Veckobrev 18 – Hua Hin

Morgonsamlingarnas syfte är att alla ska få se varandra innan skoldagen. Vi känner av hur alla mår och jobbar även med ett av våra kärnvärden på samlingarna “gemenskap”. Oavsett ålder ska vi känna oss trygga på skolan och ett sätt att bli det är att göra en del saker tillsammans, alla på skolan, från tre år upp till 15 år. I och med detta gemenskapsarbete så säkrar vi också “kvalitén” som även är ett av våra kärnvärden. Ett barn eller tonåring som är tryggt arbetar mycket bättre då den kan fokusera på skolarbetet. Vi arbetar också med “personlig utveckling”, som är vårt sista kärnvärde som kan innebära att man pratar med en människa man inte känner, ta initiativ till att påbörja ett samtal, redovisa för grupp etc. Många elever som inte vågat göra detta tidigare står hos oss och gör det, även inför föräldrarna på storsamlingarna. Underbart att se!

Veckans morgonsamlingar har bestått av lärakännaövningar, nyhetsmorgon- där vi har sett nyheter och diskuterat nyheter. Vi har pratat en del om buddhistiska tempel, vad man gör där och varför. Vi har lekt kortleksleken med föräldrarna, en lek med ett tävlingsinslag. Först drar man ett kort och så blir man klöver, spader, hjärter eller ruter. Därefter så drar lekledaren ett kort och om det blir till exempel spader så får alla som har det flytta sig ett steg medsos. Sitter det någon där hamnar man i dens knä. Leken går ut på att ta sig runt först till sin ursprungliga plats.

Vi har haft thaikurs 1 för de nya och alla andra har haft bild. De målade stenar i olika mönster, färger och figurer. På måndag ska de lackas så vi kan ha dem utomhus. Vi har gjort stenarna lite gladare nu!

De nya eleverna var iväg på ett tempelbesök. Där blev de välsignade av en munk efter att de skänkt gåvor till honom. De gick runt och tittade på allt vackert som finns i templet. Det finns många olika buddhastatyer, en för varje veckodag. Tillbaka på skolan igen tog vi reda på vilken dag vi är födda på för att få se vilken buddhastay man har. Varje veckodag har också en färg. Den förra kungen var född på en måndag och färgen på den dagen är gul. Många thailändare bär gula tröjor på måndagar. Fråga era barn vilken veckodagsfärg de har.

På idrotten har vi spelat pingis, twister, haft röris och spelat vattenpolo.

Förskola och förskoleklass

Nu har vi börjat att arbeta med klockan. Alla barn har tillverkat en pappersklocka som vi har att träna på. Vi har pratat om att den långa visaren är minutvisare och den korta är timvisare.Det finns även en bra app på iPad som tränar klockan som vi använt lite. Appen heter Moji!

När förskoleklasseleverna har haft religion med övriga skolbarn så har förskolan tränat på färgerna på thai. Vi har ritat, spelat ballongspelet och lekt Kims lek för att få färgerna att ”sitta”.

Barnen har varit väldigt kreativa med lego- och plusplusbyggandet under veckan. De har byggt Super Mario med tillbehör i lego och olika tredimensionella saker med plusplus.

Åk 1-8

Vi har arbetat klart med Judendomen nu och har börjat med Kristendomen. Vi har sett en film om Jesus födelse, liv, död och uppståndelse. Eleverna ska börja läsa texter från nya testamentet. Förra veckan var det gamla testamentet då den delen i bibeln även läses av judarna. När vi är klara med kristendom kommer vi lära oss om Islam och till sist Hinduism. Buddhism lär vi oss om lite hela tiden.

Förra veckan började flera elever att skriva berättelser som börjar bli klara nu. Nästa vecka kommer de få textförbättra.  De kommer att få träna stavning (enkel och dubbel konsonant), att använda skiljetecken, talstreck, styckeindela och att använda rätt tempus ( tidsform).

I engelskan har flera arbetat med läsförståelse på olika sätt, de har läst tyst och högt för sin pedagog och svarat på frågor.

I matematiken arbetar eleverna med olika områden. Skala, area, bråk och uttryck men även uppställningar av olika slag. Vår äldsta elev har gjort ett prov om bråk och procent.

Idrott

Tisdag och torsdag har vi idrott. Alla kommer iklädda idrottskläder på morgonen och har vanliga kläder med sig som ombyte. Glöm inte vattenflaska, badkläder, handduk eller sarong

Ha en underbar helg!

 

Önskar personalen på Sanuk