Skip to content

Vecka 7 – Koh Lanta

Veckobrev 7 – Koh Lanta

Att resa berikar livet på så många olika sätt! Resorna ger fina minnen och vänner för livet. Det är härligt att se vänskapen som spirar på skolan just nu och få vara en del av den! Här leks och arbetas det över åldergränser, tjejer och killar tillsammans, liten och stor. Så roligt att se, riktigt Sanuk!

Alla Hjärtans dag tis 14.2.
I tisdags uppmärksammade vi Alla Hjärtans dag på olika sätt. Har ni sett vår hälsning till er alla i galleriet på hemsidan, det fina fotografiet?

Sportlov vecka 8
Vi vill påminna om att de elever som går på skolan 12 veckor eller mer, har sportlov nästa vecka. Vi önskar er en trevlig lovvecka!

Morgonsamlingarna
Vi började veckan med att göra en samarbetsövning med beröring. Vi använde oss av kort med namnen på olika kroppsdelar.  Grupperna skulle tillsammans hålla fast så många kort som möjligt. Maries grupp briljerade med hela 16 kort! Vilket samarbete!

I tisdags, på Alla hjärtansdag ,var vi alla klädda i rött och rosa. Vi fick höra om Valentin och den vanligaste myten kring honom.  På onsdagen fick vi höra en massagesaga om småkryp. Det var härligt att få massage! I fredags skapade vi fantasifigurer i grupper om tre. Här fick vi inte prata utan bytte penna med varandra efter signal. Grupperna gav figurerna namn och tre saker de är bra på. Vi avslutade med att presentera våra figurer för resten av eleverna.

Thailandstema: Elefant och Blomtillverkning av återvinningsmaterial
På tisdagens Thailandstema hade vi fem olika aktiviteter denna vecka. Här i veckobrevet ger vi er ett smakprov från två av temana.

En av grupperna fick denna gång åka till elefanterna för en ridtur i regnskogen. Det var en förväntansfull och pirrig grupp som åkte iväg. Väl framme var det dags att klättra upp på de stora elefanterna och rida iväg. Ridturen gick genom ett vackert prunkande grönt landskap.
Efter ridturen fick vi se en show med en liten elefant. Den kunde göra konster av olika slag.
Vi fick även se när de tvättade elefanten. Plötsligt busade den med oss och bjöd oss på en dusch också! Blöta, men nöjda åkte vi tillbaka till skolan.

Hela klassrummet doftade tvål när eleverna gjorde blommor av gamla tvålförpackningar. 5×10 cm stora bitar klipptes och veks i mitten längs långsidan. Där remsan var vikt klipptes småfransar. Därefter rullades biten hårt ihop och en blomma växte fram. Flera sådana blommor gjordes och sattes fast på en ståltråd som sedan bildade en gren med blommor.
Det var mycket småpill och tungan fick hållas rätt i mun. Eleverna blev mycket nöjda med resultatet.

Förskolan/Barnklubben

Under veckan som gått har det som vanligt varit stor glädje och lust att lära ifrån era barn. Tack för att vi får ”låna” dem under dagarna, de är så härliga! I veckan har vi firat Alla Hjärtans dag och haft lite hjärtpyssel. Vi har gjort fina kort och pärlhjärtan. Det delades ut många kramar också.
I onsdags var vi på utflykt till templet. Vi lärde oss lite om Buddismen och hur vi ska visa respekt inför munkarna innan avfärd. Alla barn fick lämna gåvor och vi tyckte nog alla att det var en spännande och lärorik utflykt!I veckan kom vår vän Ingeborg äntligen förbi oss igen! Hon tackade alla barn för hjälpen med uppdrag som hon gett oss. Hennes sista uppdrag till oss var att lära henne hur den thailändska flaggan ser ut. Enkelt, tyckte barnen och satte genast igång med att måla flaggan.

Våra poolbad är väldigt uppskattade av barnen och den här veckan har de äldsta barnen på förskolan haft poolbad tillsammans med förskoleklassen. De hade sim- och dykträning , alla tyckte att det var kul!
I torsdags var det barnklubben, förskoleklassen och de äldsta barnen på förskolan som stod för programmet på storsamlingen i salan. Visst är de väl duktiga på att sjunga och uppträda?

Nästa vecka kommer några barn från barnklubben och förskolan att åka på utflykt till Mangrove träsket, se vidare information om vilka barn på våra resp. anslagstavlor.
Barnklubben kommer att fortsätta att vara en egen grupp under vecka 8 och 9 eftersom vi fått fler barn till oss.

