Veckobrev 10 – Huay Yang

Den här veckan har skolbarnen varit på studiebesök på kokosnötsfabriken här i byn.

Resten av skolan och föräldrar fick ta del av det hela genom elevernas redovisning  på torsdagens storsamling.

Vi har under veckan uppmärksammat vårt värdegrundsarbete RAR med hjälp av massage, samarbetsövningar och sketcher om olika dilemman som kan förekomma på en skolan.T.ex. hur gör vi för att alla ska känna att de får vara med och hur tar jag ansvar för mina handlingar?

På idrotten hade skolbarnen stafetter på stranden och förskolan hade motorikbana på skolgården då vi gjorde indianhopp, kullerbyttor, balansgång mm.

Veckan avslutades med gemensam sångsamling och bild. Vi sjöng sången “Värda” gjord av Pärla. På bilden målade vi ett stort gemensamt konstverk där samarbetet är en viktig ingrediens för att nå ett bra resultat.

Förskola/Barnklubb/Förskoleklass

Det har blivit mycket vattenlek under veckan. Att leka med vatten är både roligt och skönt i värmen.

Vi gick på utflykt och med hjälp av en karta hittade vi vägen till målet som var byns glasscafé. Under vägen var det många stopp då man gemensamt fick svara på frågor om Thailand. Genom gott samarbete fick barnen alla rätt och priset de fick var att välja en glass på cafét.

Förskoleklassen har jobbat extra med bokstaven T genom att skriva, rimma och rita saker som börjar på T. Vi har även jobbat med sammansatta ord med hjälp av bilder. Tänk att två helt olika ord tillsammans kan bli ett tredje som tex glas och ögon. vad blir det för nytt ord?

 År 1-2

Efter vårt studiebesök på kokosnötsfabriken fick eleverna skriva återberättande texter om det de varit med om. De har också övat sig i muntlig framställning, där eldprovet bestod i att berätta fakta om kokosnötspalmen för föräldrarna på storsamlingen. Vilket de för övrigt fixade galant!

På engelskan har vi jobbat muntligt med olika verb och hur man säger att man kan göra saker, t.ex. “I can swim”. Det är bra att passa på att prata mycket engelska i våra små grupper vi har här!

På SO:n har vi jobbat mycket med buddhismen och de nyare eleverna har fått höra berättelsen om hur Siddharta blev Buddha. Hela veckan har också genomsyrats av vårt värdegrundsarbete- RAR. Vi har gjort olika övningar och sammanfattat arbetet i våra thaiböcker.

År 3-4

Detta är sista veckan för vår grupp och nästa vecka kommer de elever som går kvar på skolan flyttas till Orninas eller till Amandas grupp. Det är lite vemodigt men det är som det ska vara här på Sanuk, elever slutar och pedagoger slutar för säsongen.

Det har blivit mycket skrivande denna vecka. Vi har skrivit en återberättande text efter vårt besök på kokosnötfabriken. Vi har även lärt oss om buddhismen och skrivit faktatext utifrån nyckelord. Berättelsen om hur Siddharta Gautama blev Buddha är ju spännande så den har vi också berättat och eleverna har återberättat skriftligt.

Ledtråden till vår Grey of the day denna vecka var “Sväljer byten större än sitt huvud”. Fundera över den och fråga ert barn vad hen lärt sig om just detta ämne.

Vi har läst fabler och pratat om vad en fabel är. Vad är egentligen en sensmoral? Det har vi lärt oss denna vecka.

I engelska har vi tränat på att ställa frågor och vi har gjort en övning där det gällde att hitta någon som har en bror, någon som är 10 år, någon med blå ögon osv. Då gällde det att ställa frågor såsom; Do you have a brother? How old are you? What colour are your eyes?

År 4-8

Den här veckan har vi hunnit med massor. Vi har besökt en kokosnötfabrik och skrivit om det, läst om hur Siddharta blev Buddah och haft idrott på stranden. Vi har experimenterat i NO och läst om sinnen, kroppen och ljus.  I SO har vi läst om medeltiden och om familj och pengar. Vi har arbetat med svenska och muntliga framställningar och vi har tränat på musik.

Nästa vecka

Idrott

Tisdag – inställd

Torsdag – för alla

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och ha med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong.

Nu när det börjar bli väldigt varmt här i Huay yang så blir det många spontanbad under dagen så ha alltid med badkläder till skolan.

Thaitema

Vi uppmärksammar elefantens nationaldag.

Nya elever besöker templet, ha på Sanuk tröja och kjol/ byxor som går över knäna.

 

Trevlig helg!

 

Önskar personalen på Sanuk