Skip to content

Vecka 49 – Koh Lanta

Veckobrev 49 – Koh Lanta

Nu är julförberedelserna i full gång! Det sjungs för fullt i salan och ute i grupperna jobbar alla flitigt med sina planeringar!

Morgonsamlingarna
I måndags uppmärksammade vi kungens födelsedag och pratade om hur den firas i Thailand. Följande dag fortsatte vi att träna våra sociala förmågor. Vi har suttit i mindre grupper och pratat om hur en ”Väl till mods person” skall vara varpå vi tillsammans enades om hur en sådan person bör agera. Våra studenter gjorde en dramaövning med oss där vi tränade vår uppmärksamhet samt att våga agera ut inför varandra.
Torsdagens storsamling höll förskolebarnen i. Vilka duktiga barn! De lärde oss några ramsor och sånger. Deras finalnummer var underbart. Alla barn och föräldrar dansade och sjöng ”Herr Sjuspring” tillsammans. Bra jobbat alla!

Idrott och hälsa
Denna vecka har vi haft elevledda lektioner. Det har varit kul att se hur de tränar sig på att ge och ta instruktioner av varandra. Vi har haft stafetter på stranden, spelat fotboll och även haft stafetter i poolen. Det har skrattats och kämpats i massor.

Storyline
Historian lever vidare. Denna vecka har eleverna fått tänka ut olika händelser som skulle kunna hända på ön. T ex skulle det kunna uppstå kärlek på ön, djur skulle kunna insjukna eller rymma eller kanske drabbas av något väderfenomen. Några har också hunnit skriva om en dag på ön. De olika karaktärerna har presenterat sina djur och förklarat i vilken miljö de trivs och lever.
På ön har forskarna fått lösa en viktig vattenfrågan. Hur skall vi få rent vatten?  Eleverna har gjort hypoteser och fantastiska labrapporter över hur de renar vatten. Oj, så det undersöktes, funderades och samarbetades kring vattenfrågan. Vi hade mycket givande och intressanta samtal kring rent vatten. Hur bra vi faktiskt har det i Sverige med vatten i kranen medan andra får gå långt till en brunn.

Träslöjd
Vilka fina lampor barnen i åk 4-6 har tillverkat på träslöjdstimmarna! Mäkta stolta har de som blivit klara med dem tagit hem sina alster. Tack Simon och Daniela för all hjälp och inspiration!

Mangroveträsket
I onsdags var det utflyktsdags för en del av barnen från förskolan och skolan. Utflyktsmålet denna gång var det vackra mangroveträsket. Vi åkte båt, lärde oss om den unika naturen, såg många olika arter och matade apor. Vi kom tillbaka till skolan lagom till lunch. Tänk så mycket spännande det händer varje vecka på vår skola!

Förskolan
Vi började veckan med lek inne och ute. Barnen leker mycket rollekar nu och vi har bland annat åkt flygplan till Island. Vilka härliga och långa diskussioner vi får höra mellan barnen. Vi har även haft skapande och denna gång har vi arbetat med lera. I onsdags åkte de yngre barnen till mangroveträsket där vi såg apor och fiskar. Maries föräldrar kom på besök och hade med sig utklädningskläder till barnen och det tackar vi för. På torsdagssamlingen lärde vi skolbarnen och föräldrarna två ramsor och två lekar på storsamlingen vilket var roligt. Visst såg ni hur stolta barnen var att få stå i centrum för all uppmärksamhet? I den växer man!
Vi har även varit och badat i vår pool i veckan.

5-6-åringarna
Denna vecka har barnen gjort ett nytt experiment, nämligen ”ballongraketen”. Det är trevliga diskussioner under experimenten och de lyssnar och lär av varandra. Barnen har lekt olika lekar som ”Vem knackar på min rygg”, ”Vilken siffra tänker jag på”. Vi har också spelat sifferbingo. Just nu läser vi en kapitelbok för barnen som heter Sandvargen. När vi hade läst en julsaga fick barnen skriva en önskelista till jultomten. Vår lärarstuderande Emilie gjorde en djuraktivitet som var en samarbetsövning där barnen även fick göra bilder.

Åk 1-3
Denna vecka har vi jobbat vidare med våra planeringar. Vi har haft engelska där vi repeterat siffror och färger. Vi har tränat oss på att prata med varandra och föra en kortare dialog. Vi hälsar, hör hur vi mår, frågar vad vi heter och frågar hur gamla vi är. Alla har i läxa att prova att prata och fråga någon något på engelska. I matematiken jobbar flera barn med multiplikationstabellerna och tränar sig för att automatiserar dessa. Vi jobbar vidare med läsförståelse och läser olika texter samtalar och svarar på frågor om dessa. Skönlitterära böcker läses och bokrecensioner göres. Vi ger varandra boktips och pratar om våra läsupplevelser.

Åk 4-6
Barnen har verkligen arbetat flitigt med sina planeringar i veckan som bestått av en mängd olika uppgifter i de olika ämnena. Vilken fin arbetsro det varit även denna vecka och så mycket de hinner med under en vecka!
I måndags uppmärksammade vi den thailändska kungens födelsedag. I veckan har vi arbetat vidare och skrivit om honom och övriga kungahuset till våra Thailandsböcker. I samband med detta arbete har vi övat på att göra tankekartor, skriva stödanteckningar under genomgångar och sammanfatta till egna texter. Dessa böcker blir ett fint minne för barnen av tiden på Koh Lanta och något de kan visa klassen och vännerna hemma.

I matematiken har det bl a arbetats vidare med geometri och tabeller i gruppen. Några har övat vidare på att automatisera sina tabellkunskaper. I svenska har vi skrivit vidare på våra detektivberättelser och arbetat med skrivreglerna. I engelskan övar vi mycket på muntliga dialoger just nu och att våga uttrycka sig. Uppmuntra barnen att använda engelskan även på fritiden när tillfällena dyker upp! De kan mycket, mer än de tror ibland!

Åk 7-9
Denna vecka har flitens lampa lyst då eleverna jobbat extra hårt för att hinna med det som skall vara färdigt innan jul. Några elever har arbetat med musikuppgift där de skall göra sin egen blueslåt. En berg-och-dalbana med uppgivenhet och glädje har spridits i rummet i sammanband med denna uppgift. Resultatet blev jättebra. Kanske något att spela upp på en morgonsamling???

Det har även diskuterats allt från ekvationer, Ohms lag och Selma Lagerlöf i klassrummet. Spanska har också hörts i korridoren. Ytterligare en vecka full av kunskap!

Julavslutning
Vår julavslutning har vi på torsdag den 15/12 på kvällen. Alla är välkomna till skolan klockan 18.00 för gemensamt uppträdande och fika. Kvällen kommer att bjuda på en del sång och andra överraskningar. Fika kommer att finnas att inhandla till självkostnadspris. Om vädret tillåter tågar vi avslutningsvis gemensamt ner till stranden. Här skickar alla familjer upp sin rislampa till stämningsfull sång.

Tid: 15/12 kl. 18.00
Plats: Sanuk
Ta med: En rislampa/ familj

Övrigt
Efter julavslutningen börjar jullovet för alla barn! Vi hälsar alla gamla barn välkomna tillbaka tisdagen den 10 januari klockan 8.30.
Den 9 januari har vi välkomstmöte och inskrivningar för att våra nya elever och familjer på skolan.

Trevlig helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar
Personalen på Sanuk