Skip to content

Vecka 5 – Koh Lanta

Veckobrev 5 – Koh Lanta

Nu har förberedelserna inför den stora insamlingsdagen torsdagen den 9 februari startat på skolan. Under denna eftermiddag kommer vi på Sanuk att samla in pengar till burmesiska flyktingbarn i norra Thailand, till  ”Children of the forest”. Barnen kommer att tillsammans med pedagogerna gruppvis ansvara för olika aktiviteter. Aktiviteterna startar kl 12.30 och pågår till ca 15.00. Det kommer att finnas roliga aktiviteter både för stora och små.

Om ni har kläder, leksaker, husgeråd mm som ni vill skänka, går det bra att ta med det till skolan. Håll utkik efter lotteriet till vilken som barnen säljer lotter! Vi kommer att lotta ut många fina priser som lokala företag och privatpersoner skänkt.
Storsamlingen och föräldrafikat utgår på morgonen, vi ses istället efter lunch. Hjärtligt välkomna!

Myggmedel!
De senaste veckornas regn har fört med sig att det är mer mygg just nu än vanligt. Vi påminner om vikten av att använda myggmedel både dagtid och kvällstid. Kom ihåg att ta på barnen myggmedel innan de kommer till skolan.

Morgonsamlingarna
Det har kommit nya elever i veckan till oss på Sanuk som vi hälsat välkomna. Vi har även sagt hej då till andra. Lika roligt som det är att hälsa de nya välkomna, lika vemodigt är det att skiljas åt. Säkert kommer många barn och vuxna att hålla kontakten även hemma!
På morgonsamlingarna har vi gjort RAR-övningar och rektor Eva har berättat lite mer om ”Children of the forest” för oss. I torsdags körde vi Röris tillsammans på storsamlingen. Alla var med, från 3-16åringar, pedagoger och massor av föräldrar.

Morgonsamlingarna är som ni säkert förstått en av skoldagen många höjdpunkter. Nu är vi många, både i samligen i salan och inne på förskolan. Vi har pratat med barnen om att det är viktigt att de kommer i tid till dessa, så att vi kan komma igång på utsatt tid. Hjälp oss med det även ni föräldrar!

Thailandstema: Moskébesök och thaiboxning
Ett av veckans spännande thailandsteman var i veckan att besöka en moské. Det var första moskébesöket för alla som var med. Det var spännande att få komma in för att se hur det såg ut. Moskén låg vänd mot Mecka, det hållet som muslimerna vänder sig åt när de ber. Inne i moskén fanns flera koraner bl a en på svenska. På väggen hängde imamens klädedräkt, en lång skjorta. Den moskén vi besökte låg i anslutning till en koranskola för föräldralösa pojkar. Vi fick även komma in och hälsa på där. Pojkarna som gick och bodde på koranskolan var mellan 9 och 12 år. På väggarna fanns citat ifrån Koranen som även var översatta till engelska. Här var budskapet tydligt: Utbildning är viktigt!

En annan grupp fick prova på att träna thaiboxning under denna eftermiddag. Det var sex förväntansfulla och pirriga tjejer som klev in i träningsanläggningen. Efter uppvärmningen var det dags att öva två och två med en instruktör. Ni skulle ha sett så de kämpade! Efter en dryg timmes träning var det dags för stretching innan vi åkte tillbaka.
Tjejerna sammafattade besöket som riktigt roligt, svettigt och jobbigt! De misstänkte att de nog skulle få träningsvärk dagen därpå…vilket också flera hade!

Förskolan/Barnklubben
Tänk så fort tiden går när man har roligt, sanuk! Den här veckan hälsade vi åtta nya barn välkomna till barnklubben och förskolan! Trots att det blev en lite kortare vecka än normalt, så har vi hunnit med många lärande och roliga saker.

Vi har uppmärksammat det kinesiska nyåret och spelat upp en saga om hur åren fick sina olika djursymboler med hjälp av små mjukisdjur. Vi skapade sedan drakar i olika material eftersom det just blivit Drakens år.

De äldre barnen på förskolan har fortsatt med yoga och de är så duktiga på att fokusera på sin andning och har redan lärt sig flera olika yogaställningar. Vi lekte även en danslek som heter ”Här går Hanneman”. Roligt! Barnen är sångglada och den här veckan har vi lärt oss två nya sånger. De heter ”Händer kan bli fåglar” och barnens favoritsång ”Sängliggarrock” och då rockar vi loss till veckans alla dagar! Barnklubben och förskoleklassen kommer att ansvara för storsamlingen vecka 7 och då är ni alla välkomna att sjunga med!

I onsdags hade vi Röris och övade på balans, styrka, koordination och avslappning. Barnen är fantastiskt duktiga. I vårt temaarbete om Thailand har vi fortsatt att jobba med apan och elefanten. Vi har lärt oss namnen på thai, ling och chang. Barnen har skapat härliga elefanter av silkespapper och handelefanter- tänk att elefanter kan se så olika ut !

I veckan har vi förstås badat i vår pool . Vi simmade, dök efter ringar och lekte restaurang. Tro det eller ej, men den leken kan man faktiskt leka i vattnet också! Idag sa vi hej då till tre barn som slutar på förskolan och önskar dem lycka till i Sverige!

Fr o m vecka 8 kommer barnklubbsbarnen att vara tillsammans med barn/ pedagoger på förskolan.

Förskoleklass
Vilka trevliga barn ni har och så härligt det är att jobba tillsammans med dem! Det känns som om alla trivs, de är bra på att sammarbeta och lyssna på varandra. Alla kommer till tals och alla vågar ta för sig. Denna vecka har vi planerat ut våra solrosfrön, som nu ska få växa och bli vackra ute på vår skolgård. I språklek har vi arbetat med stavelser och i mattelek har vi arbetat med mönster och parbildning. Vi har jobbat mycket praktiskt.
Veckans experiment handlade om sand och salt. Fråga gärna barnen om det och låt dem berätta. I temaarbetet har vi lärt oss mer om djuret chang. I bild har barnen gjort vackra bilder på detta djur. Vi har läst ut kapitelboken om ”Vitas hemlighet” och alla har gjort en enkel recension. Barnen tycker om att sjunga och gör det lite extra nu inför storsamling som vi ska hålla
vecka 7.

På onsdag den 8 feb åker förskoleklassen till Klong Kong för att ha en trevlig förmiddag på stranden. Barnen ska ha med badkläder och vattenflaska. Skolan tar med frukt och vi är tillbaka innan lunch. Vi är där tilsammans med barnen på barnklubben.
Vecka 8 är vi tillsammans med förskolan eftersom många av barnen har sportlov. Vecka 9 är det som vanligt igen.

Åk 1-3
Denna vecka har det rimmats för fullt. Vi har gjort rimmeningar och kortare rimsagor. Så kul det är att leka med språket! Alla arbetar vidare med sina planeringar ifrån Sverige. Nu jobbas det med rymden, årstiderna, träd, svenska landskap mm. Långtidseleverna jobbar vidare med kemi, om atomer och molekyler. Vi sorterar saker och undersöker vilka ämnen de är gjorda av.  Flitens lampa lyser över grupperna och arbetsron är som vanligt magisk.

På rasterna är det fullt i salan av kortspelande barn. Det spelas ”finns i sjön”, ”skitgubbe” och ”vändåtta”.

I poolen tränar vi vidare på ryggsim. Vad det kämpas med bentagen! Snart är vi mogna att prova på att livrädda varandra. Vi hoppar och simmar ihop med flytkorvar.

Åk 4-6
Det är faschinerande att se hur mycket nya saker barnen lär sig när de vistas en tid utomlands. Ett ämne som vi ser att barnen lär sig otroligt mycket i är engelska. Språket som många av dem börjat lära sig hemma i Sverige finns nu naturligt omkring dem i vardagen. Motivationen att lära sig mer, att kunna kommunicera och använda språket växer mycket. Barnen upptäcker hur mycket de faktiskt kan. Både korttids- och långtidseleverna har arbetat extra mycket med engelska i veckan. En del har övat på ord som har med shopping att göra, andra om att resa och sagor.

På NO och SO-lektionerna har det laborerats vidare om magnetism och elektricitet, fördjupats i vikingatiden och medeltiden, de europeiska länderna och världsreligionerna. Det är så härligt att höra hur barnen samtalar med varandra och är nyfikna. Vetgirigare barn får man leta efter…

Nu arbetar vi med uppgifter i matematiken där vi behöver använda oss av multiplikation och division. Öva gärna på tabellerna hemma också lite extra på dessa!

Åk 7-9
Ännu en vecka har gått och eleverna jobbar på med sina planeringar som de har med sig hemifrån och som fås från Sofia Distans.

På idrotten har eleverna övat bollteknik och spelat fotboll. De har också haft bollspel i poolen.

I klassrummet har det samtalats om matematik  både vid bord och på golv. Fördjupningar om bl.a. Carl von Linné, kärnkraftverk och våra inköp har även diskuteras. NO-experiment har genomfört där vatten har kokats i papper över ett värmeljus. Det är inget att rekommendera om man vill ha en kopp te.

Hoppas att ni alla får en riktigt härlig helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar
Personalen på Sanuk