Veckobrev 18 – Koh Lanta

Veckan började med valborgsmässoafton, 30 april. Vi uppmärksammade vår svenske kungs födelsedag och pratade om hur det firas i Sverige. Efter detta delades vi upp i två lag och hade charader. Vi tränade oss här på att våga agera inför varandra och våga gissa fel. Det var finurliga rörelser till alla uppdragen. På tisdagen pratade vi om Valborg och första maj. Vi pratade om eldar och om varifrån seden med valborgsfirande kommit. Vi pratade om hur detta firas i Sverige och vad vi gör på olika platser i Sverige.

Vi har även arbetat med vårt självförtroende och vårt kunnande på morgonsamlingarna. Alla drog lappar där det stod något man var bra på. Onsdagens samling fortsatte i självförtroendebyggandets anda. Vi tränade oss i att bli goda lyssnare som visar respekt för den som talar. Vi använde oss av kortare intervjuer av varandra där vi skulle tänka på tre saker: 1 titta på den som talar, 2 acceptera det som sägs och 3 ställ frågor. Alla var överrens om att det var svårt med följdfrågor och därför något vi får jobba mer med. Torsdagens storsamling var Marias grupp värdar. På Thai hälsades alla välkomna och dagen och datum drogs på thai. Eleverna berättade om istiden och hur de med hjälp av en arbetsbeskrivning byggt ett Mammutskelett. De visade modeller som de byggt över rullstensåsar, jättegryt och flyttblock. Eleverna läste någon av sin tanke ur ”Min tanke”. Morgonsamlingen avslutades med att vi gjorde rörelsesången ”The Wheels on the bus”. Torsdagen var Evas sista arbetsdag på skolan för i år. Hon tackade för sig och tackade för året som gått. Fredagens morgonsamling var en önskesamling där barnen fick välja aktiviteten, en favorit i repris.

Storyline
Nu har vår nya Storyline dragit igång på riktigt. Vi har skapat en mailadress och anmält oss till tävlingen ”Världens bästa utlandsskola”. Våra karaktärer är skapade och redovisade. Vi har alla fått ta del i deras namn, ålder, familj, intressen och egenskaper. Första området som skulle redovisas var Lantas natur och miljö. Detta ska redovisas i en powerpoint vilket alla i par har satt igång med med iver. Det tas foton, planeras och skrivs texter. Vi har diskussioner om vilka bilder och vilken fakta vi kan ta ifrån internet. Storylinen fortsätter nästa vecka igen.

”Mästarnas mästare på Sanuk” tor 17 maj
Nästa vecka, tor 17 maj, är det dags för vår terminsavslutning, ett ”mästerskap” på skolan. Än är det flera veckor kvar av terminen, men sommarlovet närmar sig. Vi passar på att ha avslutningen nästa vecka redan eftersom några elever slutar innan sista dagen 31 maj.
Aktiviteterna börjar kl 10.00 då alla föräldrar och syskon också är välkomna. Sedan är ni också välkomna att äta tillsammans med oss kl 12.30. Anmäl föräldrar och syskon till någon av lärarna så att vi kan beställa mat till er också (maten serveras till självkostnadspris).

Utflykt tis 22 maj
Snart är det dags för den årliga utflykten för alla barnen på skolan. Tisdagen 22 maj ger vi oss ut på äventyr… Resmålet väntar vi med att avslöja än, det återkommer vi till.

Förskolan/Barnklubben
Vi började veckan med att vara med skolbarnen i Salan och göra charader. Barnen tyckte det var roligt och de var duktiga på att gissa.
Barnen har målat med vattenfärg och vi har haft röris där vi gav oss ut i rymden. Vi var rymdraketer och vi övade oss på balanas och koordination. Vi har gjort samma rörelse ett tag och barnen kan rörelserna när de hör låtarna.
Vi bygger med tågbanan och bygger med lego. Barnen har gjort långa banor med järnvägen och det är roligt att se barnen i deras lekar. De är koncentrerade och har roligt tillsammans och det är många glada skratt. Barnen spelar många olika spel och just nu är favoriten dinousarie memory. Vi har varit i poolen och badat.

ÅK 1-3
Mycket av vår tid denna vecka har gått åt till att förbereda oss för Storsamlingen. Vi har delat upp arbetet och övat oss på muntlig framställning.

Powerpointarbetet till storyline görs i par med en gemensam dator. Här tränar vi oss i att samarbeta, jämka och acceptera att vi tänker och vill olika. Det är på väg att bli mycket bra ”förstagångspresentationer” om odlingar och om fruktträd.

I matematiken denna vecka har vi vikt papper och samtalat kring bråk. Vi har jämnfört olika bråk och även provat på att skriva bråk på olika sätt. Flera i gruppen tränar sig just nu på multiplikation och på att automatisera de olika tabellerna. Andra övar på addition och subtraktionstabellerna. Vi har avslutat istiden och ska fortsätta in i forntiden.

ÅK 4-6
I veckan har vi knutit ihop säcken i vårt kemitema och avslöjat vilka de okända ämnena var. Det visade sig vara socker, alun, talk, bikarbonat och potatismjöl i burkarna. Det har varit roligt att se barnens upptäckarglädje när de utforskat kemikalierna på olika sätt. Nästa vecka är det dags för slutuppdraget, en riktig utmaning…

I matematiken har vi nu börjat repetera de olika momenten som vi gått igenom under året. Barnen märker själva också hur mycket de arbetat med och lärt sig.
Vi har även arbetat med förstoringar och förminskningar samt geometrins vinklar.

I svenska har vi gjort en mängd olika saker även denna vecka. Klassen har t ex arbetat med sin handstil. Det har övats på att texta och skriva skrivstil. Extra roligt blev det när man fick välja orden själv. Det blev fotbollslag, hästnamn, dikter och annat.
Vi har även arbetat vidare med vanliga svårstavade ord och grammatik.
Att spela teater är något som gruppen tycker är roligt. I veckan har vi övat på dialoger med stor inlevelse. Vilken utveckling av språket de haft under året. Att vistas i denna miljö är otroligt lärorikt på många sätt, inte minst språkligt.

ÅK 7-9
Vilken flitens lampa som lyser hos våra fina ungdomar i 7-9:an. Nu har de verkligen bråda dagar då många arbeten ska lämnas in och redovisas. Kompletteringarna ska justeras och stora arbetsområden färdigställas. Det är härligt att vara i klassrummet tillsammans med gänget, att se deras arbetsglädje och hur ambitiösa de är. Gruppen är bra förebilder för de yngre på skolan också. Kämpa på nu, sommarlovet hägrar vid horisonten även för er!

Avslutningsvis vill vi i personalen tacka rektor Eva för ett fantastiskt skolår! Tänk så händelserikt, inspirerande och lärorikt det varit! Vi önskar lycka till med rekryteringarna och en riktigt avkopplande semester!

Hoppas att ni får en härlig helg i paradiset!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk