Skip to content

Vecka 47 – Koh Lanta

Veckobrev 47 – Koh Lanta

Denna vecka har varit en riktigt händelserik vecka på skolan, eller hur?

Morgonsamlingarna
I veckan har vi övat på sånger till adventssamlingen nästa vecka. Några av sångerna var välbekanta för de flesta, andra var nya. I tisdags gjorde vi en lärakänna-övning, där det gällde att hitta någon i gruppen som stämde in på en viss beskrivning. En rolig övning där vi lärde känna varandra ännu bättre.
I onsdags övade vi på mer thaiord på morgonsamlingen. De elever som började hos oss i augusti kan många ord nu. De som kommit senare lär sig också de nya ord varje vecka. På torsdagen bjöd åk 1-6 på ett ”Storyline-smakprov”. I fredags hade vi avtackning av de elever vi haft förmånen att ha på skolan men som nu slutar hos oss och åker tillbaka till Sverige.

Storyline: Ön
I måndags var det dags för eleverna att skriva jobbansökningar åt sina karaktärer i vår Storyline om Ön. Professorerna Ling och Lee behövde ju hitta duktiga medarbetare till Ön. Barnen skrev med inlevelse och iver. De skrev om sig själva, intressen, familj, starka sidor och vilket djur eller växt de kunde mycket om. De gjorde sitt yttersta, då de visste att konkurrensen skulle bli hård!
Nästa dag dök professorerna upp här på skolan och genomförde intervjuer parvis. Barnen fick svara på kluriga frågor och motivera varför just de skulle få åka till Ön. Ansökningshandlingarna stämplades, likaså fick intervjupersonerna en stämpel på handen. Nu skulle Ling och Lee sova på saken och återkomma följande dag när de bestämt sig.
I torsdags avbröts vår storsamling lite abrupt, av att professorerna kom tillbaka till skolan. Det var dags för dem att berätta vilka som fått jobb på Ön. De nya medarbetarna presenterades och fick sina namnskyltar. När allt detta var klart, skulle gruppen åka iväg med skolbussen på expedition. Det hade blivit dags att utforska Ön på riktigt…

Föreläsning om havet av Lanta Diver
Denna vecka var Daniel ifrån Lanta Diver här och berättade för våra elever om livet i havet. Han pratade om alger, koraller och fiskarna i havet. Han visade bilder på djur i havet och svarade på alla elevernas frågor, vilket var jätte många. Daniel pratade också om vikten av att vara rädda om vår miljö och hur tokigt det kan bli om vi slänger plast och annat skräp i vår natur. Han avslutade att berätta om den hemska hajfensindustrin.

Regnskogsutflykten
Vi tog oss till regnskogen med skolans buss. Resan tog ca 30 minuter och sista biten åkte vi på guppig väg rakt in i vegetationen. Bussen parkerades och vi startade vår vandring. Första biten var upp på en brant och hal smal stig. För att ta oss upp behövde vi alla hjälpas åt. På vår vandring bland de enormt höga träden var det lummigt och mäktigt. Några provade på att slänga sig i lianer. Vi använde flera sinnen för att insupa allt intryck. Efter en bit fick vi vada fram i en bäck med kallt vatten. Vi kom fram till en stor grotta i ett berg. Här tittade vi på fladdermössen och på stalaktiterna som hängde ner ifrån grottaket. Vi undersökt grottan med en ficklampa, det var riktigt spännande. Här smakade det också gott med lite vatten och några kex. Vi vandrade vidare genom regnskogen.  Vi hörde syrsor som lät som billarm. Tillslut kom vi fram ett vattenfall. Här fick de barn som ville bada och duscha. Några tog på sig cyklop och undersökte vattnet närmare.  På vägen tillbaka till vår buss såg vi vackra fjärilar, grodor, termitstackar, larver och ett flertal elefanter. Vi tittade även på olika bladverk och pratade om vad som krävs för att något skall växa och trivas. Det var trötta men mycket nöjda barn som åkte tillbaka till skolan. Här serverades det sen lunch och gjordes en liten sammanfattning av dagens erfarenheter.

Träslöjd åk 3-6
I fredags var det dags för eleverna i åk 3-6 att ha träslöjd. Tillsammans med slöjdläraren Simon ska barnen tillverka lampor på fredagarna framöver. Arbetet gör uppehåll nästa vecka då det är advent och munkceremoni. Nästa gång blir med andra ord v 49. Slöjden blev ett trevligt avslut på en händelserik vecka.

Idrott och hälsa åk 1-6
På tisdagens idrottslektion var vi på stranden och tränade oss på volleybollens grundslag. Vi passade bollen mellan oss i mindre grupper och försökte få så många pass som möjligt. Som uppvärmning lekte vi tärningsleken, oj vad en del fick springa! Lektionen avslutades med lite lekar i poolen. Torsdagens lektion var vår stora långa regnskogsvandringen. Här kämpade vi oss fram i olika vegetationer!
Nästa vecka ska långtidseleverna börja leda idrottslektionerna. Lektionerna skall hållas i par där vi har delat in eleverna. Planeringar har börjat skapas men finslipas vidare nästa vecka.

Förskolan
Denna vecka har det lekts många rollekar i mellanrummet. En dag bestod leken av en stor familj med mamma, åtta barn och en katt. Barnen hade roligt och det var härligt att lyssna på deras diskussioner. De kom fram till att de nog själva inte skulle vilja ha så många barn när de blev stora. Det skulle nog bli alldeles för jobbigt… Oj, så gott de skrattade!
Under vecka har vi även hunnit med att ha Röris, gymnastikövningar till musik, och tillverka ljusstakar tillsammans med eleverna i åk 1 och 2.

I tisdags hade 5-6åringarna skapande verksamhet med Monika. Vi har även pratat om skillnaderna och likheter mellan Thailand, Sverige och Danmark. I torsdags gjorde gruppen en uppskattad utflykt till mangroveträsket. Barnen fick se mangroveträd, vinkkrabbor, slamkrypare, apor, spottfiskar, en sköldpadda och haj. Mest spännande var nog att mata aporna från båten!
Att experimentera är roligt! I veckan har gruppen undersökt russin och kolsyrad dryck. Fråga barnen gärna om detta så får ni höra mer…

Vi har börjat dela upp barnen i olika grupper nu när vi är fler barn och pedagoger. 5-6åringarna har olika aktiviteter med Monika och 3-4åringarna är med Marie och Marika. En del aktiviteter har vi tillsammans och en del var för sig i dessa grupper. Titta gärna på vår anslagstavla där de olika aktiviteterna står.

Åk 1-3
Denna vecka har det hänt mycket på skolan. Vi har jobbat vidare med vår Storyline och lagt mycket tid på detta. Nu arbetar alla vidare med sina individuella planeringar. Alla barnen har jobbat hårt med den analoga klockan och gjort stora framsteg.
I svenska jobbar vi vidare med läsförståelse. Vi pratar om texter och analyserar innehållet. Vi läser tyst en stund varje dag. Så många olika böcker det läses och våra läsloggar fylls på. Vi delar med oss av våra boktips till varandra. Vi fortsätter med bokstavsarbete för några medans några barn arbetat mer med stavning och vokaler.
Denna vecka har vi lärt oss färgerna på thai. Vi har även repeterat dem på engelska. Eleverna är så sugna på att lära nya språk och orädda att testa det de lärt. Oj, så många olika språk vi testar!

Åk 4-6
Även i denna grupp har det arbetats mycket med vårt Storylinetema. Utöver detta, har vi även arbetat vidare med de individuella planeringarna. På svenskalektionerna har vi fortsatt att förbereda för våra detektivberättelser. Vi har samlat idéer till staden där berättelsen kommer att utspela sig. Förutom det har vi även övat vidare på stavning och läsförståelse.

På matematiken arbetar vi nu med geometri tillsammans. Vi har arbetat med olika geometriska former, längd- och areaenheter, gamla mått mm. Nästa vecka fortsätter vi och gör gruppuppgifter tillsammans.
Just nu arbetar vi extra intensivt med engelskan. På olika sätt kommer vi att fokusera på muntliga övningar i vardagssituationer. På fredagar kommer gruppen att få hem en läxa att öva på följande vecka. Läxan kommer tillsammans med utvärderingsboken.
Då vi både fått höra en föreläsning om havet och gjort utflykt till regnskogen, har vi denna vecka samtalat och skrivit om den thailändska naturen på NO:n.

Nästa vecka
Nästa vecka firar vi advent på fredag morgon den 2/12. (Inte på måndagen som det stått i tidigare veckobrev.) Då är alla föräldrar hjärtligt välkomna att delta. Till vår hjälp denna fredag har vi en präst ifrån Svenska kyrkan som kommer att prata lite kort om advent. Vi kommer att sjunga lite sånger mm. Efter adventssamlingen är det föräldrafika. Storsamlingen är alltså på fredag vecka 48.

Efter fikat kommer vi på skolan ha en munkceremoni. Munkarna kommer för att välsigna skolan och alla barn. Ceremonin kommer att starta efter halv tio och pågå ca en timma. Alla som vill är välkomna att delta. Tänk på att ni har på er en tröja som täcker axlarna samt byxor eller shorts som går nedanför knäna. Tänk också på att inte ha på er färgen orange, den är enbart till för munkarna denna dag.

Till sist vill vi tipsa er alla om att boka in torsdagen 15.12 på kvällen. Då kommer vi att ha julavslutning och redovisning av vårt Storylinetema. Som kompensation för denna kväll är eleverna lediga fre 16.12. Mer info om avslutningen kommer senare. Hjärtligt välkomna!

Trevlig helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk