Skip to content

Veckobrev 17 – Hua Hin

Veckobrev 17 – Hua Hin

Eftersom det börjat några nya elever i veckan har vi haft lite presentationsövningar och namnlekar på morgonsamlingarna, vi har också haft avslappning och tagit in lite thailändska genom att fråga vilken dag det är, frågat vilken färg dagen har och räknat på thai. I Thailand har alla dagar en egen färg. På måndagar tittar vi på nyheter “Lilla aktuellt”. Vi hade ett nytidskryss på fredagen som är ett nyhetsquiz. 10 frågor skulle eleverna svara på. Det var svårt tyckte det flesta och nu har eleverna uppmanas att titta på nyterna några gånger i veckan tillsammans med föräldrarna hemma. Det gäller att hålla oss uppdaterade om vad som händer i världen och Svergie, för vår egen allmänbildnings skull men även för att det ingår i ämnet samhällskunskap.

I tisdags var vi iväg på en matlagningskurs som blev riktigt lyckad. Vi lagade tre rätter, paneng gai, pad ka prao moo och vårrullar. Vi fick pannkakor till efterrätt. Rätterna blev riktigt goda. Vi fotade en del så eleverna kan visa hemma vad de har gjort. Att ha kunskap om mat från olika kulturer ingår i hemkunskapen. Förskolan och förskoleklassarna kom och åt tillssammans med skolan och de tyckte att maten smakade “ aroj mack mack” som betyder jättegott! Inför storsamlingen gjorde eleverna powerpoints av matbilderna som vi tagit och så gjorde de en muntlig presentation om sin matlagningskurs och visade bilderna. Kanske kan de nu  bjuda på något gott hemma 🙂

Vi har haft idrott en gång denna vecka och då spelade vi kubb. I värmen blev även det svettigt och det var skönt med ett dopp i poolen efter idrotten.

Veckan avslutades med lite thai för de nya och bild för de andra. Vi tittade på majblomman som blivit designad av en tjej i Sverige, som nu säljs som årets majblomma. Därefter gjorde både förskolan och skolan egna majblommor.

Nästa vecka

Idrott

Tisdag och torsdag har vi idrott. De som inte besöker templet har idrott på tisdag och kommer i idrottskläder på tisdag morgon, glöm inte badkläder, handduk eller sarong, samma gäller för alla på torsdag morgon.

Thaitema

De elever som började v. 14, 16, 17 och ska börja v. 18 ska på tempelbesök på tisdag förmiddag. Flickorna behöver ha kjol eller byxor som täcker knäna. Alla har på sig sanuktröjorna.

Förskola och förskoleklass

Bygga konstruktioner har det fortsatts med även denna vecka. Självklart har vi också lagat mat i förskolans leksakskök då det har varit mycket prat om matlagning. Vi har bakat med trolldeg och gjort olika figurer. Delar och hela har vi tränat i matematiken genom att spela kort och vi har gjort olika korsord för att träna på att fånga sammanhang, begrepp, ord och stavning.

Åk 1-6

Förra veckan arbetade vi med grunden till judendomen, kristendomen och islam. Vi lärde oss om Abraham och hans två sönder Ismael och Isak. Att muslimernas släkt kommer från Ismael och judendomens och de kristnas släkt från Isak – enligt religionvetenskapen. Vi pratade om olika viktiga personer inom världsreligionerna. Denna vecka tittade vi på en film om judendomen och har efter det fördjupas oss i just den religionen och dess folk. Några arbetar med att läsa vidare och svara på frågor och en annan skriver en resonerande och förklarande text och jämför.

Berättelser har vi fortsatt att skriva, spännande att se hur de växer fram. Läser gör vi lite varje dag och det är bra om eleverna läser hemma några gånger i veckan också, högt för sina föräldrar. Böcker finns att låna på skolan.

I matematiken är det några som lär sig om area och volym, några lär sig om typvärde, median och medelvärde.

De yngsta på skolan har arbetat lite med våra engleskakort och lärt sig nya ord. De äldre läser engelska, tar ut glosor och svarar på frågor, en del grammatik har de också övat på.

Tack för en händelserik vecka!

Hälsningar personalen på Sanuk