Skip to content

Veckobrev 13 – Koh Lanta

Veckobrev 13 – Koh Lanta

Varje vecka bjuder på många guldkorn på Sanuk! I våra veckobrev vill vi ge er ett smakprov på en del av de spännande saker vi har arbetat med och fått vara med om.
Förutom att alla elever ska hinna med sina arbeten från hemskolorna vill vi även att eleverna ska få en unik inblick i Thailands kultur, natur och religion. Att dessutom kunna lite thailändska öppnar oanade dörrar…

Förskolan/Förskoleklass/Barnklubb
I veckan gjorde vi ett spännande besök till elefanterna. Vi hade nämligen frågor som vi skulle försöka undersöka och få svar på. Två av våra frågor var att vi ville t ex ta reda på om elefanterna tycker om alla frukter och hur långt elefanterna kan spruta vatten. Det visade sig att elefanterna inte alls verkade tycka om drakfrukten, de kastade iväg dem. När vi skulle undersöka hur långt de kan spruta vatten, kom vi fram att de kunde spruta ”ända fram till våra tröjor”. Vi fick till och med ta skydd vid toaletterna. De kunde spruta riktigt långt med andra ord! Tillbaka på förskolan tillverkade vi fina elefantmasker av kartonger och toarullar. På storsamlingen sjöng vi elefantsånger och gjorde vi elefantpyssel tillsammans med föräldrarna.

Tänk så mycket lek det kan skapas kring en resväska. En av pedagogerna tog med sig sin lilla resväska till förskolan och det blev upptakten till en massa lekar med resor som tema. Med fantasins hjälp har det i veckan besökts många exotiska platser och upplevts spännande saker. Nu har resväskan åkt tillbaka till Sverige för denna gång…

Röris är en återkommande aktivitet varje vecka och en populär sådan. Röris utmanar barnen att utforska sin kropp genom att röra sig på olika sätt till musik. Passen avslutas med en härlig avslappning. Vår fina är perfekt för detta!

Samlingar/grundskolan
Veckan började med en lek – nämligen 1,2,3…ost. Det visade sig dock att ”ost” inte var det vedertagna ordet överallt i Sverige, så det var rätt kul att höra alla olika varianter, som ”röda lyktan stopp” och ”stjärnan”. På tisdagens samling var det dags för lite mingel i salan, där målet var att ställa frågor till varandra och hitta personer som stämde in på olika beskrivningar. Onsdagens samling innehöll som vanligt nyhetsrapportering genom ”Lilla Aktuellt”. Under storsamlingen var det dags för lite mingel igen. Nu hade alla elever och föräldrar en lapp på ryggen där det stod ett ord. Det kunde vara allt från kända personer, till seriefigurer, till platser, till träd. Uppgiften var sedan att med hjälp av ja- och nejfrågor ta reda på vad som stod bak på ryggen. När alla hade listat ut vad/vem de var skulle de hitta två kompisar som de hörde ihop med. Efter det skulle varje trio försöka hitta 3-5 saker de hade gemensamt.

Skolår 1-3
Vi har haft thaiundervisning och lärt oss olika artighetsfraser t.ex. hur man hälsar på varandra och hur man frågar hur någon mår. De flesta bilder på gubbar som illustrerade texten: Mai sabai, kaa/kap (Jag mår inte bra) hade grönfärgade ansikten. Underbara fantasifulla och färggranna bilder allihop.

På matematiken har de yngre bl.a. arbetat med diagram och räknesättet subtraktion inom talområdet 20. De äldre har tränat på multiplikationstabellerna, klockan och tiotalsövergångar inom talområdet 100.
Eleverna är på svenskalektionerna i full gång med att skriva egna böcker och att illustrera dessa. När samtliga texter är klara är tanken att vi ska läsa upp dem för barnen på förskolan. Alla är mycket förväntansfulla och lite spända. Fortsättning följer.

Skolår 3-5
Nu har alla arbetat med religion på olika sätt. En del har läst böcker och forskat på egen hand. Några har varit på besök till tempel och haft det som thaitema. Vi har även lyssnat på varandras redovisningar. Vi avslutade med en stor gruppdiskussion där alla fick gå in i en roll och representera en religion. Vi tog upp frågor som vem tror ni på, helig skrift, högtider sen jämförde vi med varandra och tittade på likheter och olikheter. Vi pratade även om hur det skulle vara att utöva sin religion i Sverige. Mycket givande saker kom fram.

Skolår 6-9
Vi började veckan med idrott på stranden. Denna gång hade vi besök av två vältränade militärer som körde cirkelträning med oss – även jag som pedagog kan intyga hur jobbigt pass det var! Vi tackar Pontus och Cissi för träningsvärken!

I övrigt har veckan fortsatt som vanligt med hårt arbete. Idag, fredag, gör Annica sin sista dag här på Sanuk. Annica tackar sin grymma klass för den underbara tiden tillsammans och hoppas på att ses igen! Lycka till i framtiden!

Inför nästa vecka: Som vanligt är ni varmt välkomna till torsdagens storsamling och föräldrafika!

Hoppas att ni alla får en underbar helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Önskar Personalen på Sanuk