Skip to content

Veckobrev 19 – Hua Hin

Veckobrev 19 – Hua Hin

Vi har haft en djupdykning i vårt värdegrundstänk, det som vi kallar RAR här på Sanuk, vid veckans morgonsamlingar. Vi har gjort övningar, dramatiserat och pratat om olika situationer som kan uppstå i samspel med andra. Hur tänker man utifrån Respekt för andra, Ansvar för mina handlingar och Respekt för mig själv? Alla har många självklara klokheter att dela med sig av men det är ändå viktigt att ta upp dessa ämnen emellanåt för att ta det vidare och befästa våra värderingar.

Thaitema denna vecka var för år 1-3, F-klass och förskolan att tillverka drillstavar.

Lite pilligt och svårt att få allt på plats men med god hjälp av några elever från år 4-9 fick vi till det med plaströr, gamla innerslangar och färgad tejp. Alla blev helnöjda och drillade loss med olika trix ute på skolgården.

År 4-9 fick göra pojjor denna gång. Tänk vad kul det kan vara med snören knutna i tennisbollar!

Pojjor och drillstavar är något man kan se i eldshower ute på öarna, tyvärr inte så ofta i Hua Hin.

På storsamlingen blev det trixuppvisning och föräldrarna fick även medverka i två av veckans RAR-övningar, nämligen Spegeln och Stop.

Vid veckans idrott delade vi upp oss efter ålder och hade vattenpolo och korgboll. Härligt med halva lektionen i poolen då det var närmare 38 grader.

Förskola/förskoleklass

Vi har fått en ny kompis och därför lekt namnlekar och andra lära-känna-lekar. Vi har skapat en båt/hus/rymdfärja som förändras lite varje dag. Barnen gillar att skapa och det är en väldig åtgång på papper,färger, lim och tejp. 🙂

Vi har tittat på Ugglan och kompisproblemet från UR som tog upp om att vara utanför. Vi pratade om hur det kan kännas och vad man kan göra.

F-klass har även jobbat med addition upp till 20 och bokstaven P.

År 1-3

Vi har jobbat vidare med vårt storylinearbete om olika tidsåldrar. De arbetar numera i grupper och bestämmer tillsammans hur deras tidsmaskin ska se ut både utvändigt och invändigt samt vad man skulle kunna behöva om man fastnar i rymden under 100 år innan man kommer fram till sin tid. Vi har lärt oss hur man är klädd under de olika tidsåldrarna samt skapat en egen person som man ska klä tidsenligt.

Därutöver så arbetar eleverna med att skriva berättelser och läsa i svenskan, några har tränat bråkräkning, några letar talmönster och några befäster klockan inom matten. I engelskan så arbetar flera gärna via roliga appar förutom engelskaböckerna.

År 3-9

Den yngre halvan har fördjupat sig i stormaktstiden. De har sett en film om tidsepoken och samtalat om den. Därefter har de läst om tiden och skriftligt svarat på frågor. Eftersom de ska iväg med sina tidsmaskiner till stormaktstiden så måste de ju passa in. Hur ska de beté sig och vilka kläder ska de ha på sig.  Det har visat sig att bönderna och borgarna har mycket enkla kläder medan adeln har riktigt pråliga kläder. Männen bar korta puffbyxor med spets och strumpbyxor och en jacka med axelvaddar och en hel del blingbling. Kvinnorna hade korsetter, klänningar som stod ut lite granna och hög krage med spets. Barnen bar likadana kläder som de vuxna. Eleverna har skissat en bild med stormaktstidskläder för att senare gå vidare med att göra en liten modell och sy kläder till den.

De äldre eleverna har arbetat en del med teknik, teknikens historia och utveckling, från röksignaler till e-mail och från grottmålning till bildskärm. Hållbar utveckling i både geografi och kemi har det skrivits om också.

I matematiken så räknas det på med olika delar, bråk, geometri, tid, procent och blandade tal. I svenska görs det tolkningar och skrivs berättelser och i engelska en hel del grammatik.

Nästa vecka

Idrott

Tis:  Monicas grupp har idrott.

Tor: Mårtens och Annelies grupp har idrott.

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong.

Thaitem

På tisdag ska Mårtens och Annelies grupp till Artist Village.

På torsdag ska Monicas grupp till Artist Village.

 

Ha en underbar helg!

 

Önskar personalen på Sanuk