Förskoleklass
Vilken härlig grupp vi är i vår klass! Samarbetsövningar fungerar hur bra som helst och många är sugna på att lära och vill gärna ha mycket att arbeta med, kul! Denna vecka har vi jobbat på olika sätt med första ljudet i ord och vi har även spelat ”Med andra ord”. Barnen har efter sin egen förmåga skrivit om utflykten till Klong Kong. I matematik har vi pratat om längd och vi har mätt olika saker och kroppsdelar.Vi har lagt mönster för att träna arbetsminnet. Veckans experiment handlade om varmt/ kallt/ luft och lufttryck. Fråga gärna barnen så att de kan berätta.

Under tema Thailand kom Ingeborg en sista gång. Nu behövde hon hjälp med flaggor. Nu vet hon hur hon ska komma till sin syster i Finland, hon ska flyga. Vi har även lärt oss mer om ödlor. I poolen har vi tränat för att bli ännu bättre på att simma, vi har lekt lekar och provat på dykning. På idrotten fick alla prova på att spela bandy efter att vi gemensamt hade hittat på olika rörelser till uppvärmning. Vi har börjat att läsa i en ny kapitelbok,” Tsatsiki och morsan” som är skriven av Moni Nilsson-Brännström.Yoga, dans och sång är mycket uppskattat av barnen glädjen syns både i ögon och kropp.

Nästa vecka är förskoleklass och barnklubben sammanslagna, eftersom det är sportlov för många barn. Vi kommer att vara i barnklubbens lokaler. Efter lunch är vi tillsammans med förskolan. Vecka 9 är det som vanligt igen.

Åk 1-3
Oj, oj vad det har jobbats denna vecka. Vi har arbetat vidare med att sortera olika saker efter material, användningsområde, återvinningsmöjlighet mm. Vi har pratat om atomer och vart allt tar vägen när vi inte vill ha de mer. Vilka kloka tankar som kommer fram.

Synonymer har vi arbetat vidare med i svenskan. Vi provade att byta ut ord i en text utan att ändra betydelsen. Vilka språktalanger, vad kul det är att höra hur deras ordförråd ökas. Att laborera med ord stärker hela deras språkinlärning.

Treorna förbereder sig inför de nationella proven i matematik bl.a. genom att göra gamla prov och samtala om sina svar.  Ettor och tvåor har jobbat med problemlösning och denna vecka fått göra egna uppgifter till färdiga svar. Det var inte så lätt till en början, men tillslut blev det riktigt bra matematikuppgifter.

På idrotten har vi två veckor i rad spelat bandy. Det springs och kämpas fantastiskt i värmen. Efter bandyn har det varit härligt med en dusch och ett dopp i poolen. Vecka 9 kommer idrotten för alla elever åk 1-4 vara på tisdag och torsdag. Då kommer vi att testa crawl i poolen så ta med simglasögon ni som har, cyklop går också bra.

Åk 4-6
Denna vecka hann inte mer än börja innan den tog slut! När vi avslutade veckan idag kunde vi åter konstatera hur mycket vi hunnit med! Eftersom många skulle ha sportlov nästa vecka, var det många arbeten som avslutades under veckan. Fysikområdet om magnetism och elektricitet sammanfattades, utkasten till detektivberättelserna skrevs klart, lika så med matematikavsnitten och engelskauppgifterna. Flera har också gjort prov i de olika ämnena.

I veckan har vi även samtalat om hur man ger och tar emot komplimanger. Det passade bra i veckan då vi även uppmärksammade Alla hjärtansdag. Den dagen kallas i vissa länder för ”Vännens dag”. Vi delade ut ”korgar med komplimanger” till varandra. Så gott det känns att både få säga och höra positiva saker! Det växer vi av!

På idrotten har vi spelat strandtennis, konditions- och styrketränat samt simmat och lekt i poolen. Efter lovet, v 9, ändras idrottsgrupperna och dagarna. Eleverna i åk 1-4 har idrott tisdag/torsdag och åk 5-9 har idrott måndag/onsdag.

Åk 7-9
Basket- och styrketräning har stått på schema denna vecka. Eleverna var verkligen fantastiska och gav järnet så svetten rann.

Det har varit en hel del andra övningar i olika ämnen. Eleverna har sprungit i trappor för att räkna ut det fysikaliska arbetet. Spanska verb har övats in genom att hoppa hage. Elev och lärare har suttit i luftgången och diskuterat upptäcktsresande. Dikter skrivits och publicerats på väggarna.

Vi önskar er alla en riktigt härlig helg!
Långtidseleverna önskar vi ett spännande sportlov!

Väl mött nästa vecka igen!

Hälsningar
Personalen på Sanuk