Skip to content

Vecka 48 – Koh Lanta

Veckobrev 48 – Koh Lanta

Nu börjar vi med stormsteg närma oss jul! Det är lite svårt att komma in i den vanliga julstämning med denna värme vi har här. Julen står ju inte bara för tomten och paket utan är en tid av gemenskap och tid tillsammans vilket vi verkligen ser på rasterna. Här umgås vi över åldersgränserna och spelar volleyboll, fotboll och pingis. Några pojar andra leker häst och några spelar kort. Det är verkligen kul att se hur nya och gamla kontakter knyts och hur barnen socialiseras.

Idrott och hälsa
Idrotten denna vecka har vi haft på stranden. Vi i skolår 1-6 har haft övningar med fotboll och spelat fotbollsbrännboll. Vi har lekt trasan och andra kullekar. Lektionerna har avslutats med ett dopp i poolen. Nästa vecka är det dags för de första eleverna att hålla sina egenplanerade lektioner. Det ser vi alla fram emot. I 7-9 har det spelats rugby på stranden. Så det har kämpats!

Morgonsamlingarna
Denna vecka har vi ägnat mycket tid till att träna på våra adventssånger. När alla vågar släppa loss låter det riktigt bra. Vi har haft några lekar bl.a. en där vi tränade oss på att våga stå ensam inför varandra och dramatisera. Så många som vågade och gärna gjorde det flera gånger. Vad härligt det är att se hur trygga eleverna känner sig med alla! Vi har på morgonsamlingen fått veta mer om hur fredagens munkceremoni kommer att gå till och vad vi alla skall tänka på. Det skall bli spännande att få munkbesök och bli välsignade.

Storyline
I denna veckas Storylinearbete har våra djur flyttat in på ön. Våra experter har fått fördjupa sig i sitt djur. Här har alla fått tänka till över vad en expert bör kunna och hur de skall få till sig den kunskapen. Vi har arbetat med tankekartor och fakta ifrån olika källor. Här har även diskussionen kommit upp där några kritiskt har börjat fundera över olika informationer där olika källor säger olika saker. Djuren har vi format med hjälp av lera och placerats ut på ön i sina rätta miljöer. Våra experter har presenterat sina djur för resten av gruppen.

Adventssamling och munkceremoni
I fredags fick vi besök av prästen Maria och församlingsassistenten Ingvar från Svenska kyrkan i Phuket. Vi hade en adventssamling tillsammans i salan. Barnen på förskolan kom in med snäckor som de smyckade vårt bord men, två barn tände ljus och läste en text och så sjöng vi. Prästen Maria berättade också en berättelse för oss om ljuset. Sedan fikade vi tillsammans. Roligt att så många föräldrar och syskon också kom!
Efter adventssamling kom fem av öns buddhistiska munkar till skolan. De kom för att hålla en ceremoni och välsigna skolan och eleverna. Var och en fick också lämna fram ris till dem. En annorlunda upplevelse som barnen säkert alltid kommer att minnas!

Förskolan
Vi började veckan med att hälsa två nya barn välkomna. På samlingarna har vi övat på adventssånger till samlingen på fredag. Barnen är duktiga och tar i ordentligt. I tisdags hade vi skapande då vi målade på gipsfigurer.  Vi hade sångsamling i onsdags då vi börjat öva till julavslutningen.
I torsdags var vi på en heldagsutflykt. Vi började med att åka och mata elefanterna. Det var lite läskigt tyckte några av barnen men de flesta tyckte det var spännande. Vi fortsatte sedan vidare till Old Town och lekparken. Vi avslutade resan med att åka till Klong Khong-stranden där vi åt lunch och badade innan det var dags att åka tillbaka till skolan. Barnen hade roligt och tyckte det var mysigt. En härlig utflykt med många upplevelser! Det var trötta barn men nöjda barn som kom tillbaka till skolan…

Nästa vecka kommer de yngre barnen att åka på utflykt till mangroveträsket på onsdag förmiddag. Vi är tillbaka på förskolan till lunch. Se på anslagstavlan vilka som ska med!

5 och 6-åringarna
Barnen har haft olika experiment tillsammans med Monika. De fick göra ena fallskärmar en dag som de sedan fick ta med sig hem. Det är roligt att undersöka och experimentera med luft.Vi har också pratat om buddhism och om tempel. Barnen fick måla bilder på tempel. Det passade bra denna vecka då vi även haft besök av munkarna hos oss.

Vi kommer att fortsätta att dela barngruppen fram till jul. De äldre är för sig och de yngre för sig en stund på förmiddagarna. Vi delar också upp barnen i samma grupper när vi har läsvila för att se till att varje grupp får ut det mesta av vilan. De äldre har börjat läsa kapitelböcker och de yngre har bilderböcker och kortare läsvila.

Åk 1-3
Denna vecka har vi jobbat vidare och lärt oss mer på thailändska. Vi har tränat på namnen på flera frukter, oj så snabbt de lär sig! Vi har också fått veta mer om buddhismen och Buddha, så mycket spännande det finns att lära. I svenskan har vi skrivit dikt där vi först gjorde en tankekarta över våra sinnen.  Med hjälp av den skapade eleverna dikter ifrån antingen regnskogen eller havet. Vilka fina målande dikter det blev. Vi läste dikterna för varandra medan vi blundade och försökte leva oss in i dikten. I matematiken denna vecka arbetar alla elever med sina individuella planeringar. Här jobbas det med bråk, multiplikation, cm, klockan och addition.
När vi har jobbat med våra fördjupningar har vi tränat mer på att ta ut fakta ifrån texter, skapa en tankekarta och ifrån den skapa en egen text.  Denna text har eleverna redovisat för resten av gruppen.

Åk 4-6
I veckan  har det lästs, diskuterats och skrivits mycket om thailändska djur och växter. Vi har samtalat om vilka frågor man kan söka svar på när man skriver en faktatext. När texterna var färdiga, fick var och en redovisa sitt arbete för de andra. Att öva sig på att muntligt presentera uppgifter, är något som vi gör ofta. Barnen var riktigt duktiga både på att redovisa men också på att aktivt lyssna på de andra. Det är en viktig konst det också!

Vi har också arbetat vidare med våra detektivberättelser. Denna vecka har vi skrivit om städerna där berättelserna kommer att utspela sig.
I veckan hade vi en intressant religionslektion där vi samtalade om buddhismens ursprung och om Buddha. Vi fortsätter med det även nästa vecka. Be barnen berätta hur det hela började…De hade så många kloka tankar och kluriga frågor som vi ska söka svar på nästa gång.

I matematiken har vi arbetat vidare med bråkuppgifter och praktiska uppgifter.

Åk 7-9
Denna vecka har Simon varit och vikarierat för Marie. På idrotten har Simon introducerat rugby på stranden med eleverna. Alla elever gav allt vad de hade. Det var en fin stämning bland all sand och vatten.

Många glada tillrop hördes när elever i 7an dissekerat en fisk, närmare bestämt en snapper, på NO:n.

Övrigt
Denna vecka har vi hälsat två nya lärarstudenter välkomna. De kommer att stanna hos oss i två veckor.

Trevlig och avkopplande helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar
Personalen på Sanuk