplikation som tragglas just nu. Alla jobbar på flitigt i sina böcker som snart är slut.

ÅK 4-6
Nu är det många säckar som knyts ihop hos åk 4-6. Veckorna går med en väldig fart. Gruppen har allt annat än trappat av, de jobbar på som bara den. De avslutar arbeten, skriver ut och sorterar det de gjort. Det är roligt att titta tillbaka på allt som vi gjort under året.

I kemin har vi pratat vidare om grundämnen, atomer, molekyler, kemiska reaktioner och strukturer. Vetgirigare och nyfiknare barn får man leta efter!

I matematiken har vi repeterat de fyra räknesätten för att känna oss riktigt säkra på dem. Det är roligt att se hur fint eleverna samarbetar med varandra och hjälps åt.

På rasterna hoppas det mycket hopprep och slås rekord. Förra veckans rekord i att hoppa ström var 45 hopp på rad! Tillsammans kan man så mycket mer! Vi börjar märka att barnen känner av att skolåret snart är slut. De vill vara alla tillsammans och ta vara på tiden som är kvar. Det är kul att se dem hoppa och peppa varandra, från de yngsta på skolan till de äldsta. ”Det gör inget att du missade. Det var nog jag som snurrade lite för fort”. Så generösa och fantastiska barn ni har!

ÅK 7-9
Våra fina ungdomar har slitit och kämpat som bara den, den senaste tiden med sina uppgifter.  Det märks, för de ligger
bra till i de olika ämnena. Ett välförtjänt sommarlov lockar om några veckor med många lata dagar. Kämpa på med de sista inlämningarna, snart är ni i mål.

I veckan har åk 9 eleverna skrivit sina nationella prov i engelska. Matematiken och svenskan är redan klar.

Idrott
Idrotten denna vecka har varit orientering. Vi har orienterat oss efter kartor över området. Vi tittade på orienteringskartor över skogar hemma och pratade om några vanliga tecken. Lektionen avslutades i poolen där vi lekte ”näsduken”. Det var svårt och riktigt kul att göra i poolen. Nästa vecka är det bara idrott på torsdagen då vi är på utflykt på tisdagen.

Hoppas att ni alla får en fin helg tillsammans!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk