Skip to content

Veckobrev 11 – Koh Lanta

Veckobrev 11 – Koh Lanta

Ytterligare en underbar vecka till ända här på Koh Lanta och Sanuk. Som vanligt händer det massor av roliga och spännande saker varje vecka. En av eleverna förklarade så klokt: “Man kan inte vara borta, annars missar man garanterat något kul!”. Ja, det ska vara sanuk (som betyder att ha roligt) att gå på vår skola! 

Förskolan/Förskoleklass/Barnklubb
RAR har varit temat för veckan! Vi har tänkt extra på att visa respekt för både sig själv och varandra och vi har tagit ansvar för våra handlingar. Barnen har varit jätteduktiga på detta och varit måna om varandra! Under veckan har vi har både varit på stranden och plockat snäckor som vi gjort fina tavlor av och ritat av solfjäderspalmen med blyerts och färgpennor. Mycket annat pyssel har det även blivit som vanligt!
På torsdagen hade vi vernissage för föräldrar och barnen. Där vi visade upp allt vad vi gör här på förskolan. Man fick ett glas juice och salta pinnar medan man gick runt och tittade på alla fina alster. Föräldrarna var mäkta imponerade!
Bad i den svalkande poolen avslutade veckan och alla var så nöjda och glada att få simma och leka i värmen!

Grundskolan
Veckorna rusar iväg! Men det är som man säger att när man har roligt går tiden snabbt. Vi har gjort många roliga lekar och övningar på våra morgonsamlingar den här veckan. Vi har även arbetat en hel del i RAR-andan och gått igenom vad RAR står för (Respekt för andra, Ansvar för sina handlingar och Respeket för sig själv). Vi fortsätter med detta och fortsätter där med att ha kul och intressant tillsammans.

Vi har även sett Lilla Aktuellt, så att vi får lite koll på nyheterna runt om i världen. På torsdagens storsamling var det dags för lite skön massage igen, för både elever och föräldrar. Under fredagen uppmärksammade vi att det är Pi-dagen, π = 3.14, genom att ha en liten minnestävling. På rasten sattes det upp lappar med de hundra första decimalerna i pi, och så fick alla försöka memorera så många decimaler de kunde. Strax innan vi gick hem fick alla elever i sina grupper skriva ner så många decimaler de kunde minnas. Vinnaren lyckades minnas hela 46 decimaler!

Thailandstema: Poijor och handduksvikning
Ett av veckans thaiteman bjöd bland annat ett besök av Pas som lärde några elever hur man poijar. Det var roligt att se hur intresserad eleverna var och hur alla verkligen kämpade för att få till snygga trixs. Paz visade även hur man kan använda en stav också och några övningar med den.

En annan grupp fick lära sig att vika handdukar – det blev bland annat både elefanter och svanar. Här gällde det att lyssna noga på de engelska instruktionerna, memorera och vara noggrann. Gruppen klarade det galant och  kommer säkert att bjuda på vackra dekorationer även hemma!

Skolår 1-3
På engelskan har nu några elever presenterat sina ”affärer”. Alla arbetar där de befinner sig och utifrån sin förmåga. Vi hjälps åt och tanken är att alla ska våga säga någonting på engelska inför klassen. Detta har visat sig vara lätt för eleverna som gärna delar med sig av sina engelskakunskaper och deras energi och fantasi gör denna övning lustfullt och givande för oss alla. Nästa vecka får resten av klassen presentera sina arbeten.

Vi har arbetat en hel del med Astrid Lindgren under veckan som gått. Eleverna har fått läsa om Astrid Lindgren och tagit reda på fakta samt svarat på frågor om hennes liv. Barnen har även fått göra en hel del pyssel som handlat om Astrid Lindgren och hennes värld. Vi har även talat om Astrid Lindgrens böcker och barnen har fått berätta om böckernas handling. Vår högläsningsbok går hand i hand med detta arbete då vi läser ”Bröderna Lejonhjärta”.

På naturkunskapen arbetar vi vidare med årstiden vinter och vi har talat om vinterfåglar. Vi får dock rapporter om att hemma i Sverige står våren för dörren, så på bildlektionerna har vi skapat blommor i olika tekniker och material.

Skolår 3-5
Vi har nu haft vårt sista besök av Svenska kyrkan.  Vi har samtalat runt en berättelse ur bibeln och dragit paralleller till vårt eget liv. Därefter har eleverna fått illustrera en bild som på något sätt förmedlar deras tankar runt detta. Projektet ska leda till en bok som alla deltagare ska få, den beräknas vara klar till v. 16.

Det har varit dans på idrotten och vi har haft en gästinstruktör här. Eleverna har fått prova på showdans och streetdans.  Det var mycket att hålla reda på men så helt plötsligt sitter det där och slutnumret blev imponerande.

Greve Dracula fick bli inspirationen till elevernas berättelser.  Vi har tränat på person och platsbeskrivningar. En del blir lite läskiga så hoppas alla kan sova gott ändå.

Skolår 6-9
Även denna vecka har det genomförts nationella prov, både för åk 6 och 9 – i både svenska och engelska. Utöver det har eleverna som vanligt jobbat hårt med sina planeringar. Det har lästs böcker, skrivits noveller, setts filmer, skrivits analyser, forskats om Ukraina, om jordbävningar, diskuterats demokrati och räknats matte. Det är konstant full fart bland eleverna!

Inför nästa vecka
Som vanligt är ni varmt välkomna till torsdagens storsamling och föräldrafika!

Hoppas att ni alla får en underbar helg!                                                                                               Väl mött igen nästa vecka!

Personalen på Sanuk