Veckobrev 2 – Koh Lanta

I måndags kickade skolan igång igen efter jullovet – så himla kul! Konferenssalen var full med förväntansfulla elever och föräldrar. Pedagogerna presenterades och rektor Nina berättade om skolan för föräldrarna. Grundskoleeleverna fick hänga med till skolan och lära känna varandra i salan. Det var nog många som somnade ovaggade på måndagskvällen efter alla nya intryck och all information. På tisdag var det då dags för första riktiga skoldagen och även spännande thaiteman. Eleverna har varit iväg på matlagning, elefantridning, tur i mangroveträsket, yoga, batik, smyckestillverkning och en tur till en gummiplantage.

För att eleverna skulle lära känna oss pedagoger lite bättre, hade vi på onsdagens morgonsamling små korta intervjuer med alla lärare.

På torsdagens storsamling var det dags att röra på sig lite – vi ville slå hål på myten om hur mycket alla vuxna tränar under dagarna 😉 Pedagogen Marie höll i ett fartfyllt gympapass, och det skrattades och svettades bland både vuxna och barn. Det gällde att hålla tungan rätt i munnen för att hänga med i alla turer.

Onsdagens intervjuer med lärarna följdes sedan upp med en liten ”Vilken-är-läraren-frågesport” på fredagens samling. Så nu har alla stenkoll på vilken lärare som håller på med scrapbooking, vem som håller på Hammarby, vilket djur man helst vill vara, favoritmat, favoritglass och annan viktig information J

Förskola och barnklubb
Många förväntansfulla nya barn och pedagoger har välkomnats till förskolan och barnklubben likväl som redan inskrivna barn och ”gamla” pedagoger. Barnens nyfikenhet, lust och förväntan har genomsyrat första veckan. Härligt att se hur snabbt de anpassar sig till ny miljö och nya förutsättningar. Vi har första veckan fokuserat mycket på gruppstärkande aktiviteter, sånger, lekar och skapande.

Första veckan på terminen spinner vidare på förskolans och barnklubbens rutiner och återkommande aktiviteter. Denna vecka bekantar sig barnen framförallt med varandra men också med veckodagarnas namn samt färg – på Thai – via kreativa uttryck/språkligt uttryck, på ett lekfullt sätt. Förskolan är delad i två grupper men med gemensamma aktiviteter. Barnklubben ligger en stenkast från skolgården i en ny fräsch lokal med en pool i anslutning, perfekt!

Miniröris (friskis och svettis för barn) kickade igång med rivstart på onsdagen och torsdagens gemensamma storsamling, tillsammans med föräldrarna, blev i musikens och gemenskapens tecken.

Förskoleklass
Nu har en vecka redan gått och vi har haft en toppenstart! Vilka härliga barn och vad snabbt de blivit kompisar! För att lära känna varandra bättre så har vi sjungit och lekt många olika namn och rörelselekar. Barnen har varit ivriga och velat undersöka och upptäcka allt som finns på Sanuk.

I veckan har vi haft ”Röris” tillsammans med barnklubben och förskolan och övat på många olika motoriska moment som att balansera, snurra, hoppa, krypa etc. Så roligt! I torsdags hade vi storsamling i Salan tillsammans med skolan och vi fick ha Friskis och Svettis tillsammans med föräldrarna! Vad vi svettades! Efter det gick vi till stranden och lekte, byggde sandslott, ett vinterland och badade. Vi verkar ha ett riktigt gäng med sångglada barn hos oss, vilket vi märkt i våra sångsamlingar, härligt! Idag har vi avslutat veckan med att bada i vår pool och det var svalkande och skönt i värmen!

Skolår 1-3
Veckan har handlat om att lära känna nya klasskamrater och skapa nya planeringar och arbetssätt. Eleverna har arbetat mycket på egen hand med sina planeringar och har varit mycket fokuserade på att följa sina respektive arbeten och arbetsområden hemifrån Sverige.

Vi har haft idrott på stranden och i mixade grupper spelade eleverna brännboll. Tanken var att lära känna varandra och få en chans att finna vänner utöver årskurser och åldrar. Vi passade även på att ta de nya elevernas hoppbilder som sedan ska pryda väggen utanför respektive elevs klassrum.

På engelskan har vi läst om ”Grandma´s and grandpa´s glasses”. En text om mor- och farföräldrars älskade glasögon. Vi har härmat, läst i kanon och gjort passande rörelser till texten.  Vi har också ”besökt” en leksaksaffär och räknat leksaker i skyltfönstret. Nästa vecka tränar vi på det engelska alfabetet genom sång och rörelser.
Vi avslutade vår vecka med att pyssla och skapa. Kul tyckte vi alla!

Skolår 3-5
Eleverna har berättat om sitt jullov och det blev lektion i både geografi, biologi och no-ämnen. I svenskan är det en härlig blandning på uppgifter. Vi har haft bokrecensioner, muntliga berättelser och arbetat med synonymer.

Bilduppgiften den här veckan gick ut på att rita en stadsbild rakt framifrån. Därefter välja en färgskala som passade in på stämningen man ville ha på sin bild och måla den med en svamp så att det blev mjuka färgövergångar. Sedan fyllde vi i alla linjer med svart pensel. Resultatet blev strålande.

Skolår 6-9
Som alltid har flitens lampa lyst i gruppen. Det har varit knäpptyst i klassrummet och alla har fokuserat på sina uppgifter. Det har jobbats med industriella revolutionen, antikens Grekland, franska släktord, World Trade Center, algebra, Selma Lagerlöf, engelsk skönlitteratur, bilduppgifter av olika slag. Vi har även hunnit ha ett idrottspass – brännboll nere på stranden och avslutande dopp i poolen.

Inför nästa vecka
Som vanligt varmt välkomna på torsdagens storsamling, med gemensamt föräldrafika efteråt.

Hoppas att ni alla får en underbar helg!
Väl mött igen nästa vecka!

Personalen på Sanuk