Skip to content

Vecka 10 – Koh Lanta

Veckobrev 10 – Koh Lanta

Inte ens ett ihållande regn kan stoppa våra fantastiska Sanuk-sångfåglar! Ett stort tack till alla våra fantastiska elever för det härliga uppträdandet på Laanta Lanta Festivalen i torsdags! Ni gav verkligen järnet och bjöd på er själva! Oj, så ni imponerade på oss alla! Tack alla familjer också för att ni trotsade vädret och kom och lyssnade på oss.

Morgonsamlingarna

I måndags satt vi i grupper om ca 15 barn och gjorde värderingsövningar. Alla tränade sig i att ta ställning och kunna motivera varför. Det är härligt att få ta del av så många kloka tankar. Morgonen efter gjorde vi en klurig samarbetsövning där det gällde att vända en matta tillsammans med sin grupp. I onsdags fortsatte vi med kompismassage och fick en ny kompis att massera. Det var så tyst att vi till och med hörde fågelkvitter. I torsdags var det dags för storsamling och genrep inför kvällens uppträdande på Lanta Lanta festival. Veckan avslutades med flera avtackningar av både elever, lärare och lärarstudenter.

Påsklov vecka 14
Vi påminner om att påsklovet som närmar sig. Vecka 14 är hela skolan stängd.

Myggmedel!
Den senaste tidens regn har medfört att det finns mer mygg just nu. Vi påminner om vikten av att använda myggmedel, både på dagen och på kvällen. Se till att barnen även har myggmedel i väskan så att de kan ta det på sig efter idrottslektionernas bad. Förskolebarnen kan förvara myggmedlet i sina lådor.

Thailandstema: Paddleboarding och batik
Denna vecka var det en grupp som fick prova på ett nytt Thailandstema, nämligen paddleboarding. Efter lite enkla instruktioner var det dags för oss att prova. Havet var stilla och alla kom upp på brädorna fint. Sedan gällde det att hålla balansen när det var dags att paddla… Alla kämpade väl och det hördes många goa skratt under eftermiddagen. Efter ett tag började det blåsa lite mer och genast blev utmaningen ännu större. Det var ett nöjt men trött gäng som efter avslutat pass promenerade tillbaka till skolan.

På tisdagens andra Thailandstema fick 10 av skolans elever göra batiktavlor. I skolan hade de först fått göra en skiss i formatet 30X30 cm. Sam hjälpte dem sedan att sätta vitt tyg i ramar. På tyget fick de med blyerts rita upp mönstret enligt skissen. Detta mönster fylldes sedan i med speciella pennor, fyllda med varmt vax . Därefter var det dags för själva färgskapandet. Och vilka fina färger det fanns att välja bland! Tavlorna fick sedan torka till dagen efter då Sam kom tillbaka och kokade tygbitarna och gjorde så att de blev tvättbara. På onsdagen fick tio mycket nöjda elever ta med sina fina batiktavlor hem. Missa inte de fina bilderna från båda temana i galleriet!

Insamlingen till “Children of the Forest” fortsätter
Vi vill påminna om insamlingen av kläder, skor, leksaker, hygienartiklar, husgeråd mm som pågår på skolan. Om ni har saker som ni inte vill ta med er tillbaka till Sverige, tar vi tacksamt emot det. Det går bra att lämna gåvorna i klassrum 7 på övervåningen. De insamlade sakerna kommer att överlämnas innan skolan stänger för säsongen i juni. Vi tackar er som redan lämnat gåvor och vet att de kommer att bli till stor glädje för många!

Förskolan / Barnklubben
Vi har som vanligt haft en skön vecka på förskolan och i barnklubben. På morgnarna har vi börjat med att ha samlingar var för sig och sedan varit tillsammans under resten av dagen. Från och med måndag 12 mars är förskolan och barnklubben tillsammans.
Vi startar varje dag med gemensam samling i rum 2. Många barn har pratat om att de sett fladdermöss här i Thailand, så vi har gjort fladdermöss. Vi har också målat gipsfigurer när vi har haft skapande.

På Röris har vi provat några nya låtar från ”Miniröris 3”. Härligt att se alla glada skuttande barn som också njuter av att få slappna av på slutet. På samlingarna denna vecka har vi övat alla sjunger inför Lanta Lanta Festival, vi har också haft massagesagor och lekt lekar.
Denna vecka välkomnar vi Johanna och Emelie, förskollärarstuderande från Högskolan Jönköping, till oss! Vi säger också hej då till fyra barn som reser hem till Sverige. Det har varit så kul att ha er här hos oss.

Nästa vecka badar vi i poolen på torsdag och går till stranden på fredag.

Förskoleklassen
Roligt att vi har blivit flera i klassen igen. Denna vecka har vi varit tio barn. Nästa vecka och fram till påsk är vi nio barn. Emelie, vår lärarstuderande har också börjat denna vecka. Hon ska vara i klassen i två veckor. Så nu passar vi på att dela klassen vid olika tillfällen t.ex. vid språklek eller praktisk matematik.

Denna vecka har vi fortsatt att jobba med olika ljud i språklek. Vi lyssnar och lägger klossar efter hur många ljud vi hör i ord. Barnen får även lyssna på olika ljud och sätta ihop dem till ord. I mattelek har vi arbetat med volym (full, halvfull, halv, halvtom och tom) Vi har fyllt hinkar med vatten och ritat och målat. Vi har spelat olika mattespel. Bra att träna turordning, regler och att kunna vinna / förlora på ett bra sätt. I bild har barnen gjort hand avtryck som blev till härliga elefanter. Vi fortsätter att jobba med färger i Thaitemat. Nu tillverkar alla sin egen färgbok. Veckans experiment handlade om att förutsäga hur många vattendroppar det ryms på ett mynt. Det ryms fler  än man tror. Fråga gärna barnen hur många.

Denna vecka gjorde vi ett besök till templet. Innan hade vi pratat lite om buddhismen, prinsen Siddharta Gautama och om vad munkarna gör i templet. Barnen fick tända ljus och rökelse och vi gav gåvor till munken. Vi fick även lära oss att vaja på rätt sätt. Barnen tyckte det var intressant, efter fick de dokumentera tempel besöket.

Åk 1-3
I veckan har vi pratat om ordklassen substantiv. Vi har provat vilka ord som hör till ordklassen och hur vi kan böja orden. Nu har nästan alla kommit igång ordentligt i sitt berättelsearbete. Huvudpersoner beskrivs och händelser kommer till. Vi tränar oss på att beskriva mer och tydligare så att mottagaren förstår.

I matematiken jobbar vi vidare med subtraktion. Vi pratar om skillnader och undersöker likhetstecknet. Vi har gjort ett test på lillasubtraktionstabellen som alla klarade galant. Klockan har varit ett annat område vi har jobbat hårt med i veckan. Vi har samtalat, testat och undersökt. Nu gäller det att fortsätta öva för att verkligen kunna klockan.

Åk 4-6
Hos eleverna i 4-6 har det arbetats extra mycket med muntliga övningar både på svenska och engelska. På svenskan har vi diskuterat olika ämnen och på engelskan har vi övat på dialoger. Det är en härligt diskussionsvillig grupp att arbeta med som vågar tycka till och lyssnar intresserat på varandra. De äldsta har bl a arbetat med könsroller i massmedia och med källkritik. De har titta närmare på olika tidskrifter samt hemsidor på nätet och jämfört. Vilka intressanta tankar som fanns i gruppen när vi diskuterade ämnet ur olika synvinklar.

Vi har även tränat på med läsförståelse av olika slags texter. Vi har bl a läst fakta- och skönlitterära texter, tidningsartiklar och reportage.
Det är roligt att se elevernas goda läsutveckling! Många elever säger att de läser mer här, än de brukar gör hemma i Sverige. Kanske finns det mer tid här för läsning både hos barn och vuxna.

Åk 7-9
Veckan som gått har varit väldigt produktiv trots det regniga vädret. Under veckan som gått har eleverna i 7-9 arbetat på med sina planeringar. Vissa elever har haft i uppgift att mäta balkongen på skolan medan andra har fått sitta med matematiken och öva inför nationella prov. Vi har också elever som just nu håller på och skriver nationella prov i svenska. De elever som hade slöjd i veckan blev överraskade av en, minst sagt, stor skur men det blev inga sura miner för det. Stämningen i klassen har varit positiv och framåtblickande då många elever har känt att de kunnat bocka av ett och annat från deras planering. Det viktiga är att flitens lampa lyser över Sanuk-skolan. Detta är också sista veckan för våra lärarkandidater, Blazena och Adisa, som har varit hos oss i fem veckor. Vi tackar dem för tiden här och önskar all lycka i framtiden!

Idrott
F-1 har varit i poolen och lekt flera roliga lekar. Det har även tränats simteknik.
Åk 2-4 har haft fotbollsbrännboll på stranden. Det sprangs, samarbetades och kämpades. Vilken rörelseglädje! I poolen hade vi tärningsstafett, tränade crawl och hopplekar. Nu har alla kommit igång ordentligt med sina bentag och armtagen ser bättre och bättre ut. Vi finslipar vidare på tekniken. Tänk på att det är bra om vi har simglasögon eller cyklop då vi är i poolen!

Trevlig helg!
Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar Personalen på Sanuk