Skip to content

Vecka 45 – Koh Lanta

Veckobrev 45 – Koh Lanta

I måndags var det dags att börja skolan igen efter höstlovet. Det var en extra rolig måndag eftersom vi fick välkomna många nya elever och lärare till vår skola! Det kändes allt lite pirr i luften vid presenstationerna på morgonsamlingen. Vi önskar alla familjer varmt välkomna till oss på Sanuk- Svenska skolan Thailand!

Loi Kratong
I torsdags firade vi Loi Kratong på genom att tillverka ”bananbåtar” tillsammans. Loi Kratong är en stor thailändsk ljushögtid som firas stort i hela landet.  Vi tillverkade kratongerna av bananträdets stam och blad. Sedan smyckade vi dem med blommor, ljus och rökelser. Efter skolan fick alla barnen ta med sig sina konstverk hem och uppdraget att sjösätta kratongerna på kvällen.
Vi såg många av barnens kratonger sakta segla ut i havet vid Old town i fullmånens sken! Andra startade sin seglats från Klong Dao stranden och Long Beach. Tack alla föräldrar och släktingar som kom och hjälpte till med tillverkningen av kratongerna!

Morgonsamlingarna
Denna vecka har vi lagt mycket fokus på att lära oss varandras namn. Vi har lekt namnlekar och lekar där vi möts och ser varandra. Vi har pratat om rastmiljön och i grupp har eleverna fått brainstorma kring vad man kan och skulle vilja göra på rasten. Dessa förslag kommer vi att arbeta vidare kring. Vi har även tackat av två elever och våra två lärarstuderande som har lämnat oss och rest tillbaka hem till Sverige.

Storyline
Nu har vi startat upp höstens spännande storyline! Under ca fyra veckor framöver kommer eleverna i skolår 1-6 arbeta tillsammans. Vi kommer att bygga upp en historia kring en forskningsstation på en ö här i Thailand.  Arbetet är mycket elevcentrerat och bygger vidare på elevernas förförståelse och nyfikenhet.
Storyline är en metod som ursprungligen kommer från Skottland. Den är numera sprid till många länder bl a Sverige. Det är ett tematiskt arbetssätt där en fiktiv berättelse är central och för arbetet vidare.
I onsdags fick barnen en uppstart på storylinen i form av en liten teater. Forskarna Ling och Lee berättade om den unika ön som de har fått tilldelat och som de nu behöver forskare till. Lika plötsligt som de kom, försvann de på en moped med ett brev till posten….Fortsättning följer med andra ord.

I klassrummen fortsatte arbetet med att eleverna fick resonera i grupper tillsammans hur denna forskarö skulle kunna se ut. De ritade också skissförslag som de presenterade för varandra. På fredagen gav vi positiv feedback på varje förslag. Arbetet med storylinen kommer att pågå ca 4 veckor.

Idrotten
Denna vecka har vi i F-6 haft ett idrottspass i poolen. Vi tränade ryggsim och kämpade hårt med våra bentag. Alla fick även prova på att livrädda varandra i poolen. Här märkte alla hur viktigt det var att verkligen kunna tekniken för bentagen ordentligt. Det var svårt, men kul och vi kommer fortsätta att träna.
Eleverna i 7-9 har haft det sista svettiga aerobicpasset och spelat volleyboll i poolen.

Förskola
Vi började veckan med att hälsa sex nya barn och två pedagoger välkomna. Monika kommer att arbeta här på förskolan på Koh Lanta och Kirsi kommer att arbeta på förskolan i Huay Yang.
Vi har haft skapande och då gjorde vi fjärilar och vi har haft sångstund. I torsdags hade vi röris och på eftermidagen gjorde vi Loi Kratong båtar. Föräldrarna kom och hälsade på och hjälpte sina barn. Vi hade en trevlig stund tilsammans. IVeckan avslutades med lek och bad i havet. På vår fina strand finns mycket roligt att göra och upptäcka!

F-2
På engelskan denna vecka har vi lärt oss flera nya färger. Vi har sagt färgerna, bett om olika färger och sjungit en sång.

I matten har vi jobbat vidare med matematiskabegrepp så som jämna/udda tal och hälften och dubbelt. Alla har sedan arbetat vidare på sin nivå. Vi har introducerat räknesaga och pratat matematik i grupp kring bilder. Med bilden som stöd har vi även skapat räknesagor.

I svenskan är skrivprojektet avslutat och alla har gjort en utvärdering och fått en skriftligkommentar av vår student Erica. Idag fredag är det våra duktiga lärarstudenters sista dag och vi önskar dem lycka till. Nästa vecka kommer vi att inrikta arbetet i svenska på läsförståelse och arbeta hårt med det fram till jul.

3-6
Denna vecka har gruppen arbetat vidare med sina individuella planeringar. I svenskan har barnen nu avslutat sitt skrivtema med vår lärarstuderande Caroline. De har läst upp sina berättelser och utvärderat sitt arbete med henne.
Tillsammans med Caroline har de även arbetat med värdegrundsövningar genom samtal, drama och att skriva reflektioner. De har funderat tillsammans på den gyllene regeln. Det märks att gruppen tycker om stå på scen och det gör de riktigt bra!

I matematiken har kommer vi att arbeta med geometri framöver, så många har börjat med det i veckan. I veckan har vi också lärt oss namnen på thailändska frukter. Nästa vecka ska vi lär oss ännu fler. Barnen är verkligen nyfikna på språket och vill lära sig massor!

7-9
I måndags började Marie Höglund på skolan. Hon kommer att ansvara för skolår7-9. Eva återgår till rektorsuppgifterna och Marika kommer att arbeta både på förksolan och som skolkoordinator framöver.

Avslutningsvis vill vi tacka våra duktiga lärarstuderande Caroline och Erika för er tid här på Sanuk. Ni har varit en stor tillgång på skolan och vi önskar er lycka till i framtiden.  Det har varit inspirerande och lärorikt att ha er här på Sanuk!

Det var ett smakprov på allt roligt, sanuk, som hänt på vår skola denna vecka!
Undra just vad nästa vecka bjuder på? Det vet vi snart….

Trevlig helg till er alla!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk