Skip to content

Vecka 15 – Koh Lanta

Veckobrev 15 – Koh Lanta

Nu har vi fått beskedet som väntat på länge! Nästa vecka kommer vi att få ett efterlängtat besök på skolan av barnen från norr, “The children of the Forest”. Vi ser fram emot att träffa dem och tillbringa veckan tillsammans. Ett av klassrummen börjar bli fullt nu alla fina saker, kläder, leksaker, husgeråd, skor, väskor mm som ni så generöst delat med er av. Vi vet att dessa saker samt pengarna som vi samlat in kommer att göra skillnad för våra vänner. Om ni har ytterligare saker ni vill skänka, passa på att göra det i början av nästa vecka så att det hinner packas och sorteras också. I skrivande stund vet vi inte exakt vilken dag gruppen kommer till oss på skolan, vi återkommer med närmare information så fort vi vet mer.

Förskolan/ Barnklubben
Vi har hälsat två nya barn välkomna hit till oss även denna vecka!

Vi har haft en härlig vecka tillsammans där leken har stått i centrum. Det har varit superhjälte-lekar i salan, spännande båtutflykter med vår lilla longtailbåt. Vi har hoppat iland och utforskat spännande fantasiöar. Grävskopor och lastbilar har lasta sand till hinkarna som sedan förvandlats till sandkakor med smarrig chokladsås. Dockorna har blivit väl omhändertagna med mat, vagnsåkning och sömn.

När vi hade skapande verksamhet tillverkade barnen egna nyckelringar av pärlor och tråd, jättefina geckoödlor. Röris var som vanligt uppskattat, vi höll till och med på längre än tänkt efter barnens önskemål. I poolen gjorde vi olika volymexperiment. Hur många flaskor går det åt till att fylla en hink? Hur många kapsyler med vatten behövs det för att fylla en mugg?
De stora barnen har haft mattelek och språklek tillsammans med Johanna och Emelie som gör sin sista vecka här hos oss. I samlingen har vi bl a sjungit och pratat om indianer. Vi har även lärt oss en puls_ och rytmramsa om ett läskigt skelett.

På fredagen firade vi Songkran genom att ha en massa härlig vattenlek på gården!  Ni kan ju bara gissa hur roligt vi hade! I veckan har vi sagt hejdå till tre barn som har slutat och till våra två duktiga lärarkandidater Johanna och Emelie!  På onsdag nästa vecka ger vi oss iväg på utflykt till lekplatsen i Old Town under förmiddagen.

Åk 1-3
I veckan har vi haft mattekluringar i par och i grupp. Vi har tränat oss på att sätta ord på våra tankar och delge varandra hur vi tänker. Vi hade ett problem där vi alla hade olika ledtrådar som vi läste för varandra. Tillsammans skulle vi lista ut det hemliga talet. Vi fick ledtrådar som udda, delbart med mm. Vi fick läsa ledtrådarna flera gånger. När vi sen började rita gick det mycket lättare.

Nu har treorna gjort sina första nationella prov.  Första proven var ett läsförståelsetest och ett läsflytstest. Full fokus och superresultat. Ettorna har testat på ritsagor. Emelie vår lärarsstudent startade med att läsa några ritsagor innan barnen fick prova på själva. Det skrevs och ritades sagor som vi alla sen fick höra. Vilken iver och fantasi detta gjordes med!

Vi har nu avslutat vårt område om Asatro och Asagudarna. Vi har lyssnat på sagan om Iduns äpplen och ritat bilder kring sagan.  I par har eleverna gjort tankekartor och texter kring olika gudar. Vi tränade oss på att göra talarkort och på att redovisa för andra det vi lärt.  Det var modiga tjejer som på storsamlingen berättade för barn och föräldrar om Oden, Tor och Freja.

Åk 4-6
Hos eleverna i åk 4-6 har det experimenterats mycket under veckan. Vi har undersökt fem (för eleverna okända) pulver. Vi har undersökt dem och beskrivit ämnena så noga vi kan. Vi har samlat ”kemiord” tillsammans för att kunna skilja ämnena åt. Vi har också undersökt hur de reagerar om vi droppar vatten på dem. Nästa vecka fortsätter vi att undersöka dem vidare på andra sätt.

Det var imponerande att se vilken iver gruppen hade att sätta igång och arbeta igen efter lovet. Vilken arbetsglädje och energi de har! Det märktes att alla hunnit ”ladda batterierna” under påsklovet inför terminens sista intensiva etapp.

Nästa vecka börjar fortsättningskursen i thailändska, något som jag vet att gruppen ser fram emot. Be barnen berätta för er, och kanske lära ut, vad de övar på.
Vi har fått höra flera härliga redovisningar i veckan om skorpioner och egna berättelser. Barnen delar gärna med sig av sina arbeten och inspirerar varandra!

Idrott
Nu har alla skolbarnen idrott tillsammans på tisdagar och torsdagar. I tisdags lekte vi hajen kommer som uppvärmninga, doppboll som aktivitet och avslutade med evigheten. Det var många leende och mycket skratt. Härligt att se alla kämpa till max samtidigt som alla vet att det bra är på lek. I torsdags var det vollyboll på planeringen. Vi tränade fingerslag, upplägg och smash i mindre grupper. Som avslutning spelade de äldsta match där vi tränade extra på att få tre tillslag. Från och med nästa vecka kommer torsdagspassen planeras och ledas av elever, det ska bli spännande att få ta del av allas lektioner.

Sawatdee Pii Mai! Gott Nytt År!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk