Skip to content

Vecka 17 – Koh Lanta

Veckobrev 17 – Koh Lanta

I onsdags kom så äntligen alla barnen från norra Thailand, ”Children of the Forest” till oss på skolan! Det är 23 barn som kommit till Koh Lanta för att vara med om en oförglömlig resa! Under en veckas tid ska barnen få uppleva och upptäcka roligheter som ön har att erbjuda. För många av barnen är det första gången de ser havet och leker på en strand.

Samarbetet med ”Children of the Forest” är ett sätt för oss att gengälda lite av thailändarnas enorma generositet. Behovet av hjälp är stort för dessa burmeniska barn som lever som statslösa flyktingar i Thailand.

När barnen kom på besökte oss började vi med att leka några namnlekar i salan tillsammans. Sedan gjorde vi en rolig klädstafett på skolgården. Titta gärna på bilderna i galleriet. Stafetten bjöd på många fniss och hjärtliga skratt.

När vi lekt färdig, tillverkade vi geckoödlor av pärlor och fikade. Vi tackar Dieck´s Deli för fikabrödet! Innan bussen åkte iväg, packade vi den med alla fina saker som samlats in under året. Det hade blivit säckvis med kläder, skor,leksaker, husgeråd, textilier och mycket annat. De insamlade sakerna uppskattade mycket och kommer att göra stor nytta.

På torsdagen åkte vi till stranden Long Beach för att träffa våra kompisar igen. Vi byggde sandslott tillsammans i små grupper. Grupperna fick skapa varsit konstverk och presentera det. När
barnens lärare tog fram strandleksakerna som vi skänkt, var det rörande att se glädjen hos dessa barn. Oj, så glada de blev och vilken lycka de utstrålade när de satte igång och lekte. På fredagkvällen ordnades en avslutningsmiddag med dans. Vilken fantastisk och händelserikvecka barnen haft!

Dagarna med våra vänner har berört oss alla på olika sätt. Det som vi så ofta tar som en självklarhet är ju inte det för andra. Vi har också lärt oss vilken skillnad vi kan göra tillsammans! Vi önskar barnen och deras lärare en säker och lycklig resa hem och önskar dem varmt välkomna tillbaka nästa år igen.

Rekryteringar
Just nu är rektor Eva i full gång med att rekrytera pedagoger inför nästa läsår. Med anledning av detta, åker Eva till Sverige i slutet av nästa vecka. Om ni har några frågor mm till henne, tänk på att hennes sista dag på skolan är tor 3 maj.

Förskolan/Barnklubben
Vi började veckan med att vara med på skolans samling i salan då de hade drama. Barnen tyckte det var roligt att vara med och fick även ha några roller. Vi har haft skapande i veckan då vi målade med täckfärger. Barnen leker mycket både inne och ute. Ute sparkar vi boll, spelar bandy och cyklar.

När vi hade röris fick vi besök från Children of the forest så vi lekte olika lekar tillsammans med barnen som var på besök. Barnen hade en härlig dag tillsammans och vi avslutade med en fika ihop.

Barnen sjunger på samlingarna och vi gör ramsor. Efter maten har vi läsvila och barnen vill hör många sagor just nu. Det är mysigt att sitta länge och läsa saga efter saga och barnen väljer vilka sagor de vill höra just nu.

Vi har även varit i poolen och badat. Barnen tyckte det var skönt med ett dopp i värmen och ville vara kvar länge. Vi hade med oss flaskor som barnen lekte restaurang med och vi blev serverade både mat och dricka. Favoritdrickan var ”coca-cola” och ”olika shaker”. Med fantasins hjälp är allt möjligt!

Åk 1-3
Veckan har liksom sprungit iväg. Vi har letat oss tillbaka till istiden och försökt tänka oss in i hur det var att leva då. Vi har jobbat med texter och svarat på frågor och ritat bilder kring saker i naturen som istiden skapat bl a rullstensåsar och flyttblock. Som bild och teknikuppgift denna vecka har vi satt ihop Mammutskelett. Alla har i fantasin blivit arkeologer som hittat skelettdelar av en Mammut. För att kunna sätta ihop delarna rätt har vi följt en arbetsbeskrivning. Det kräver att vi läser flera gånger, funderar,
diskuterar och provar oss fram.

I svenskan har vi börjat skriva en saga om en jätte. Vi blev inspirerade av sagorna kring flyttblocken. Alla har börjat med att skriva långa utförliga, beskrivande texter om jättens utseende
och personlighet. Till sagobörjan har alla gjort fina bilder på Jätten och hur han bor. Konstigt nog har alla våra jättar blivit killar.

Åk 4-6
I veckan var det vår tur att ordna storsamlingen. Vi bestämde oss för att göra en redovisning av olika arbeten som vi arbetar med i gruppen just nu. En av alla våra modiga elever läste upp sin fantasifulla berättelser, några berättade om vårt kemiprojekt, om vår spännande högläsningsbok om ”Extra”. Vi avslutade
med ett engelskt skådespel. Vi har sagt det förut, men tar det gärna igen. Vilka modiga och duktiga elever vi har på skolan! Vilken utveckling vi kan se,underbart! Inte bara allt de vågar, utan allt de kan och vill.

Vårt kemiprojekt fortskrider, nu har vi tagit reda på hur kemikalierna reagerar om man droppar rödkålssaft på dem. Resultatet förvånade, överraskade och väckte nya frågor. Fortsättning följer,
snart är vi nära lösningen på vilka de okända kemikalierna är…

Som ni säkert hör hemma också, läser barnen just nu en fortsättninskurs i thailändska. De elever som går länge på skolan
hinner lära sig en hel del thai. Det är fashinerande att se hur lätt barnen har för att lära sig nya ord och fraser. Kul att se hur motiverade de är och nyfikna på detta annorlunda men spännande språk.

Vi önskar er alla en riktigt härlig helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk