Skip to content

Veckobrev 2 – Huay Yang

Veckobrev 2 – Huay Yang

Nu har äntligen terminen startat. Det var en härligt gäng som kom till skolan och stämningen var på topp. Rektor Monica hälsade alla välkomna och hade information för de nya föräldrarna. Alla familjer har haft ett inskrivningsamtal där vi har gått igenom barnens material och uppgifter från hemskolan. På årets första storsamling fick barnen visa föräldrarna några av de lära-kännalekar som vi gjort under veckan. Föräldrarna utmanades sedan, både i “ringen i ringen” och i en bollnamnlek.

Idrott

På idrotten har förskolan och årskurs 1 gjort olika yogaövningar och lekt lekar, som hattifnattkull och “The Bananasong”. Idrottspassen har avslutats med bad i poolen. Förskoleklass och årskurs 2 har lekt namnlek med boll och “kull” i poolen. Åk 3-9 hade svettiga uppvärminingslekar och sedan blev det bollspel av olika slag. Idotten avslutades med svalkande dopp i poolen.

Förskola

Vi har haft en jätterolig första vecka, där vi snabbt har funnit varandra i leken. För att lära oss kompisarnas namn har vi på morgonsamlingarna lekt olika namnlekar. På samlingarna har vi också berättat om de thailändska dagarnas olika färger. Det resulterade på onsdagen i att många ville göra gröna armband/halsband, då grönt är onsdagens färg. Flera barn har använt tekniken “kulmålning” som blivit till många härliga bilder i olika färger och mönster. I värmen tyckte vi att det också passade bra att öppna en glasskiosk. Där har vi tränat på att samarbeta, räkna, para ihop och hitta likheter.

Förskoleklass

I förskoleklassen har vi under ett av dagens arbetspass jobbat med de planeringar som finns med hemifrån. Det finns ett stort intresse för matematik bland barnen och vi har gjort 10-kompisar med hjälp av vita stenar för att förstå vilka siffror som hör ihop. Hur olika bokstäver ser ut och låter är också spännande. Barnen har haft i uppdrag att skriva en bokstav, komma på något som börjar på denna och rita bild till. Efter varje lunchrast delar vi upp oss i tre mindre grupper och läser i kapitelbok, kortare berättelser eller flanosaga. Det finns ett nära samarbete mellan förskola och förskoleklass och alla barn leker med varandra, spelar spel, lägger pussel, leker roll-lekar och skapar.

Åk 1

Vi har under veckan lärt känna varandra genom olika lekar och samarbetsövningar. Kul att lära känna ny kamrater. På samlingen har vi pratat om ordet respekt, barnen har fått fundera och sätta ord på i vilka situationer man är respektfull. Varje elev respekterar andra människors egenvärde Lgr 11, 2.2. Barnen har läst både högt och tyst på olika nivåer. Vi har tränat tiotal och ental, tiotalsövergång. Tillsammans har vi pratat och arbetat om vintern, flyttfåglar, och hur djuren klarar sig på vintern.

Vi har tränat på att planera genom att alla har fått göra en egen veckoplanering för att ha koll på vad som ska göras under veckan. Varje elev tar ett personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö. Lgr 11, 2.3.

Åk 2

Alla elever har kommit igång riktigt bra med sina planeringar och tar verkligen eget ansvar över sina uppgifter. Barnen har bl.a.jobbat med forntiden och de tre religionerna kristendom, judendom och islam. Varje dag får några barn i gruppen berätta för de andra om något de arbetat med och lärt sig. På samlingarna har vi bl.a. lärt oss att räkna på thai och olika färger. Vi har även haft afrikanska dilemmasagor som högläsning.

Åk 3-4

Veckan har gått i ett rasande tempo. Många nya kompisband har skapats och det är fantastiskt att se hur roligt de har tillsammans. Vid samlingarna har det blivit namnlekar, samarbetsövningar och thai. Att veckodagarna är kopplade till en färg här i Thailand är något som många nu har full koll på, likaså vad färgerna ii flaggan symboliserar. På arbetspassen har vi bla arbetat med världsreligionerna, tränat på multiplikationen och övat läsförståelse.

Åk 5-9

Under våra samlingar har vi jobbat med lära-känna-övningar vilket gett resultat, det råder en fin och hjärtlig stämning i gruppen och flera av de stora barnen har bjudit in de yngre barnen till gemensamma lekar under rasterna. Vad det gäller skolarbetet har eleverna nu kommit igång ordentligt med alltifrån algebra till Kristendomen och människokroppen. Det kan också vara bra för er att veta att presentationsmejl har skickats ut till lärarna på hemskolorna. Några elever har skoluppgifter som ska kompletteras nu vid terminsstarten och då är det viktigt att dessa tas med till måndagar då nya veckoplaneringar görs.

Nästa vecka kommer förskolan, förskoleklassen samt Gunilla och Lisa S grupp att åka på utflykt till templet på tisdagen. Det är viktigt att ha på sig något som täcker knä och axlar samt att inte bära något orange. Vi rekommenderar att eleverna har sin skoltröja på sig. Lisa och Pernilles grupp kommer att jobba med thailändska frukter och åker till templet vecka 4 istället.

Hälsningar
Personalen på Sanuk