Skip to content

Veckobrev 10 – Koh Lanta

Veckobrev 10  – Koh Lanta

Då var första veckan i mars avklarad – som alltid här på Koh Lanta går veckorna i ett rasande tempo. På skolan har vi under veckan sagt med vemod ”hejdå” till flera kompisar och med glädje ”hej!” till nya familjer som anlänt till vår vackra ö. Det är en tid av många känslor, precis som det ska vara på en skola med ett stort varmt hjärta! Många möten som berör och som ger ovärderliga vackra minnen!

Förskolan
I veckan har vi haft tema färger och vi har lärt oss vad de heter på thailändska, blandat olika färger, gjort egna färgflaskor och målat. Höjdpunkten var nog när Sam kom på besök och vi fick göra batik. Det var spännande att sätta gummisnoddar på tygbitar och sen måla dem i olika färger för att se hur de blev när vi vecklade upp dem. Va, ser min ut så här, undrade vissa barn förvånat…! 
Vi har också haft ”Röris” tillsammans i salan och övat på många olika motoriska moment som att balansera, snurra, hoppa, krypa etc. Så roligt!

I torsdags hade vi storsamling i Changrummet allihop tillsammans och visst är det roligt att samarbeta barn och vuxna i olika aktiviteter. Den här gången hade vi en skapande uppgift då de två grupperna gjorde collageteknik på en stor elefant och delfin. De blev väldigt färgglada och fina. Vilka konstnärliga barn och föräldrar vi har!
Det blev strandhäng på torsdagen och idag har vi avslutat veckan med att ha vattenlek på gården och det var svalkande och skönt i värmen!

Grundskolan
Veckan började med en rolig namnlek – det är ju extra viktigt här på Sanuk där det hela tiden kommer och går nya kompisar. På tisdagen var det dags för flera thaiteman. Denna vecka bjöd på tempelbesök, smyckestillverkning, batik, tvättpåseblommor och handduksvikning. Under samlingen på onsdagen såg vi ”Lilla Aktuellt”, och diskuterade både svenska och internationella nyheter. På torsdagens storsamling lektes det ”Amöba”, och sedan fick föräldrarna riktigt gott hembakat fika – där vinsten går till ”Animal Welfare”. För att gå ner i varv inför helgen, avslutades veckan med en massagesaga på samlingen.

Skolår 1-3
Eleverna fortsätter att arbeta effektivt och målmedvetet. De älskar att beta av i sina planeringar och är så stolta när mål efter mål avslutas. Vi tycker att det är toppen med lite avbrott när vi t.ex. har thai eller thaitema på schemat. Då får vi verkligen lära oss om Koh Lanta, Thailand och allt det spännande vi har omkring oss här under vår vistelse i paradiset.

Vi har fortsätt arbeta med årstiderna. Barnen har läst högt för varandra faktatexter som handlade om vintern. De har även skrivit faktatexter om djurs och växters livcykler och deras anpassning till vintern. Arbetet med årstiderna fortsätter med mer faktaskrivning och avslutas så småningom med olika bilduppgifter.

På svenskan har vi arbetat med stavning och hur olika orden de och dem skall användas när man skriver egna texter.  Vi har även repeterat stor bokstav, punkt och skrivriktningen (bokstäverna skrivs uppifrån och ner).

Skolår 3-5
Det har varit full fart på idrottstimmarna den här veckan. Vi har spelat bandy på stranden och provat på bokstavsbrännboll.  Då det är varmt nu har vi svalkat oss med ett härligt dopp i poolen. I klassrummet är det mycket No/So. Det forskas om ljud, ljus och luft. Vi har tagit reda på hur många saker fungerar genom att göra olika experiment.  Flera läser om hur vår jord skapades, hur den har formats och hur den förändras både av naturen själv och av oss människor. Vi avlutade även den här veckan med bild. Vi har studerat konstnären Giuseppe Arcimboldo. Han byggde upp sina bilder genom att göra collage där han använde frukter och grönsaker då han skapade bl.a. ansikten.  Vi har pratat om vad collage är och hur man kan bygga upp olika bilder med den tekniken. Vad är det i en bild som ögat drar sig till? Skaparlusten var stor. 

Skolår 6-9
Åk nio har inlett sina nationella prov – först ut var svenska läsförståelse! Och eleverna tyckte att det kändes väldigt bra! I övrigt har det som vanligt jobbats för fullt med alla planeringar. På onsdagens idrott var det Yoga som gällde. Det var väldigt viga elever som utmanade sig själva och sina kroppar.

Denna vecka var även kandidaten Karolinas sista vecka – vi önskar henne all lycka till i framtiden!

Inför nästa vecka
Som vanligt är ni varmt välkomna till torsdagens storsamling och föräldrafika!

Hoppas att ni alla får en underbar helg!                                                                                               Väl mött igen nästa vecka!

Personalen på Sanuk